Hosta foto rok 2008

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewka pisze:A ja mam na liście życzeń hostę Białe Pióro / White Feather - koniecznie chciałabym kupić...

Poproszę o jakieś wskazówki, jak rośnie w naszych warunkach, jak szybko / wolno, co lubi, a czego nie, jak wygląda kiedy kwitnie itd. Plssss :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ther#76552
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ther#85124

Pewnie paco uzupełni. ;)

Zdaje się, że te formy "bezchlorofilowe" są dość kapryśne i wrażliwe.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A czy Golden Tiara to wartościowa funkia czy takie tam...?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Golden tiara, jak najbardziej, rośnie szybko, jest ładna i pięknie sie zagęszcza, starsze egzemplarze tworzą zgrabne kopczyki. Jest tania, bo szybko rośnie i jest popularna.

O White Feather niewiele dobrego slyszałem, czesto stwierdza sie,ze nie wychodzi po zimie, nawet we Francji , Holandii czy Anglii.
Odmiana ryzyka, ponieważ ma za małą dawkę chlorofilu. Ja się w takie nie bawię :(
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Tomaszu pytałam, bo kupiłam. Zastanowiły mnie kwiaty - na zdjęciu są takie różowo - fioletowe z wyraźnym ciemniejszym
rysunkiem, czy takie będą ?
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

A ja narobiłam sobie teraz apetytu na Whirlwind, jej rewers- Dust - oraz na Independence. Napiszcie mi proszę podstawowe info o nich,... no i może macie je na zdjęciach.... :)
Aneta
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

niezapominajka567 pisze:A ja narobiłam sobie teraz apetytu na Whirlwind, jej rewers- Dust - oraz na Independence. Napiszcie mi proszę podstawowe info o nich,... no i może macie je na zdjęciach.... :)
Dust - świetny wybór, tworzy ładny kopczyk, mnoży się szybko, z ubiegłorocznych dwóch oczek mam teraz 9!
Whirlwind zdecydowanie wolniejsza, ale uwielbiam jej wybarwienie. na zdjęciu trzyletnia.
Obrazek Obrazek
Beata
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Whirlwind tylko pierwsze dwa,trzy lata rośnie tak sobie. Potem szybko, z każdym rokiem jakby szybciej. Przynajmniej tak ją u siebie obserwuję . To silna, twarda i mocna hosta. Nie obserwuję też ślimaków. Moja w ubiegłym roku dzielona silnie, ma teraz tak dużo odrostów jak nigdy.
Dust - jest większa i rośnie szybciej.
Mam kilka pomutowanych "łyrłyndów", są w ciapki. Ciekaw jestem jakie będą w tym roku.
Independence, chyba nieco przereklamowana, wprawdzie ma ciapki na białym marginesie, ale żeby to ujrzeć trzeba dziób blisko przyłożyć, z pewnej odległości wygląda jak Fire and Ice...
Może to kwestia gustu, wolę jednak hosty wielkie o pięknym rysunku nerwów, lub chropowatej strukturze.

Golden tiara to stara poczciwa odmiana, ma piękny i zgrabny pokrój.
Dla mnie to podstawa w kolekcji. Toż nie na próżno klasyka. Kwitnie lawendowo, raczej ciemno, gęsto i obficie. Jeśli chodzi jednak o obfitość kwitnienia to jeszcze mocniej kwitnie Blue cadet, oczywiście przy odrobinie słońca.Lekko różowawe kwiaty mają Patriot, Fire and Ice, Twilight, a z tych co posiadam to chyba najbardziej mała Marqiuz.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy moja Whirlwind tak pięknie się wybarwi?
Na razie jest taka. Jest to roczna sadzonka (u mnie roczna).

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Och, ma ze trzy lata, kwitnie:)
w tym roku powinna mieć jakieś przyrosty, z reguły tak bywa po kwitnieniu.
Rozcmucha się, zobaczysz:)

Z tych co sie długo rozcmuchują to jeszcze Sagae i Jade Cascade...cholery przez trzy cztery lata nic nie rosną, by nagle... wyleźć w zupełnie odmienionych kieckach!
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Jeszcze zapytam o Blue Angel.

Podobno to wielka funkia a ja mam ją już dwa pełne sezony i jakoś nie zauważyłem żeby miała zamiar "wystrzelić" Nie mam dobrego zdjęcia więc wklejam to co mam. Moja "Blue Angel" To ta niebieskawa na drugim planie.
Ona tak powoli rośnie czy może to jednak coś innego?!
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie, choć ogólnie olbrzymy rosną raczej wolno, to Blue Angel do takich nie należy. Twoja widać młodziutka, rozcmucha się :)
Z wiekiem coraz bardziej niebieska i bardzo dobrze trzyma kolor , ma ładne kwiaty.
przez trzy lata jakaś taka niewyględna....ale potem idzie jak burza:) Moja ma 8 lat i ok. 40 odrostów. Liście największe to 36/30 cm
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Przeglądam z ciekawością ten watek , ponieważ od jakiegoś czasu moją sympatię wzbudziły hosty, ale najbardziej takie największe. Proszę o pomoc i podanie nazw kilku takich właśnie odmian.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też, widocznie hurtem wysłano :)

Do Grażyny
największe,łatwo dostępne to:
Blue Angel, Gray Cole, Krossa regal, Regal Splendor, Green Acres, Grand Master, Elegans (ale trzeba czekać), Big Mama, Blue Umbrellas, Lilac Giant, Sum and Substance, Lady Isobel Barnett
i trudniej dostępne
Big John, Mr Big,Key West, Colossal, montana Macrophylla i ponoć największa na świecie Empress Wu

...niech sie jeszcze komuś przypomni
Zablokowany

Wróć do „Hosty”