Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Posiałam rzodkiewkę do multipalety. Zważywszy, że jest 21 marca, to jakaś porażka , że nie można jeszcze do ziemi.
Iza
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja już posiana do ziemi, ale nie sądzę, żeby przez ostatni tydzień zabrała się choćby za kiełkowanie
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Selery, sałata masłowa i rzymska, rukola, roszponka, cebula, część papryk i pomidorów, oraz bazylia już posiana do pojemników, także kapusta pak-choi i kapusta toskańska. Czytając wasze posty nabrałem chęci na wysianie do kubeczków grochu, bobu, słonecznika i rzodkiewki. Jakoś w gorączce zakupowej zapomniałem zupełnie o porze. Muszę go kupić i pilnie wysiać. Rzodkiewkę miałem w skrzyneczce ubiegłego roku, nawet nie przesadzałem, tylko gdy ociepliło się nieco, wyniosłem na zewnątrz i urosła. Ziemia u nas zamarznięta i wbrew prognozom, zamiast ocieplać się, z lekka prószy śnieg Może szpinak też posiać do pojemniczków?
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
- jeszcze
- 1000p
Ja w tym roku mam w multipaletach wszystko, co normalnie o tej porze sieje się do ziemi, rzodkiewkę, szpinak i groch.
Ziemia zmarznięta na kamień, więc miałam do wyboru zrezygnować z przedplonu albo zrobić rozsadę, bo nie mam tyle miejsca, żeby wszystko rosło w jednym czasie.
Wcześniej tego nie robiłam, ale tu na forum są tacy, którzy to praktykują i całkiem nieźle im to wychodzi.
Ziemia zmarznięta na kamień, więc miałam do wyboru zrezygnować z przedplonu albo zrobić rozsadę, bo nie mam tyle miejsca, żeby wszystko rosło w jednym czasie.
Wcześniej tego nie robiłam, ale tu na forum są tacy, którzy to praktykują i całkiem nieźle im to wychodzi.
Iza
- jeszcze
- 1000p
Basiu,
wysiałam po 2-3 nasionka do jednego oczka o średnicy jakieś 2 cm, czyli małe. Na głębokość max. 0,5 cm, do gruntu sieję na podobną głębokość.
Nie będę niczego rozdzielać, w razie czego przerwę i listki na zupkę albo do sałatki
wysiałam po 2-3 nasionka do jednego oczka o średnicy jakieś 2 cm, czyli małe. Na głębokość max. 0,5 cm, do gruntu sieję na podobną głębokość.
Nie będę niczego rozdzielać, w razie czego przerwę i listki na zupkę albo do sałatki
Iza
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na szczęście rzodkiewkę i sałatę wysiałem pod folia. Teraz jest przykryta agrowłókniną i miejmy nadzieję, że przetrwa mrozy
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
To zależy czy już wykiełkowała. Jeśli tak to może być w korytarzu, natomiast w ciepłym pokoju szybciej wykiełkuje.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Moja rzodkiewka przetrwała mrozy pod folią przykryta agrowłokniną. Byłam przekonana, że nic z niej nie będzie, ale grzebnęłam w ziemi i puszcza kiełki. Jutro/pojutrze, zależy od prognoz pogody, pod folię pójdzie rozsada sałaty i grochu. Chcę, żeby groch się zahartował troszkę zanim pójdzie do grządki. Nie wybiegł mi na szczęście, miał temperaturę kilkunastu stopni i południowe okno do dyspozycji. Pod folię w najbliższych dniach pójdzie też cebula, por i seler. Pomidory i papryki grzeją się w domu, a superhoty korzystają jeszcze z domowego solarium pod lampami
- jeszcze
- 1000p
Rzodkiewka nie jest taka wrażliwa na zimno. Pewnie puściła kiełki po odpuszczeniu mrozu i dlatego nic jej nie jest.
Mój groszek wykiełkował w domu, chyba też go do tunelu wyniosę. Mam nadzieję, że nie przeżyje szoku
Mój groszek wykiełkował w domu, chyba też go do tunelu wyniosę. Mam nadzieję, że nie przeżyje szoku
Iza
jak czesto podlewacie pomidory w wielodoniczkach? dzis jest bardzo slonecznie i nie wiem czy podlewanie codziennie im nie zaszkodzi a z drugiej strony i tak maja bardzo sucho.
Jak jest słonecznie to codziennie podlewam.