Przepisy na syropy lecznicze

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1148
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu

Re: Przepisy na syropy lecznicze

Post »

Małgosiu :wit pigwa ,czy pigwowiec to najlepszy produkt ,by wzmacniać UO .
Poczytaj jakie zbawienne mają działanie ile witamin i innych cennych składników .
Kroilam w dość cienkie talarki i zasypywalam cukrem .
Nie gotowałam, tylko do słoików i do lodówki .
Nie chciałam utracić ich składu .
To najlepszy ,zdrowotnie sok .
Pigwowiec jest smaczniejszy -sok, od soku z pigwy.
Teraz w okresie zachorowań infekcyjnych to zbawienie mieć taki sok .
U nas kilogram na rynku kosztuje ok 15 zł kg ,drogo .
Mam pigwę gruszkową, niestety nie jest tak dobra jak owoce pigwowca .
A jeszcze dojrzeć nie może bo brak słońca .
Zachęcam ,rób sok i codziennie łyżka soku . ;:333 do diety .
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2169
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ROD Wrocław / siedlisko ok. Trzebnicy

Re: Przepisy na syropy lecznicze

Post »

Jak mam pokroić pigwę, czy pigwowca, to dostaję odcisków na samą myśl o tym... ;:202

Mam pigwę gruszkową - na RODos. We Wrocławiu dojrzewa, tylko szybko się psuje.
Pigwowca mam też mam, całkiem dorodnego, chyba jakiegoś odmianowego, bo ma duże, kształtne owoce. Jeszcze po poprzedniku. Owoce ładnie dojrzewają i potrafią długo leżeć w trawie, i nic im nie dolega. Chyba sobie w nowym miejscu część płotów obsadzę. Muszę poczytać o rozmnażaniu, jak on taki zdrowy.
trzyary
200p
200p
Posty: 330
Od: 30 lip 2020, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław 7a

Re: Przepisy na syropy lecznicze

Post »

Mój pigwowiec to odrost z krzaka sąsiada z ROD.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7546
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Przepisy na syropy lecznicze

Post »

Nie będę zakładać nowego wątku,
ale podzielę się tu z Wami podpatrzonym sposobem obróbki pigwy.

Na całkowicie niekulinarnym vlogu podpatrzyłam jak facet przetwarza pigwę.
Otóż włozył do gara oczyszczone z meszku pigwy gruszkowe, w całości,
zalał wodą , przykrył i gotował. Potem je wyciągnął,
widelcem czy tam czym chcecie oskrobał miąższ rozgotowany do rondla.
Dodał cukier, przesmażył i zrobiła się konfiturka pyszna ;:173

O co w tym chodzi?
Otóż pigwa ma te kamyczki. Na surowo jak sie ją pokroi, nawet mimo wybrania
gniazd nasiennych to nie da się tego usunąć.
Natomiast po ugotowaniu zostają takie duże ogryzki
i oskrobany miąższ nie ma tych kamyczków.
W smaku rewelacja.
Można zapasteryzować bez cukru lub tylko trochę do smaku, na wytrawne,
albo bardziej na słodko.

Coś wspaniałego. Ta pigwa ma zupełnie inny smak niż krojona i rozgotowywana.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”