Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

Proszę o pomoc. Dziś oglądając wiosenny ogród stwierdziłam, że pąki liściowe żylistka są poobjadane, zupełnie jakby je ktoś ściął albo obłamał. Żadnego szkodnika nie przyuważyłam. Co to może być?
iza79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2014, o 12:26

Post »

witam, czy wiecie co to za szkodnik? Obrazek
Iza79
J1anka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2010, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie tez mam problem z pędrakami i jak się okazało również z opuchlakami, ale po kolei:

Znajduję w wierzchniej warstwie kory (na macie) takie cudaki:
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/573 ... 5f96d.html

Co dziwne są tylko na macie ewentualnie na jej skraju, pod matą ich nie ma, znalazłam je między tujami kórnik w okolicy rośnie w tej chwili tylko perz. Przekopując ziemię w pobliżu na bardzo dużym obszarze znalazłam tylko pojedyncze sztuki - najwięcej jest w korze a dokładniej są to zrębki i trochę ściółki.
Z zauważonych chrząszczy były w zeszłym roku niszczylistka i kruszczyca złotawka, chrząszcza majowego nie zauważyłam
Anka

"Ogród to wielka sztuka cierpliwości"
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

:wit ;:196 :wit

czy to właśnie nie larwa chrabąszcza???
J1anka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wydaje mi się, że nie - szukając w internecie widziałam, że larwy chrabąszcza majowego są jakby szczuplejsze w jednym miejscu a moje to takie wypasione grubasy

tutaj porównanie - moje przypominają tego z lewej strony:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5aa ... fafee.html#

Chciałabym wiedzieć jakie mam bo jeśli to kruszczyca to nie będę wybierać z ziemi, jeżeli natomiast inne to niestety dużo pracy przede mną...
Anka

DarekRz

Post »

Moim zdaniem to albo chrabąszcz majowy, albo ogrodnica niszczylistka.
katrina76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2014, o 20:17

Post »

Witam serdecznie,
Prosze o identyfikację larw, które codziennie niczym w filmach Hitchcocka witam na moim tarasie. Podobnie wygląda chyba leń ogrodowy albo komarnica. Stawiam na tę drugą ale proszę o potwierdzenie, oraz informację jak walczyć z dziadostwem.
Dziękuje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DarekRz

Post »

Na lenia za gładkie. Ja też stawiam na koziułkę czyli komarnicę. Udało ci się zaobserwować skąd wylegają na taras? No bo przecież nie wychodzą z terakoty :?:
katrina76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:D z terakoty nie bardzo. Wychodzą z trawy po nocy, najwięcej gdy trawa jest mokra po deszczu albo po rosie.
Jak z takimi komarnicami walczyć? Słyszałam o środkach grzybowych ale też o chemi Basudin25EC.
Muszę spryskać chyba cały trawnik...

Co dziwne tylko ja mam taki problem. Inni sąsiedzi nie mahją tych robali, a ziemię warunkim, trawkę i metraż podobny (cała działka to 400 m2 z domem).
Podejrzewam jeszcze sąsiada który zaraz za płotem zrobił sobie kompostownik - może stamtąd idą... hmm :oops:
katrina76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy ktoś z was stosował może Decis 2,5CE? Czy jest skuteczny w walce z komarnicami?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

J1anka, wygląda na to, że masz do czynienia z larwami Kruszczycy złotawki. Niestety nie wiem na 100%.
DarekRz

Post »

Po dokładniejszym przyjrzeniu się widzę na tych pędrakach krótkie włoski - więc chyba patasko ma rację, że to kruszczyca.
Tu dobre zdjęcie larwy kruszczycy: http://choroby-szkodniki.pl/wp-content/ ... -larwa.jpg
J1anka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Wam bardzo, w międzyczasie znalazłam kilka wysuszonych dorosłych owadów kruszczycy, innych dużych chrabąszczy/żuków nie, więc jednak najprawdopodobniejsza wydaje się kruszczyca... niestety te zebrane wcześniej już nie dorosną, ale przynajmniej wiem by następne zostawić w spokoju. Cieszę się, że ingerencja chemiczna nie będzie konieczna ;:138
Jak robić zdjęcia tzn. co próbować uchwycić by ułatwić Wam kiedyś w przyszłości identyfikację?
Anka

Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Obrazek
Czy ktoś miał do czynienia z taką muchą :?: pare dni temu miałam ich pełno w szklarni, siedziały na szkle i na młodym koperku, była tego masa i przypuszczam, ze wylatywały z ziemi. Powybijałam wszystkie co do jednej palcami :? i jak na razie nie ma nic nowego. Nigdy nie miałam do czynienia z ziemiórkami ale przeczytałam, ze one są małe do 6 mm a te były duże przeszło dwa cm i mało ruchliwe. Nie było w nocy przewietrzania i może za wilgotno akurat się zrobiło, nie mam pojęcia co to za owadek wrrrrrrrrrrrr
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
DarekRz

Post »

To mogłaby być brzegówka (Scatea stagnalis), ale te rozmiary do 2 cm - nie bardzo pasuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”