Poziomki - uprawa cz. 1
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
U mnie pierwsze pokazały sie po 9 dniach. Na opakowaniu pisało, że ok 14 dni.
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
u mnie zaczeły kiełkowac w przeciagu tygodnia, ale moze dlatego ze postawiłam doniczke na lekko ciepłym kaloryferku i miały ciepło - nie wiem czy to mogło spowodowac szybsze kielkowanie w kazdym razie w obu doniczkach mam zielono , a w zeszłym roku zaś doniczka była na balkonie i tez bez problemu powschodziły, ale juz dłuzej im to zajeło, tylko sama je zabijałam lejąc na nie wode z butelki no i w efekcie chyba z 5 sadzonek sie uratowało, no ale to sa uroki amatorstwa
O ile mi wiadomo to poziomka leśna wytwarza rozłogi tak jak truskawka. Postępować trzeba z nią tak jak z truskawką. Wytworzone sadzonki z rozłogów, trzeba nasadzać w nowym miejscu inaczej tak sie zagęści, że roślinki będą konkurować ze sobą.. Poziomkę ogrodową, też co trzy lata trzeba nową zasiewać i sadzić w nowe miejsce.santia pisze:Nie przeczytałam całego wątku, ale chciałam przytargać poziomkę pospolitą ze spaceru, np. z jakiejś polany. Niestety wyczytałam to samo:
- że się rozłazi +
- że powinno się zmieniać miejsce jej bytowania co kilka lat (chyba co 3 lata).
To, że się rozłazi (zajmuje coraz większy obszar) to nawet fajnie, ale bez sensu skoro po kilku latach przestaje owocować/owocuje słabiej (a zmieniać jej miejsce bytowania w ogrodzie co kilka lat nie będę, chciałam by miała stałe miejsce).
Czy to prawda? Ktoś ma poziomkę leśną kilka lat w jednym miejscu i jakieś doświadczenia z tym związane?
Od razu powiem, że znam miejsca w lesie, w których poziomki były, aż w końcu wyginęły. Więc może faktycznie coś w tym jest...
wodnik
Witam,
Wpadły mi w ręce nasiona poziomki 'Rugia' i chciałabym wysiać ją w pojemnikach na balkon. Ogrodnik ze mnie początkujący, więc prosiłabym o krótkie instrukcje co i jak mam zrobić (podłoże, nawożenie, jaki pojemnik itp). Jeśli pojawiło się to wcześniej w temacie to przepraszam, ale przekopywanie się przez 20 stron odpowiedzi trochę mnie przerasta
Wpadły mi w ręce nasiona poziomki 'Rugia' i chciałabym wysiać ją w pojemnikach na balkon. Ogrodnik ze mnie początkujący, więc prosiłabym o krótkie instrukcje co i jak mam zrobić (podłoże, nawożenie, jaki pojemnik itp). Jeśli pojawiło się to wcześniej w temacie to przepraszam, ale przekopywanie się przez 20 stron odpowiedzi trochę mnie przerasta
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Moya, spróbuj się przekopać, moim zdaniem warto;) też jestem początkująca, dlatego szperam na forum cały czas, a zawiera ono takie informacje że w życiu byś o tym nie pomyślała;) Powodzenia! Miłej lektury, naprawdę warto!
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
moje poziomki ( RUGIA ) zeszłorocznej produkcji rozmnażają się , chyba im dobrze jest pod borówką amerykańską. Przygotowywałam grządkę do podsypania korą ( dla zakwaszenia podłoża ) i odkryłam pojedyncze maluchy rosnące sobie przy "dorosłych" krzaczkach poziomek. Można przyjąć, że nie rozrastają się z rozłogów ale jak zostawimy parę owoców na krzaku w ciągu sezonu to się rozsieją
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Witam!
Proszę o pomoc.
Ponad tydzień temu wysiałam nasiona poziomki. Mam problem ponieważ nie wiem czy to co wyrosło jest poziomką, czy może wykiełkowały sobie chwasty
Pierwszy raz siałam poziomki. Trzymałam je pod folią dopóki COŚ nie wykiełkowało. Do siewu użyłam niestety starej ziemi po pelargoniach , na którą nasypałam trochę świeżej.
http://img861.imageshack.us/img861/2161/p3280356.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/2694/p3280354.jpg
Proszę o pomoc.
Ponad tydzień temu wysiałam nasiona poziomki. Mam problem ponieważ nie wiem czy to co wyrosło jest poziomką, czy może wykiełkowały sobie chwasty
Pierwszy raz siałam poziomki. Trzymałam je pod folią dopóki COŚ nie wykiełkowało. Do siewu użyłam niestety starej ziemi po pelargoniach , na którą nasypałam trochę świeżej.
http://img861.imageshack.us/img861/2161/p3280356.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/2694/p3280354.jpg
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Z tego co mi się wydaje to na drugim zdjęciu widać pelargonie bo na pewno to nie jest poziomka
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mi się wydaje, że to ani poziomka, ani pelargonia jak dla mnie to to na jakiegoś szczawika wygląda...
Dla zastanawiających się nad odmianami: wysiałam Rugię, Reginę i Barona. Najlepsza u mnie okazała się Rugia. Baron najgorszy -zaczął mi podsychac, popikowałam co się dało i zobaczymy co dalej będzie.
Dla zastanawiających się nad odmianami: wysiałam Rugię, Reginę i Barona. Najlepsza u mnie okazała się Rugia. Baron najgorszy -zaczął mi podsychac, popikowałam co się dało i zobaczymy co dalej będzie.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
nie chcę cię martwić ale na drugim zdjęciu to na pewno nie jest poziomka, kiełki poziomki są mikroskopijne i takie "kompaktowe" zwarte... a to jakiś szczawik albo inne zielsko ( szczawik ? a może orlik ? )
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
NA pierwszym zdjęciu moim okiem poziomki, moje wyglądały tak samo. ale na drugim niestety ta konieczynka o lekko bordowych listkach:).
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
taak, to koniczynka, taka doniczkowa
Po południu zrobię fotkę moim poziomkom wysianym 20 marca
Są piękne
Pozdrawiam
Po południu zrobię fotkę moim poziomkom wysianym 20 marca
Są piękne
Pozdrawiam