Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Co to za norki, tzn. czy wie ktoś jakiego to zwierzaka są tuneliki? Nie ma żadnych kopczyków tylko sama dziura w ziemi. Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na moje oko to nornica....
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na moje też.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Dziękuję. Na razie nie widać żeby cokolwiek w ogrodzie było zniszczone, ale może to ja tylko nie zauważam. A jakie szkody wyrządzają norki, chodzi mi o doświadczenie w przydomowych ogrodach czy działkach a nie wiedzę z książek.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie zeżarły zimą cebulki lilji,kopią po długosci ogrodu ,uwielbiają też kopać w folii,psy ich nie lubiai mam wiecznie rozkopany ogród.Na trawniku widać tunele które po deszczu sie zapadają.W ogrodzie potrafia obgryżc cały zagon marchewki..Nie znasz dnia ani miejsca kieday sie pojawia a walka z nimi jest bardzo ciezka. :pogon
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Na razie (tfu tfu) nie widać nic zjedzonego oprócz liści rzodkiewki, nie dziwiłoby mnie to gdyby to były małe dziurki, ale jedna rzodkiewka (jej część listna) jest niemal całkowicie zjedzona, tylko nerwy liści zostały. Turkuci ani czegoś podobnego nie ma u mnie, ślimaki są ale tylko te w skorupkach, tych bez nie widziałam. Nie wiem może to nie wina nornic, ale co by tak zeżarło te liście. W szklarni (może w czasie kopania trafiły na beton :D) ani w innej części ogrodu nic nie widać. Tak jak kreta pozbyliśmy się dzięki świecom, tak i wczoraj do ich tuneli włożyliśmy te świece i zobaczymy czy sie jeszcze pokażą. Ale niesamowite było jak po włożeniu tej świecy dym wychodził z ziemi tak jak szedł ich tunel.

A wie ktoś w jakich porach te zwierzaki wychodzą buszować po ogrodzie?
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16

Post »

Mam podobny problem. Nornice, krety i chyba też karczowniki. Większość grządek z warzywami
zryta. Wykładane trucizny nie skutkują. Mam zamiar zastosować świece dymne lub karbid. Zastanawiam się tylko czy to nie zaszkodzi moim warzywom . Wyczytałam gdzieś , że tego typu środki mogą być toksyczne i skażą glebę a co za tym idzie i warzywa. W przypadku trucizn jest możliwość kontrolowania - wykładanie na talerzyku bądź w miejscach oznaczonych i zbieranie nie spożytego preparatu. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Między warzywa lepiej świec dymnych nie puszczać.
Erazm pisze:...Jak tylko korytarze i otwory w ziemi bez kopców to nornica.
Ja wsypuję do otworów truciznę na myszy i szczury TOXAN - granulat. Wystarczą 2 - 3 granulki. Staraj się by wpadły do nory - jak będą leżały obok to mogą spożyć je ptaki. Nie dotykaj ręka trucizny (nornica wyczuje zapach człowieka i nie spożyje jej). Po dwóch dniach zasypuję otwory w ziemi. Jeżeli nie pojawią się więcej to znaczy, że nornica padła. Jeżeli są otwory to zabieg powtarzam, aż do skutku!...
Na razie jest to sposób skuteczny.
Erazm pisze: Jesienią i zimą w różnych miejscach wysypuję truciznę TOXAN – granulat na nakrętki od słoików i nakrywam to plastykowymi pudełkami po margarynie (pudełka obciążam z góry kamieniem, deską lub blachą by nie "porwał" je wiatr). W pudełkach z boku robię otwory by weszła do środka mysz, nornica. O tej porze roku truciznę muszę dosypać raz na 1 - 2 tygodnie. Jest to dość skuteczny sposób, bo o tej porze roku szkodniki mają trudności z pokarmem.
Polecam
:lol:
Mam też tak wyłożone trutki przynajmniej w dwóch miejscach teraz. O nornicach zapomniałem. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

mommy_b pisze: A jakie szkody wyrządzają norki, (...)
Nie norki, tylko norniki, albo nornice :D Czyli takie małe myszowate robiące dziury i kopiące długie tunele tuż pod ziemią (podobno do 40 cm w poziomie), niszczące nasze trawniki, zżerające cebule i kłącza naszych kwiatów, korzenie naszych krzewów i drzewek, i nasze warzywa.

Mam mord w oczach, kiedy widzę kolejną dziurę w wypieszczonej powierzchni skarpy! Abo ciąg wypuczonych kup ziemi tam, gdzie to-to przelazło dołem pod trawnikiem. Albo kolejną dziurę rozkopaną przez psa szukającego nory nornicy, czy innej myszy polnej. Ale po dwóch latach bezowocnej walki z myszowatymi, dziurę "psią" zasypuję bez gadania mając nadzieję, że chociaż jemu polowanie się udało :roll: :oops: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16

Post »

Dziękuję za odpowiedzi - faktycznie TOXANU nie stosowałam - zaraz wybiorę się po zakup.
Stosowałam Normix, Kretox i inne dostępne w moim sklepie. Świece dymne zastosuję na część kwiatowo- trawnikową ponieważ tam z pewnością urzęduje kret /kopce/. Część warzywna jest oddalona więc nie powinno nic się przedostać. Pozdrawiam wszystkich- Teresa
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętaj by trucizny nie dotykać ręką.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Tak mi się niechcący w pospiechu napisało "norki" zamiast nornice. Tak to jest jak ktoś jest roztrzep :oops: ;:106
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

No i dziadostwo podjadło mi paprykę, bazylię i pomidora. Wprawdzie malutko, ale jednak i to w szklarni. Niby znalazłam miejsce którędy się wślizgnęło i zasłoniłam je kamieniem, ale boję się że mi pozjada krzaczki. no i znalazłam tą "aktywną" dziurę, bo wokoło są ponadgryzane kwiaty, czego nigdzie indziej nie ma. Ślimaków gołych i turkuci na pewno u nas nie ma czyli to nornica. Ale czy to możliwe żeby one jadły liście warzyw?
No i jutro zarządzam obławę na tego szkodnika, wpierw zaleję (choćbym miałą morze wody wylać) a potem puszczę świecę i zasypię truciznę. A w nocy dzisiaj jak mój mąż będzie szedł do pracy to zajdzie do szklarni i sprawdzi rabatę czy to dziadostwo nie wyszło i z buta :P

życzcie mi powodzenia, bo zniszczy moje maleństwa :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie odstraszacz solarny chodzi ostatnio 24 godziny na dobę. Kretów na razie ani śladu. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ostatnio (mimo podjadanej trucizny) coś buszowało w warzywniaku.
Podkopywało grządki.
Jako, że nie było kopców, uznaliśmy, że musi to być jakiś gryzoń.
Zaczęłam lać wodę do dziury wygrzebanej przez szkodnika. W pewnym momencie szkodnik nie wytrzymał potopu i zaczął kopać otwór ku górze. Chwyciłam łopatę, i wykopałam......kreta.
Zdziwienie moje, i jego chyba też, było bardzo duże.
Kret ryjący jak nornica, w dodatku bez kopczyków ????

Obrazek Obrazek Obrazek

Krecik został wyniesiony do dzikiego sadu.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”