Lobelia Cz. 1
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
A ja chyba jednak dosieję lobelię, ale dopiero jutro. Pierwsza partia siana w połowie stycznia wykiełkowała dosyc dobrze, ale posiałam tylko "szczyptę" nasion, ponieważ jak siałam w poprzednich latach całą paczkę to i tak połowa siewek się marnowała, bo było im bardzo ciasno i potem ciężko to pikować. Myślę, że będzie dobrze, jak wysieję drugą szczyptę
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
A ja chciałam sobie ułatwić sianie i poległam. Wysiałam po kilka nasionek Lobeli do każdego otworu w palecie (chciałam uniknąć pikowania) Jak na razie mam prześwity na palecie, niewszędzie mi Lobelia wzeszła.
Nie wiem gdzie popełniłam błąd, może za szybko zdjełam z palety osłone, a może nie wszystkie nasionka miały zdolność wykiełkowania.
Kombinował ktoś z was taką metodę wysiewu?
Nie wiem gdzie popełniłam błąd, może za szybko zdjełam z palety osłone, a może nie wszystkie nasionka miały zdolność wykiełkowania.
Kombinował ktoś z was taką metodę wysiewu?
Pozdrawiam Dana
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Zasiałam zgodnie z instrukcją Janusza nie przyrywałam i na ciepły parapet. Zasiałam dwie szkarłatną i różową. Mam nadzieję, że coś z nich będzie. Teraz czekam na dwie pary listków właściwych i pikuje
Tylko póki co musze im dac czas żeby się pojawiły
Tylko póki co musze im dac czas żeby się pojawiły
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Moje Lobelie wysiane 03.02. Na palecie wysiałam dwie paczuszki nasion,dla własnej wygody aby niepikować, niewiele mi wzeszło. LENISTWO I WYGODA NIEPOPŁACA SIĘ
Pozdrawiam Dana
-
- ---
A kiedy je pikować?
Moje wypuszczają dopiero pierwsze listki właściwe?
Teraz mają ciasno, i to bardzo, i walczą o składniki i wodę.
Moje wypuszczają dopiero pierwsze listki właściwe?
Teraz mają ciasno, i to bardzo, i walczą o składniki i wodę.
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
A ja właśnie dziś przepikowałam część siewek - tych co już miały listki właściwe. Wyszło różnie - część mam w kępkach, parę sztuk wyłowiłam i posadziłam solo. Zobaczymy co sie utrzyma, a co mi padnie
Jeszcze parę malutkich doniczek z siewkami czeka
Jeszcze parę malutkich doniczek z siewkami czeka
-
- ---
Chyba się wkurzę!
Właśnie pikowałem moje lobelki i brakło ziemi, a nawet połowy nie zrobiłem...
PS.Ja najpracowitszy ogrodniczo jestem w nocy-w dzień nie myślę, a w nocy mi się przypomina
Właśnie pikowałem moje lobelki i brakło ziemi, a nawet połowy nie zrobiłem...
PS.Ja najpracowitszy ogrodniczo jestem w nocy-w dzień nie myślę, a w nocy mi się przypomina
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Mam pytanko do wszystkich,czy doniczki z nasionkami postawić na parapecie w miejscu słonecznym?
Przeczytałam,że najpierw zanim wzejdą powinny być w ciemnym miejscu i dopiero potem przenosić na parapet?
Oświećcie mnie plissss
Przeczytałam,że najpierw zanim wzejdą powinny być w ciemnym miejscu i dopiero potem przenosić na parapet?
Oświećcie mnie plissss
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Dawid - Najlepiej całą tą sprawę z lobeliami Gorzatka określiła wczoraj, że to jedno wielkie Mission impossible .
Z 200 ich będziesz miał pewnie ? A do czego pikujesz ?
Annes - na pewno nie wszystkie gatunki roślin jednoroczych, a raczej nie liczne chyba powinny być pierw w ciemnym miejscu... Wszystko co do tej pory siałem to od razu dawałem na południowy, słoneczny parapet i zazwyczaj wszystko pięknie wschodziło.. . No ale niech się jeszcze ktoś wypowie..
Z 200 ich będziesz miał pewnie ? A do czego pikujesz ?
Annes - na pewno nie wszystkie gatunki roślin jednoroczych, a raczej nie liczne chyba powinny być pierw w ciemnym miejscu... Wszystko co do tej pory siałem to od razu dawałem na południowy, słoneczny parapet i zazwyczaj wszystko pięknie wschodziło.. . No ale niech się jeszcze ktoś wypowie..
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
Ulikmi jeśli mogę Ci doradzić to porozrywaj te kępki na mniejsze, te lobelki są jeszcze bardzo malutkie, jak zaczną się rozrastać to się poduszą, ja sama taki błąd zrobiłam, były za bardzo ubite, małe i nie kwitły zbyt obficie. Jeszcze masz szanse je uratować.