Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie Rzeczywiście, diabeł może tkwić w szczegółach, czyli nie w samych roślinach, a w sposobie uprawy. W takim razie, kupię sobie tę Sombrero i od następnego pokolenia będę miała papryczki własnego chowu, konsumpcyjne. O ile dadzą się skonsumować
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Long Horn rośnie przyzwoicie. Bardzo plenna. Ani razu nie nawożona. Minusem jest to że krzaki się ładnie nie prezentują. Nazwy dokładnej nie pamiętam.
W tym roku mam dwa krzaki, za rok planuję mieć 8 krzaków ale w większych donicach żeby podczas upałów tak często nie podlewać.
Biquinho bardzo szybko się wybarwia.
W tym roku mam dwa krzaki, za rok planuję mieć 8 krzaków ale w większych donicach żeby podczas upałów tak często nie podlewać.
Biquinho bardzo szybko się wybarwia.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też już dojrzewają Ale najbardziej zadowolona jestem z NN, prawdopodobnie to jednak red savinia
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4822482e6ce76cf2
Za duże zdjęcie/jokaer.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4822482e6ce76cf2
Za duże zdjęcie/jokaer.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
SandraABC absolutnie śliczne to bonsai, możesz powiedzieć jak nawozisz, że plonuje w tak skąpej ilości podłoża?
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/jokaer.
Krzak ma już 2 lata, nawożony tylko biohumusem i wywarem z czarnej rzepy (testowo) + skorupki kurzych jaj.
W przyszłym roku muszę popracować nad nawożeniem bo chciałabym uzyskać większą ilość owoców.
Krzak ma już 2 lata, nawożony tylko biohumusem i wywarem z czarnej rzepy (testowo) + skorupki kurzych jaj.
W przyszłym roku muszę popracować nad nawożeniem bo chciałabym uzyskać większą ilość owoców.
Witam . Podczas wakacyjnego wyjazdu na Węgry w lokalnym sklepie kupiłem taką oto tackę papryk. Niestety podpis na odwrocie informuje nas tylo o nazwie zestawu "chilli mix", a pani za ladą ochoczo powtarzała tylko "Chilli! Chilli!" co niestety nie pomaga w identyfikacji gatunków. Dlatego wstawiam zdjęcie z nadzieją, że ktoś z forumowiczów pomoże mi zidentyfikować chociaż kilka okazów. Za każdą pomoc z góry bardzo dziękuję
Też mam taki mix z własnej działki i balkonu i nie mogę ogarnąć .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Linczu ja tam widzę habanero (te najbardziej okrągłe), cayene red, yellow i purple (podłużne), i być może jakąś bhut jolokię. Papryczki w różnej fazie wybarwiania się.
Ciekawa jest biała w prawym dolnym rogu.
Ciekawa jest biała w prawym dolnym rogu.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
docentandrzej, właśnie ta biała mnie najbardziej intryguje bo ma bardzo ciekawy, intensywny smak i ostrość niewiele mniejszą niż habanero. Nie sądzę, żeby to były habanero bo mam z własnej doniczki i są nieporównywalnie bardziej ostre i znacznie mniej jędrne niż te z "mix-u".
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nie wszystkie habanerki są bardzo ostre.
Beata
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To i ja się zgłaszam z prośbą o pomoc w rozpoznaniu moich papryczek. Aparat trochę przekłamał kolory (ściana w rzeczywistości ma kolor terakoty, nie różowy, inne barwy też powinny być cieplejsze), więc uzupełnię: ta po lewej ma owoce zdecydowanie jasnoczerwone, w kierunku oranżu. Ostra jest. Natomiast na tym maleństwie po prawej strączki najpierw są jasnożółte, potem ciemnożółte (ale nie pomarańczowe!), żółto-brązowe, brązowe i w końcu ciemnieją aż do fioletu. Małe są - góra 4 cm długości. I raczej nie będą mocno pikantne...