Storczyki (phalaenopsis ) Mary

Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki (phalaenopsis ) Mary

Post »

Zaczęłam doświetlać storczyki. Mam jakąś starą żarówkę, którą używałam do akwarium. Powiedzcie mi kochani, jaka jest najbardziej optymalna żarówka? Tą którą mam ( osram, 18W ) powinna wystarczyć czy zmienić na mocniejszą ?
Już nie mam rąk i sił by walczyć o kolejne pączki... kolejne usychają. :( Wilgotność jest wysoka, aż gromadzi mi się woda na oknie.

tutaj małe zdjecie tego wszystkiego jak to wygląda: https://www.dropbox.com/s/9wigzf1bw582n2g/DSC_2050.jpg
Awatar użytkownika
Miatka
50p
50p
Od: 23 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj,

Ja mam akwarium i wiem tylko jak przeliczać światło dla roślin wodnych. W tym przypadku uważam żeby świtówka była roślina (flora) czyli świeciła w zakresie widma niebieskiego i czerwonego co pobudza fotosyntezę. Ale tak naprawdę każda standardowa świetlówka będzie lepsza niż światło żarowe czy krótkie dni bez słońca jakie teraz mamy.

pozdrawiam i zazdroszczę (pozytywnie oczywiście) reanimowanych falków wyglądają pięknie, ja trzymam kciuki żeby moje nabrały wigoru i puściły jakieś korzonki, o pączkach nawet nie marzę. Mam takie pytanko na temat nawożenia. Jak nawozisz swoje? w czasie podlewania (kąpieli) i czy przy każdym podlewaniu?
Magda
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Miatka pisze:witaj,

Ja mam akwarium i wiem tylko jak przeliczać światło dla roślin wodnych. W tym przypadku uważam żeby świtówka była roślina (flora) czyli świeciła w zakresie widma niebieskiego i czerwonego co pobudza fotosyntezę. Ale tak naprawdę każda standardowa świetlówka będzie lepsza niż światło żarowe czy krótkie dni bez słońca jakie teraz mamy.

pozdrawiam i zazdroszczę (pozytywnie oczywiście) reanimowanych falków wyglądają pięknie, ja trzymam kciuki żeby moje nabrały wigoru i puściły jakieś korzonki, o pączkach nawet nie marzę. Mam takie pytanko na temat nawożenia. Jak nawozisz swoje? w czasie podlewania (kąpieli) i czy przy każdym podlewaniu?
dziękuję Magduś. ;:196

Moje storczyki nawożę co drugie podlewanie. Daję połowę dawki niż jest na opakowaniu. Nawożę biohumusem. Fajnie działa na zieleń. Dzięki niemu roślinki mi odżyły. Lecz na "kwitnienia" bedę zmieniać na nawóz.
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej mara :wit Dawno mnie nie było na forum, a tu tyle się dzieje. Pięknie prezentują się twoje storczyki. ;:167 ;:138
A pączki usychają, może są za blisko żarówki i je za bardzo dopraża? ;:131
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Emilo707 - pączki mi raczej usychały przez brak dostatecznego światła. Teraz jak jest jaśniej, jakoś się pączki trzymają.
Saro44 - najlepiej użyj wyszukiwarki. Osobiście używam wody z naturalnego źródełka lub te odstaną czy destylowaną.

;:196
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

No to zaczynamy od wiosennych renowacji.
Może macie jakieś pomysły na zagospodarowanie ? :D
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

sara44 pisze:mara,a do czego Tobie te akwarium rybki będziesz trzymać ;:218
Sarenko, rybek nie chcę, zamiar mam taki by jakoś akwarium zaaranżować z storczykami. Tylko teraz myślę czy szklarenka czy orchidarium. :wink:
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Mara :wit szklarenka czy orchidarium? Może spróbuj te drugie, jak nie wyjdzie to zawsze można wrócić do pierwszego planu. ;:173
..choć i kaktusy by się tam dobrze czuły. :lol:
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Kup sobie zwierzaczka :lol:
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Wreszcie pokazała mi buźkę długo oczekiwana miniaturka niespodzianka ;:138
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Piękna niespodzianka najbardziej je lubie to wyczekiwani na nie :)
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

deissy pisze:Piękna niespodzianka najbardziej je lubie to wyczekiwani na nie :)

Zima nie sprzyjała moim storczykom, więc mam nadzieję że teraz nacieszę nimi oko. Co najlepsze- pomogło mi akwarium - stała w nim temperatura i nie straszne ogrzewanie i przewiew zimnego powietrza- akwarium pełni dla nich teraz rolę "ochronną". :D

Dziewczyny a powiedzcie mi proszę czy opłaca się kupić storczyka z zalanym stożkiem wzrostu, ale o dobrym systemie korzeniowym, jest on w typie "łaciatych listków" i drobnych kwiatach biało fioletowych w małe kropeczki. Liście ma podobne do tego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a06 ... 56b19.html , posiada dwa liscie dolne. Stan korzeniowy jest dobry, sporo zielonych ma. Kwitnienie podobne do: http://www.storczyki.pl/forum/forums/st ... 09_003.jpg czyli podobne do phal.philadelphia pink
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Mara czy kupiła bym takiego storczyka jeżeli chodzi o mnie, to zależy ile by za niego chcieli. Poza tym wliczaj oczekiwanie na basal keiki do jakiś dwóch lat, czy storczyk przetrwa? Zawsze można próbować, choć trzeba liczyć się z niepowodzeniem. Ale to sprawa indywidualna, a zrobisz jak uważasz. :wink:
I jeszcze jedno.. Gratuluję kwiatuszka niespodzianki. ;:167 :D ;:167
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Hmmm, a ile kosztuje? bo jak np. 2 - 5 zł, to bierz, może puści keiki. :) Jak droższy, to nie wiem, czy się opłaca...
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Nie wziełam storcza. Poniżej 9zł nie chcieli zejść. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”