Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Re: Kiedy cięcie-marzec czy kwiecień
A.... jeszcze pytanie w takim razie jak Westerlanda przyciąć?? przy samej ziemi ściachać wszystko, czy jakoś inaczej.... ja na prawdę dopiero się uczę, więc przepraszam za może dziwne pytania
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu przytnij do miejsca,gdzie jest żywa,zielona tkanka:)
Oj to będzie ciężko, bo tam chyba nic zielonego nie zostało . W sobotę będę musiała przyjrzeć się jeszcze raz uważnie. Oj.... ze mnie ogrodniczka...
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Kasiu Westerland bardzo nisko przemarza,tez nisko będę go cięła
Annes77, bardzo Ci dziękuje za pocieszenie. Mam nadzieję, że z czasem nie będę się tak stresowała. Szkoda mi zmarnować tego, co przejęłam, po poprzedniczce. Mam nadzieję, że jak już uda mi się pozaglądać np. w Twoje wątki różane i innych forumowiczów, to nabędę więcej wiedzy i cierpliwości. Na razie nie dosypiam, bo czasu w dzień brak, więc zostaje noc na czytanie. No cóż... oby dało efekty
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
A moje roże - aż serce boli - stare ok. ale wszystkie kupione jesienią -pędy czarne - jeszcze w styczniu rosły ponad kopczykami - a teraz czarne- już nigdy nie kupię róż jesienią
Beata, może nie będzie tak źle. Ja pomimo, że zielona jestem w ogóle w temacie "działka" to kupiłam 4 krzaki róż różnych na jesieni. Przykryłam je tylko wysoko ziemią i korą. Tydzień temu odkopałam i są zielone. Jeszcze ich nie przycinałam - czekam z tym, więc może u Ciebie też odbiją
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Beato, ale pod kopczykiem pewnie zielone. To nie jest jeszcze źle.
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
no i po raz kolejny się przekonałam ze u was po pomoc to jak w ogień.zastanawiałam sie nad moją pnąca różą ( mam dwie przeplatane ze sobą biała i czerwoną - ot tak żeby barwy narodowe były) no i wzeszłym roku bujneły mi na jakieś 4 m do góry i zastanawiałąm sie teraz teraz czy je ciąc bo po zimie całe pędy brązowe i liście też a na na jednej od ziemi zauważyłam tylko że zielono w łodydze idzie do góry. ale skoro mówicie że czekać to forsycji to czekam...
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
niestety większość moich róż będzie wymagała chyba w tym roku przycięcia . Tylko na wysokości gdzie były kopczyki, po odgarnięciu jest trochę zielonego . Pytanie czy jeżeli zielonego jest ze 3 cm to taka róże ma być do tego punktu cięta? Czyli dokładnie na granicy ciemnej - zmarzniętej gałązki z tą zieloną ? Czy w ogóle jest szansa że jak tak mocno zmarzły to coś z tych 3-4 cm odbije?
duduś
aga_zg mam dokładnie tak samo. I też, aż żal na nie patrzeć. Młode 4 wyglądają na ok, ale stare wszystkie co do jednej przemarźnięte. Usiąść i płakać
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Tniesz do żywego, nie zostawiasz przemarzniętej tkanki. Oczywiście nad żywym pąkiem - tak z pół cm.
Nawet z tak nisko przyciętych róż powinno odbić
Nawet z tak nisko przyciętych róż powinno odbić
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Pod kopczykiem -czarne- a wypuszczały gałązki nad kopczykami- i to był ich błąd- zamiast spać rosły zimą teraz podlałam mocno i kopczyki z powrotem bo mają być przymrozki- stare pod kopczykami zielone kupować tylko wiosną- bo te z września zamiast spać rosły do stycznia- prawie lutego