Przesadzanie kaktusów
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak poprawnie przesadzic???
Tak.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja mam takie pytanie. W tym roku, w ramach eksperymentu posadziłam większość kaktusów (Echinopsis, Lobivia, Chamaelobivia, Gymnocalycium, Euphorbia) w gruncie, 5-7-letnie okazy. Ponieważ zbliża się jesień, a kaktusy są napite do granic możliwości, to chciałam się dowiedzieć, czy jest sens przesadzać je z powrotem do doniczek teraz w końcu lata, i czy się przyjmą przed zimą? Czy raczej mam je wykopać ok. października, wrzucić pojedynczo do tutek z gazet i schować w jakimś pudle w piwnicy, żeby zimowały w ciemności do wiosny? Czytałam, że tak też można przechowywać kaktusy, bez doniczek. Do tej pory zimowałam w piwnicy w doniczkach, niepodlewane przez 1-2 msc. przed wniesieniem, wystawiałam na zewnątrz dopiero w połowie maja i cieniowałam. W mieszkaniu nie trzymam, bo nie ma miejsca.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Powtórzę po pewnym Kaktusiarzu, który rok rocznie sadzi kaktusy do gruntu i to pod chmurkę , chyba nieco na zboczu. Otóż opowiadał, że wyjmuje z gruntu, tak jak masz zamiar zrobić w II wersji. Przycina korzenie, bo się pięknie rozrastają, zdaje się, że trzyma kaktusy w kontenerkach, nieco odkryte i w chłodzie. Czy w ciemności to nie wiem. Za to efekty ma imponujące, kwitną i przyrastają świetnie.
Basia
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Kontakt:
Fajnie, dziękuję za szybką odpowiedź. One faktycznie mają ładniejsze korpusy w gruncie, bo i więcej miejsca, wilgoć, ale co do kwitnienia, to wydaje mi się, że obficiej kwitną w doniczkach, może gleba jest zbyt bogata w składniki, jeśli w naturze rosną na skałach. Posadziłam na płaskim gruncie, w zwykłym ogródku, niektóre w pełnym słońcu, niektóre ukryte trochę pod nasturcjami, inne do 14-ej mają cień, potem pełne słońce aż do zachodu, różnie. Miejscami straszny u mnie bajzel
Aż dziwne, że ślimaki ich nie ruszają, poza odgryzieniem pąków Gymnocalycium. Nie sadziłam do gruntu Mammillarii, bo ślimaki wyżerały je od środka nawet w uprawie doniczkowej.

-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Wolno rośliny przesadzać w trakcie zimowania? Czy lepiej to zrobić zaraz przed wyniesieniem na zimowisko?
- norbert76
O jakie konkretnie chodzi?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
O kaktusy rzecz jasna. Chodzi mi po prostu o to czy można "przerywać im sen" i wtedy je przesadzać czy lepiej wtedy kiedy się je znosi na zimowisko?
- norbert76
Można na zimowisku. Mają wtedy więcej czasu na regenerację systemu korzeniowego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Warunkiem jest posadzenie do zupełnie suchego podłoża.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
Przede wszystkim ten kaktus jest po prostu wyciągnięty wskutek nieprawidłowej uprawy. Od zbyt ciemnego stanowiska poprzez zbyt żyzne podłoże, nieprawidłowe podlewanie (w okresie jesienno-zimowym nie podlewamy kaktusów) po zbyt ciepłe w okresie jesienno-zimowym.
Jeśli chodzi o samo przesadzanie, to istnieje ryzyko że po prostu się połamie - wyciągnięte pędy są bardziej na to podatne. Na pewno będziesz potrzebować do pomocy drugiej osoby. Wszystkie pędy dobrze byłoby uprzednio delikatnie ze sobą związać, można wbić dodatkowo w podłoże jakiś kijek i do niego sznurkiem przywiązać. A dopiero potem wyciągnąć z doniczki i to tylko w poziomie, czyli kładąc na jakiejś powierzchni.
Jeśli chodzi o samo przesadzanie, to istnieje ryzyko że po prostu się połamie - wyciągnięte pędy są bardziej na to podatne. Na pewno będziesz potrzebować do pomocy drugiej osoby. Wszystkie pędy dobrze byłoby uprzednio delikatnie ze sobą związać, można wbić dodatkowo w podłoże jakiś kijek i do niego sznurkiem przywiązać. A dopiero potem wyciągnąć z doniczki i to tylko w poziomie, czyli kładąc na jakiejś powierzchni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Podłoże jest nieodpowiednie!
Jeszcze raz będziesz przesadzić. Kaktusy nie sadzimy do samej ziemi, nawet tej dedykowanej do nich. Mało że jest zbyt żyzne, to dłużej trzyma wilgoć, co może skończyć się zgniciem wpierw korzeni, a w najgorszym wypadku całej rośliny.
Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:5. Czyli 1 część ziemi do 5 części żwirku.
Tą opuncja obok też wymaga bezwzględnie przesadzenia.
Jeszcze raz będziesz przesadzić. Kaktusy nie sadzimy do samej ziemi, nawet tej dedykowanej do nich. Mało że jest zbyt żyzne, to dłużej trzyma wilgoć, co może skończyć się zgniciem wpierw korzeni, a w najgorszym wypadku całej rośliny.
Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:5. Czyli 1 część ziemi do 5 części żwirku.
Tą opuncja obok też wymaga bezwzględnie przesadzenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta