Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
Witam,
mojej jabłoni (niestety nie znam odmiany jabłka - małe czerwone, późno pojawiają się owoce) dolega takie ustrojstwo.
z jednej strony wygląda jakby było opalone:
po drugiej stronie pnia sytuacja wygląda tak:
w jasnych miejscach było coś na kształt "gąbki", które odpadło po jakimś czasie.
bardzo szkoda mi tego drzewa, nie chcę się go pozbywać więc może znacie jakiś sposób na poprawę jego zdrowia?
mojej jabłoni (niestety nie znam odmiany jabłka - małe czerwone, późno pojawiają się owoce) dolega takie ustrojstwo.
z jednej strony wygląda jakby było opalone:
po drugiej stronie pnia sytuacja wygląda tak:
w jasnych miejscach było coś na kształt "gąbki", które odpadło po jakimś czasie.
bardzo szkoda mi tego drzewa, nie chcę się go pozbywać więc może znacie jakiś sposób na poprawę jego zdrowia?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bad news...
To wygląda na poważną chorobę grzybowa pnia. Pociągnie jeszcze trochę, moze parę lat; ale dla zachowania odmiany zaszczep ją za rok na młodym drzewku.
-- N 23 maja 2021 14:48 --
To wygląda na poważną chorobę grzybowa pnia. Pociągnie jeszcze trochę, moze parę lat; ale dla zachowania odmiany zaszczep ją za rok na młodym drzewku.
-- N 23 maja 2021 14:48 --
owszem, to to. I nie ma się co przejmować. Następne będą ładne i owoce też.jagusia111 pisze: i tak powstają deformacje młodych listków.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Przezornie zrobiłem to tej wiosny i chyba się przyjęło.maryann pisze:Bad news...
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Co waszym zdaniem zaatakowało moje jabłonki? Czy może to niewłaściwa pielęgnacja? Można je czymś popryskać aby dało się je jeszcze jakoś odratować? Dodam, że drzewa nie są już pierwszej młodości, a zmiany na korzę szczególnie w przypadku pierwszej jabłoni idą niemal po całej długości pnia.
Pozdrawiam
Paweł
Pierwsza jabłoń:
druga jabłoń:
Co waszym zdaniem zaatakowało moje jabłonki? Czy może to niewłaściwa pielęgnacja? Można je czymś popryskać aby dało się je jeszcze jakoś odratować? Dodam, że drzewa nie są już pierwszej młodości, a zmiany na korzę szczególnie w przypadku pierwszej jabłoni idą niemal po całej długości pnia.
Pozdrawiam
Paweł
Pierwsza jabłoń:
druga jabłoń:
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Jako, że w uprawie drzewek owocowych wszystkiego uczę się na bieżąco chciałabym zasięgnąć porady. W tamtym roku jablon wyglądała tragicznie (prawdopodobnie plamistość? W tym roku zapobiegawczo opryskalam ją topsinem i jest dużo lepiej. Niepokoją mnie natomiast liście, które miejscami są bardzo zniekształcone a miejscami jest wszystko ok. Jest się czym martwić? Stosować jakis inny oprysk?
Jako, że w uprawie drzewek owocowych wszystkiego uczę się na bieżąco chciałabym zasięgnąć porady. W tamtym roku jablon wyglądała tragicznie (prawdopodobnie plamistość? W tym roku zapobiegawczo opryskalam ją topsinem i jest dużo lepiej. Niepokoją mnie natomiast liście, które miejscami są bardzo zniekształcone a miejscami jest wszystko ok. Jest się czym martwić? Stosować jakis inny oprysk?
Musisz zajrzeć do tych skręconych liści bo tam zapewne jest mszyca. W tych liściach na najwyższej gałązce , nieco poniżej szczytu może też być zwójka czyli takie małe gąsieniczki. Trzeba się dokładnie przyjrzeć drzewku i liściom bo na zdjęciu nie wszystko widać. Na pewno konieczny będzie oprysk przeciwko mszycy.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli jest mszyca, to zapewne są i mrówki. Mrówki "hodują" mszyce znosząc je na szczyty młodych przyrostów. U mnie po oprysku mospilanem pojawiły się nowe kolonie mszyc. Polecam oprysk przeciw mszycom uzupełnić nalepieniem na pniu lepu do drzew. (Uwaga, pod lepem kora może się odparzyć, po kilku dniach lep trzeba założyć w innym miejscu na pniu)
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ooo, to czym zrobić oprysk?
Z bawełnicą korówką jest problem bo mało środków ją zwalcza. Są to np. teppeki, pirimor, movento. Są to wszystko środki dla użytkowników profesjonalnych sprzedawane w większych opakowaniach. Kiedyś była jeszcze actara, ale już wycofana. Może ktoś natomiast zna jakieś ekologiczne sposoby walki z tym szkodnikiem?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A Mospilan? Nie pomoże?