Awokado - uprawa z pestki
Re: Awokado z pestki
Moje awokado opadło z liści, jestem ciekawa czy "odbije" na wiosnę, czy nie?
Przestawiłam je w chłodniejsze miejsce i mniej podlewam.
Przestawiłam je w chłodniejsze miejsce i mniej podlewam.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam 8 awokado,które są w bardzo dobrej kondycji
teraz nastał czas spoczynku dla nich, więc je mniej podlewam i są w chłodnym pomieszczeniu i nadal są piękne 
---15 lis 2014 o 12:35---
A tu jedno awokado z nich

---15 lis 2014 o 12:35---
A tu jedno awokado z nich

Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy teraz, późną jesienią można pokusić się o rozpoczęcie uprawy awokada z pestki, czy lepiej poczekać do wiosny
Jeszcze jedno pytanie
Mogę teraz ogłowić awokado oraz przesadzić je do większej doniczki?

Re: Awokado jincsa
Zostały mi pestki po awokado i zastanawiałam się czy można z nich wyhodować roślinkę. W poszukiwaniach internetowych trafiłam do Was, przeczytałam wasze posty i moje pestki wylądowały na słoiczkach, a mi pozostało cierpliwie czekać na efekt
. Pozdrawiam.
anaroksa

anaroksa
To ja może zamieszczę instrukcję dzięki której wyrosło mi moje.

Niestety chyba zima jej nie służy, albo popsułem bo mi liście poopadały wszystkie i nie wiem czy z niej jeszcze coś będzie.

Tak wyglądała, teraz niestety jest tragedia, przetrzymam ją do wiosny czy jeszcze odżyje, a jak nie to zrobię podejście numer 2

Niestety chyba zima jej nie służy, albo popsułem bo mi liście poopadały wszystkie i nie wiem czy z niej jeszcze coś będzie.

Tak wyglądała, teraz niestety jest tragedia, przetrzymam ją do wiosny czy jeszcze odżyje, a jak nie to zrobię podejście numer 2

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Re: Awokado - uprawa z pestki
Szkoda, bo na tej sklejce strasznie fajnie wygląda
Moment, nie trzymiesz jej na polu? Poza tym kiedy roślina była ostatni raz podlewana? Wygląda na strasznie przelaną.

To nie pole, to ogród, a zdjęcie jest z lata jak ciepło było i świeżo po podlaniu była. Taka ziemia dziwna po prostu, ale jak ciepło było to szybko przesychało to, teraz graniczyłem w zimę podlewanie i jest katastrofa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 gru 2014, o 11:52
Bardzo proszę o pomoc! Moje awokado długo rosło bez żadnych problemów ale od dłuższego czasu brązowieją i usychają mu liście...Próbowałam już go nie podlewać przez jakiś czas i zmieniać jego miejsce, ale nie wiele to pomaga
Nie wiem co jest tego przyczyną. Nie chce go wyrzucać, bo cały czas wypuszcza nowe listki i gałązki, ale niestety potem i one usychają :/ Bardzo proszę o porady. 

To samo mi się właśnie z moim zrobiło, wszystkie liście odpadły, próbowałem wszystkiego, chociaż sam pęd wygląda ok. Wydaje mi się, że to może być jakaś forma zimowania. Czekam ze swoim do wiosny czy odżyje, ograniczę podlewanie do minimum i tyle.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ja się jeszcze zastanawiałam czy nie ściąć tych wszystkich gałązek i może by puścił zdrowe... Ale troche mi szkoda i boje się zaryzykować
Nie wiem czy to dobra pora na cięcia szczerze mówiąc. Ciężko wyczuć co naszym jest. Ja ze swoim mam nadzieje, że na wiosnę po prostu puści dalej liście.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Do Marysi 9622
Wstaw jeszcze jedno zdjęcie, ale tak, aby było
widać doniczkę.
Pozdrawiam.
Darek.
Wstaw jeszcze jedno zdjęcie, ale tak, aby było
widać doniczkę.
Pozdrawiam.
Darek.
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Widzę, że doniczka jest dość głęboka, to dobrze.
Awokado w płytkiej donicy długo nie porośnie sobie, ze względu na swój system korzeniowy
Wystaw go do chłodniejszego pomieszczenia!
Pozdrawiam. Darek.
Awokado w płytkiej donicy długo nie porośnie sobie, ze względu na swój system korzeniowy
Wystaw go do chłodniejszego pomieszczenia!
Pozdrawiam. Darek.