Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Witaj Izuniu ;:196 nadrobiłam swoje zaległości, przejrzałam wszystko od A do Z i widzę że u Ciebie już bardzo wcześniej w domku była wiosna :lol: piękne akcenty !
Czyli Twój ogród w tym roku będzie wilcowo zakręcony ;:109 oj pięknie bedzie....
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tydzień zleciał jak z bicza strzelił. Dziękuję wszystkim za wizyty i wpisy. Przysłowia są mądrością Narodu mówią i coś w tym jest. Była próbka wiosny i znów zima pokazuje pazurki. Miałam cichą nadzieję, że tym razem nie sprawdzą się te kiepskie zimowe prognozy. Dziś tak wiało, że połamało mi parasol. Padał deszcz, a potem śnieg i teraz znów deszcz.
Mijający tydzień był mało ogrodowe, ale jednak coś się działo. W poniedziałek stawialiśmy nową pergolę, a raczej wymienialiśmy starą na nową. W zasadzie to M stawiał a ja nadzorowałam by prace te nie zniszczyły całkiem powojników i róży. Niestety jako, że straty muszą być to całą tę operację zniósł powojnik Ville de Lyon jako najmłodszy i najmniejszy - teraz został tylko małym badylkiem :(
We wtorek przyszła paczka od p.Marka a raczej paka. Na działce udało mi się posadzić tylko 3 rośliny i to też latałam z nimi jak kot z pęcherzem. Co wydawało mi się, że znalazłam im idealne miejsce do posadzenia to po pierwszym wbiciu łopatki okazywało się, że tam już coś rośnie tylko jeszcze nie wylazło na wierzch :evil: Masakra. Chyba już się nie skuszę drugi raz na tak wczesne sadzenie. Reszta siedzi w doniczkach. Nie jestem pewna czy im tam wygodnie, ale muszą wytrzymać kilka tygodni aż się ociepli i przygotuję rabatę na piwonie i jeżówki.

Obrazek - tak wygląda teraz pergola

W środę tj. 28 marca zaskoczyły mnie tulipany :shock: Jeszcze nigdy nie miałam kwitnących tulipanów w marcu ;:oj
Obrazek

Elu - mimo chronicznego braku czasu nasiona wysłałam. Może dojdą przed Świętami.
Andrzejku - z nasionami nigdy nie wiadomo. Czy wyjdą, czy zakwitną...Pożyjemy zobaczymy... Już za 4 tygodnie pierwsze targi w Starym Polu - wybierasz się?
Ewuniu u mnie zimno, a u Ciebie jeszcze bardziej i nic na to nie poradzimy.
Tadziu podbiał mnie zaskoczył, bo nigdzie w okolicy jeszcze nie kwitnie. Mój jednak ma ciepłą kwaterkę - na słoneczku, przy murku - żyć nie umierać. Piszesz, że u Ciebie coraz bardziej sucho, a u mnie jeszcze na dobre nie obeschło po zimie i znów pada.
Jacku- te pośpieszne tulipany to odmiana Showwinner - jesienią 2010r posadziłam 3 cebulki ;:108 Początkowo są niskie, a w trakcie kwitnienia rosną w górę. Odmiana godna polecenia.
Witaj Jolu! Miło, że zajrzałaś. Wilców sporo odmian kupiłam i mam szczere chęci wszystkie je sprawdzić. Mam już nawet specjalna donice z kratką dla nich. Część tradycyjnie pójdzie na siatkę ogrodzeniową.

Obrazek - tradycyjnie jako pierwsza wystartowała miniaturowa różyczka z Biedronki

Obrazek - krokusy i "palemka" z lilii

Obrazek - ciemierniki rozpoczęły kwitnienie
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu, bardzo ładna pergola. Dopasowana kolorystycznie do altanki ;:138
Jestem w szoku, że kwitną już u Ciebie tulipany. I lilia też już taka wielgachna. Jednak mieszkasz w dużo cieplejszej strefie klimatycznej. U mnie zaledwie parę roślinek kwitnie. A reszta chyba czeka na lepsze czasy :wink: .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko u mnie na działce jest kilka stref klimatycznych. Bardzo duży wpływ na kwitnienie mają warunki glebowe i odmiana. Na większości działki mam zimną glinę i tam wszystko później rusza.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeszcze tulipanów nie ma, tylko turkiestański pokazuje pąki. Pierwiosnki dopiero wychodzą. Opóźniam się :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izko , gdyby było cieplej , na zimnej glinie tez by wszystko szybciej rosło. Te tulipany i u mnie były , one zawsze dużo wcześnej , szczególnie jak rosły wysoko na skalniaku . Myszowate je zjadły ;:161 ;:161
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu ale śliczna wiosna na Twej działce az miło patrzeć.
Czytam,że dostałaś pakę od p. Marka z roslinami i zdążyłaś częśc posadzić choć z wielkimi przygodami... :;230
Moje do tej pory stoją na strychu bo miałam wyjazd a teraz widzisz jak jest na dworze.
Muszę w poniedziałek iść z nimi i wsadzić chociaż do doniczek podobnie jak Ty.
Rośliny duże aż miło patrzeć i często więcej niż w zamówieniu.
Miłej niedzieli życzę i ładniejszej pogody w naszych stronach bo wszystkim by się przydała.
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Witam Izuś wiosennie :wit :wit

