Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
Dzień dobry . Jestem miłośniczką lawendy i róż.mam pytanie a raczej prośbę . Ukorzeniłam sobie w małych doniczkach,, około 100 sztuk lawendy wąskolistnej nie wiem jak ją przechować przez zimę czy wkopać młode sadzonki teraz do ziemi ,jak je okryć , nie mam szklarni.Na wiosnę chciałam je posadzić przy różach .
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lawenda zimowanie w gruncie ?
Teraz posadź do gruntu, do zimy jeszcze daleko, niech się rozrastają. A czy te wspomniane róże już rosną?
Re: Lawenda w uprawie matodą prób i błędów
Może ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie w przesadzaniu lawendy? Ma dwuletnie, ładne krzewy, ale niest6ety, sadząc na skraju pseudoskalniaka nie wzięłam pod uwagę wysokości lawendy, jakoś zdawało mi się, że powinna być niższa
, i teraz zasłania mi wszelkie rosnące tam rośliny. Lawenda solidnie przycięta wczesną wiosną odwdzięczyła się bujnym wzrostem i kwitnieniem. I nie pachnie, przynajmniej w ciągu dnia
Tylko potrącone listki

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Przerabiałam rabatki i musiałam przesadzić lawendy - dwa lata temu mniej więcej o tej porze. Ogromne, wieloletnie rośliny
. Wykopałam, zrobiłam nowe doły, wlałam w nie dużo wody, posadziłam. Tylko przez pierwsze kilka dni były lekko owiędnięte, ale bardzo szybko się zaaklimatyzowały
. Bryła korzeniowa lawendy jest bardzo gęsta, składa się z drobniutkich korzonków płytko rosnących (nie tworzy korzenia palowego). Wystarczy obkopać na szerokość krzaczka.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda
Mam tą samą lawendę, ale nie w szpalerze. Z czasem kępy są dość spore, ja dałbym co 50-60cm, ale niech ktoś się wypowie kto ma lawendę w szpalerze. Tak, lawenda lubi słońce i zasadową glebę. Ja swojej nie podlewam. Niestety tej zimy wypadła mi połowa, nie wiem czemu, bo zima była bez dużych mrozów i bezśnieżna
pozdrawiam Grzegorz
Ja też w ubiegłe lato przesadzałam
Wystarczy podlewać przez pierwsze parę dni regularnie, potem sobie poradzi. Wiosną mocno przycięłam i teraz ładnie rosną w nowym miejscu. Przy okazji podzieliłam wielką kępę 

Re: Lawenda zimowanie w gruncie ?
Myślę, że spokojnie możesz je wsadzić do gruntu. Ja mam co roku samosiejki i one bez żadnej dodatkowej osłony zimują.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Żeby poprawić nieco glebę pod lawendę wystarczy kilka szczypt/garści wapna (moze być zwykłe budowlane w razie czego). ja tak robie zwykle wiosną, poza tym mozna podsypywać popiół z kominka ( o ile pali się TYLKO drewnem z drzew a nie jakimiś peletami, sklejką etc.). Taki popiół jest zwykle mocno zasadowy
Bez przesady, zwykła ziemia uniwersalna wystarczy. U mnie rośnie w rodzimym piachu, czyli raczej kwaśnej glebie. Jak mi się przypomni to podsypuję popiołem z kominka albo kruszonymi skorupkami. Na prawdę to nie jest wymagająca roślina, najbardziej nie lubi nadmiaru wody - to ją może zabić.
- iwik
- 100p
- Od: 2 lip 2015, o 12:07
Re: Lawenda - Lavandula część 2
Piękne te Wasze lawendy. 
Ja się też zalawendowałam. ;-)
Już mam troszkę bukiecików nasuszonych. Chciałam ciąć dalej, ale tyle trzmieli i motyli, że serca nie mam.

Ja się też zalawendowałam. ;-)
Już mam troszkę bukiecików nasuszonych. Chciałam ciąć dalej, ale tyle trzmieli i motyli, że serca nie mam.
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Moje młodziutkie hidcote w donicach już przekwitły. Kwiatostany wyciąłem i widze, że krzaczki ładnie zaczynają sie zagęszczać 
Czy można liczyć, że jeszcze zakwitną?

Czy można liczyć, że jeszcze zakwitną?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Moje zakwitają, ale dosłownie pojedynczymi kwiatkami.
- iwik
- 100p
- Od: 2 lip 2015, o 12:07
Ja miałam wielki problem utrzymać lawendę w doniczce.
W ziemi w ogrodzie rośnie super. Najlepiej rosną te, które mają najwięcej słońca.
Te w cieniu rosną lichutkie, wyciągają się, niewiele kwitną...
W ziemi w ogrodzie rośnie super. Najlepiej rosną te, które mają najwięcej słońca.
Te w cieniu rosną lichutkie, wyciągają się, niewiele kwitną...
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Moja rośnie w gruncie. Muszę ją często podlewać, bo bardzo źle znosi suszę.