Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kliwia
Może ma za mało potasu i taki krótki ten pęd wyrasta i kwiaty rozwijają się w tej rozecie liści.
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cofinaspoko pęd urośnie
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
-
- 200p
Zdjęcie liche bo z telefonu.
Pozdrawiam Emet
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzieś czytałem,że jak podleje się bardzo ciepłą wodą to pęd kwiatowy urośnie ponad liście i dopiero wtedy rozwiną się kwiaty,ale nie wiem czy to prawda bo sam nie próbowałem podlewać.
-
- 200p
To co na zdjęciu ledwo wychodzi z liści urośnie ponad nie.To gwarantowane.Temperatura w zimie max.18 st. nie lubimy więcej.Oczywiście kwiaty i ja,żona nie za bardzo.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
emet - u Ciebie to są pąki kwiatów, ale u mnie, jak już widać że coś między liśćmi wychodzi to są to już kwiaty rozwinięte
Tak jakby ten Twój niższy pęd kwiatowy, ale z rozwiniętymi kwiatami, rozumiesz...?
Tak jakby ten Twój niższy pęd kwiatowy, ale z rozwiniętymi kwiatami, rozumiesz...?
Pozdrawiam
Ania
Ania
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
emet czyżby ta Twoja Kliwia mała mieć biały kwiatostan czy jeszcze się nie wybarwiła?
-
- 200p
To zykła pomarańczowa.Telfon nie jest najlepsze do zdjęcie.na razie kwiatostany są białe ale jak otworzą to pomarańczowe.Małe pdlewanie zimą też pomaga kwitnąć.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Nie wiem dlaczego mojej kliwi opadają liście ,nie ma na nich żadnych przebarwień ,dotychczas pięknie kwitła 'teraz przestała Pozdrawiam
Witam
Mam prośbę, a właściwie pytanie Czy jak kliwia ma za dużo światła to mogą jej blednąć liście? Bo moja wieloletnia już właśnie zawiązuje nasiona (wiem, że nie zakwitnie w przyszłym roku, ale to świadoma decyzja bo podobają mi się jej pomarańczowe owoce mimo że kwitła mi 2-3 razy w roku nawet, a dodatkowo strasznie szła w korzenie wywalając ziemię po każdym przesadzeniu) i zastanawiam się czy ją zestawić z okna południowo-wschodniego w ciemniejsze miejsce.
A drugie pytanie po jakim czasie kwitnie odrost z korzeni? Też dopiero po kilku latach?
Mam prośbę, a właściwie pytanie Czy jak kliwia ma za dużo światła to mogą jej blednąć liście? Bo moja wieloletnia już właśnie zawiązuje nasiona (wiem, że nie zakwitnie w przyszłym roku, ale to świadoma decyzja bo podobają mi się jej pomarańczowe owoce mimo że kwitła mi 2-3 razy w roku nawet, a dodatkowo strasznie szła w korzenie wywalając ziemię po każdym przesadzeniu) i zastanawiam się czy ją zestawić z okna południowo-wschodniego w ciemniejsze miejsce.
A drugie pytanie po jakim czasie kwitnie odrost z korzeni? Też dopiero po kilku latach?
- monika2027
- 100p
- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Kontakt:
Moja kliwia stoi na dworze i lekko rozjaśniły jej się listeczki, a odrost z korzeni kwitnie dopiero po około 4 latach. Trzeba jeszcze uwzględnić warunki uprawy