Przyznaję, że przejżałam tylko ostatnie strony, za szybko pędzisz, a ostatnimi czasy miałam zbyt mało czasu :evil:
Ale teraz postaram sie poprawić, w końcu wiosna zawitała, jeszcze tylko do świąt, a później będzie można poświęcić prawie całą uwage ogrodowi ;:138

Ależ pięknie wiosennie u Ciebie ;:63 ;:63 taki ogrom krokusów ;:138 i ciemierniki i nawet tulipany się pojawiły - ale piękne :tan :tan
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

O to mi chodziło - tulipan 'Showwinner' jest gatunkiem kaufmaniana. To duży tulipan jak na botaniczne. Czy ta kwitnąca kępka (cudo!) to też on? Ma jakby domieszkę różu, stąd moja wątpliwość. 'Showwinner' jest jaskrawo czerwony.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś bukiet tulipanów przepiękny....u Ciebie tak dużo już kolorów, aż radość ogarnia. U mnie jeszcze całkowity zastój, jak przed dwoma tygodniami zakwitła kępka krokusów i 2 ciemierniki, tak jest do tej pory....roślinki stulone od chłodu, nie mają zamiaru kwitnąć....szaro i smutno....dziś wreszcie troszkę słońce świeci, bo poprzednie dni to nawet nosa nie chciało się wystawiać z domu :(
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Nic nie układa się tak jak sobie zaplanujemy,krokusy przekwitną a ja ich nie zobaczę.Takie życie i do tego ta pogoda paskudna.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Fajnie wygląda ta pergola a jeszcze jak zarośnie ;:215 kępa tulipanów wygląda cudnie , niziutkie i ten kolorek .
Iza nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w nocy mrozy , wczoraj poprzykrywałam serduszki bo już spore i nowo posadzone irysy japońskie bo też ładnie rosną a dzisiaj wieczorem przykrywam jak leci znaczy liliowce irysy lilie hortensje i tak zostawię na te kilka nocy kiedy zapowiadają większy spadek temperatury .
Wysadziłaś już pakę do donic ? ciekawa jestem co dobrego kupiłaś ;:224
Roślinki wyślę po świętach bo za dużo zwaliło się na moją biedną łepetynkę , najpierw moje złe samopoczucie a w między czasie sunia złapała po kleszczowe więc była akcja Poliklinika i strach o jej życie :( już jesteśmy na dobrej drodze a to najważniejsze :D
Pozdrawiam i miłego spokojnego tygodnia życzę ;:196
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

;:cm jak ja Cię rozumie ,że czasu nie ma na nic i to bardzo dobrze rozumiem .
Pergolę masz cudną kupiłaś czy zrobiłaś :?: Pytam,bo właśnie urabiam m na taką :lol:
Do mnie również dotarła ogromna :shock: paka od pana Marka .Wszystko posadziłam do donic i wyszło ,że foliak mam zawalony donicami .To już mój 3 sezon zakupów u niego i muszę przyznać ,że sadzonki z roku na rok coraz piękniejsze.
Rozmawiałam z nim ;:101 i w sekrecie mi powiedział ,że na jesieni jego oferta powiększy się 10 razy.Więc skarbonka i odkładamy na jesienne chciejstwa :wit
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Izo, cieszę się, że znów tu trafiłam ponownie. Mam nadzieję, że uda mi się regularniej zaglądać. Tyle zmian w ogrodach, które pamiętam sprzed kilku sezonów.
Tulipanki faktycznie zrobiły niespodziankę, w przeciwieństwie do pogody, przyjemną :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza :wink: pięknie komponują się domek z pergolką. ;:138
Moje wszystkie zamówione rośliny posadziłam do doniczek i tak sobie czekają na docelowe miejsce w ogrodzie.
Czekam, aż znajdę czas , by przygotować im miejsca , a też obawiałam się, że jeszcze za wcześnie
na posadzenie ich w ogrodzie - przesyłka przyszła w pierwszych dniach marca.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”