Stare, dobre jabłonie część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Stare, dobre jabłonie część 2
Smalcówkę ma moja sąsiadka działkowa (tak przynajmniej Kasia Leszkat rozpoznała ) , robiłam z nich jabłecznik ,wyszedł pyszny.
Może spróbuję z Wasza pomocą zokulizować ...to chyba latem się robi ?
Może spróbuję z Wasza pomocą zokulizować ...to chyba latem się robi ?
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, jakoś od lipca do września. Jedna wydajniejszych metod na rozmnażanie odmian.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jesienią kupiłem pepinę Parkera MM106, na wiosnę po skróceniu pędów zaczęła się budzić, ale budzą się tylko pąki na końcach gałęzi, ona tak ma, że rośnie silnie z rzadkim rozgałęzianiem się korony?
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
Jesienią posadziłem kilka jabłoni i wszystkie startują jak u Ciebie.
Pozdrawiam Piotr
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Jabłonie przekwitły, jabłka zaczynają narastać, więc zabrałem się za przerywanie owoców, wiem wcześnie i że powinno się robić dopiero po opadzie czerwcowym, ale mam teraz czas i już mniej więcej widać co rośnie a co nie zapylone i chce spadać.
Młoda charłmowska miała więcej zawiązków niż liści, przerwałem też kronselską tak w 70%, wiem, że przerywanie się opłaci, gdyż owoce będą duże smaczne i pachnące
Całą reszta jeszcze nie ruszona. Przerywanie zajmie mi pewnie kilka popołudni, żeby wszystko skończyć.
Młoda charłmowska miała więcej zawiązków niż liści, przerwałem też kronselską tak w 70%, wiem, że przerywanie się opłaci, gdyż owoce będą duże smaczne i pachnące
Całą reszta jeszcze nie ruszona. Przerywanie zajmie mi pewnie kilka popołudni, żeby wszystko skończyć.
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
Witam,
szukam jabłoni o słodkim smaku. Posadziłem do tej pory: Kosztela, Cukrówka Litewska, Korobówka. Z nowszych odmian Gale.
Macie jeszcze jakieś propozycje?
Dziękuje za pomoc.
szukam jabłoni o słodkim smaku. Posadziłem do tej pory: Kosztela, Cukrówka Litewska, Korobówka. Z nowszych odmian Gale.
Macie jeszcze jakieś propozycje?
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Piotr
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Czyli z całą stanowczoscią mozesz powiedziec, że jest smaczniejsza od papierówki?
-
- 200p
Tak aczkolwiek papierówka ma swój czas i swój aromat ale ananas naprawdę jest pyszny. Z czasem się dowiem jak smakują inne odmiany bo sporo doszczepiłem w ostatnich trzech latach. Ale jak szczepiłem to tylko stare odmiany także będę się mógł wypowiadać w temacie. Zrazy brałem z bolestraszyc i z ogrodu PAN w Powsinie to miejsca na pomyłkę raczej nie będzie.
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
-
- 200p
Przy gołąbku ci się wrzyna taśma którą przymocowałes do tyczki przy tym ostatnim też sznurek się wżyna