Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świerk - choroby
obecnie nic. A więcej nie widać (zła jakość zdjęc)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Chcesz usłyszeć ,że to ochojnik świerkowo-modrzewiowy,ale to są tylko "opuszczone już ich domki"
Te mszyce będą w przyszłości nakłuwając młody rozwijający się pąk wprowadzać enzym z którego świerk
wytworzy taki "galas"
Te mszyce będą w przyszłości nakłuwając młody rozwijający się pąk wprowadzać enzym z którego świerk
wytworzy taki "galas"
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję
a czy to tzreba usunąć po jest kilka takich gałązek czy profilaktycznie muszę jeszcze to opryskać
a czy to tzreba usunąć po jest kilka takich gałązek czy profilaktycznie muszę jeszcze to opryskać
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie wiem czy się to uda usunąć bez uszkodzenia pędów. Młode zielone łatwiej
Opryskać np. Catane 080 EC
Opryskać np. Catane 080 EC
Witam jestem nowy na forum.
Mam następujący problem z moimi świerkami kłującymi a mianowicie następuje zasychanie pączka wzrostu głównego. Przez co drzewko rośnie krzywo ponieważ wierzchołek zastępują pędy boczne,dzieje się tak na kilku drzewkach i powtarza się cyklicznie co roku. Na niektórych świerkach samo minęło na innych nie.
Proszę o poradę co może im dolegać?
Z góry dziękuje.
Napisane: N 20 mar 2011 16:20
Dodaje zdjęcia
Mam następujący problem z moimi świerkami kłującymi a mianowicie następuje zasychanie pączka wzrostu głównego. Przez co drzewko rośnie krzywo ponieważ wierzchołek zastępują pędy boczne,dzieje się tak na kilku drzewkach i powtarza się cyklicznie co roku. Na niektórych świerkach samo minęło na innych nie.
Proszę o poradę co może im dolegać?
Z góry dziękuje.
Napisane: N 20 mar 2011 16:20
Dodaje zdjęcia
Czy ochojnik może być przyczyną w/w w poprzednim poście problemu ?
Myślę opryskać olejem parafinowym, czy to dobry pomysł?
Myślę opryskać olejem parafinowym, czy to dobry pomysł?
- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Proszę o poradę i identyfikację problemu ze srebrnym świerkiem.
Rośnie/rósł u mojego sąsiada, ma ok. 7 m. Po zimie opadły mu wszystkie igły ze środka, pozostaly tyllko 3-4cm przyrosty z ubieglego roku. Co może być przyczyną? Na działce są jeszcze inne srebrne świerki, które rosną wspaniale, a tego coś dopadło. Mam nadzieję, że nie dopadnie moich
Po prawej stronie widać inny świerk w doskonałej formie
Pozdrawiam
Rośnie/rósł u mojego sąsiada, ma ok. 7 m. Po zimie opadły mu wszystkie igły ze środka, pozostaly tyllko 3-4cm przyrosty z ubieglego roku. Co może być przyczyną? Na działce są jeszcze inne srebrne świerki, które rosną wspaniale, a tego coś dopadło. Mam nadzieję, że nie dopadnie moich
Po prawej stronie widać inny świerk w doskonałej formie
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam wielki problem. Na jesień wsadziłem kilka iglaków (różne gatunki sosn, świerków). Zime przetrwały dzilnie, lecz po wioseenych wielkich wiatrach brązowieją im igły. Można coś na to poradzić?
Witam serdecznie
Proszę o pomoc, co dolega temu świerkowi? Rośnie jeszcze w doniczce i nagle igły zaczęły żółknąć, a potem brązowieć i opadać,na niektórych pojawiły się drobne czarne plamki. Jest to jedno z pierwszych drzewek iglastych, które kupiłam i strasznie się martwię, że to dopiero początek mojej przygody ogrodniczej, a już roślina choruje. Chciałabym jej pomóc, ale nie wiem jak. Nie zauważyłam żadnych robaków.
Uploaded with ImageShack.us
Proszę o pomoc, co dolega temu świerkowi? Rośnie jeszcze w doniczce i nagle igły zaczęły żółknąć, a potem brązowieć i opadać,na niektórych pojawiły się drobne czarne plamki. Jest to jedno z pierwszych drzewek iglastych, które kupiłam i strasznie się martwię, że to dopiero początek mojej przygody ogrodniczej, a już roślina choruje. Chciałabym jej pomóc, ale nie wiem jak. Nie zauważyłam żadnych robaków.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zauważyłam, że coś złego dzieje się z moim 9-letnim P. pungens "Hopsi":
Przy dotknięciu igły przebarwione na fioletowo odpadają. Zmiany te występują na części gałązek w 1/3 dolnej drzewka. Co to może być i czym to pryskać?
Przy dotknięciu igły przebarwione na fioletowo odpadają. Zmiany te występują na części gałązek w 1/3 dolnej drzewka. Co to może być i czym to pryskać?