Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Popalenia od słońca. Te rośliny, a zwłaszcza z wariegacją nie są przystosowane do kontaktu z ostrym słońcem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Monstera dziurawa choruje
Już od kilku lat mam monstera deliciosa. Rosła i rozwijała się pięknie. Rok temu ją przesadziłam, od razu bez problemu się przyjęła i zaczęła puszczać nowe liście. Z czasem jednak zaczęła robić się jakby rzadsza, pojedyncze liście zaczęły żółknąć, ale nie wysychać. Teraz również zrobiły się dość wiotkie. Mam wrażenie że moja roślina przejawia objawy zarówno przelania jak i niedowodnienia. Co robić? Zaczęłam stosować odżywkę, ale też nie pomaga.
- norbert76
Re: Monstera dziurawa choruje
Mamy obszerny wątek poświęcony uprawie i problemom w przypadku tej rośliny, zapraszam do lektury:
viewtopic.php?f=19&t=123121&hilit=Monstera , znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
viewtopic.php?f=19&t=123121&hilit=Monstera , znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Hej kochani,
wielka prośba o pomoc w diagnostyce problemu mostery.
- jest podlewany po całkowitym przeschnięciu podłoża, czyli w lecie raz na tydzień
- podłoże jest bardzo dobrze przepuszalne + keramzyt, doniczka z dziurką
- nawożę w sezonie guanem co 2tyg.
- stanowisko z umiarkowanym światłem
- roślinka rośnie pieknie, wypuszcza nowe liście
- dolne obcięłam, ponieważ końce było mocno pousychane
PROBLEM: wysychanie liści od końcówek, począwszy od starszych liści. Zanim liść uschnie, to w tym miejscu pojawia się żółta plama, tak jak na zdjęciu, a później ten obszar usycha. Te liście po prawej są obgryzione przez psa, nie szkodniki.
Nie mam pojęcia, czy to z suchości czy z przelania. Czy ktoś ma pomysł?
wielka prośba o pomoc w diagnostyce problemu mostery.
- jest podlewany po całkowitym przeschnięciu podłoża, czyli w lecie raz na tydzień
- podłoże jest bardzo dobrze przepuszalne + keramzyt, doniczka z dziurką
- nawożę w sezonie guanem co 2tyg.
- stanowisko z umiarkowanym światłem
- roślinka rośnie pieknie, wypuszcza nowe liście
- dolne obcięłam, ponieważ końce było mocno pousychane
PROBLEM: wysychanie liści od końcówek, począwszy od starszych liści. Zanim liść uschnie, to w tym miejscu pojawia się żółta plama, tak jak na zdjęciu, a później ten obszar usycha. Te liście po prawej są obgryzione przez psa, nie szkodniki.
Nie mam pojęcia, czy to z suchości czy z przelania. Czy ktoś ma pomysł?
- norbert76
Nie wolno dopuścić do całkowitego wyschnięcia podłoża, to nie są sukulenty. W głębi bryły korzeniowej powinno być cały czas wilgotno, pozwalasz przeschnąć jedynie wierzchniej warstwie.
Poza tym w obecnym okresie podlewasz obficie.
Sprawdź też bryłę korzeniową czy nie jest przerośnięta.
Poza tym w obecnym okresie podlewasz obficie.
Sprawdź też bryłę korzeniową czy nie jest przerośnięta.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przejrzałam 2 wątki, lecz nadal poszukuję odpowiedzi na pytanie co jest mojej monsterze? Kupiona 5 dni temu, od razu przesadzona do odpowiedniego podłoża. Stoi w doniczce z podstawką, wystawa południowa (ok. pół metra od okna). Obok druga monstera i słoiczek z wodą. Wczoraj roślinę delikatnie podlałam (wodą z odrobiną nawozu mineralnego), bo obstawiałam, że te wybarwienia liści to brak składników mineralnych... Robić coś jeszcze czy po prostu czekać?
- norbert76
Przede wszystkim stanowisko. Pół metra od południowego okna to zdecydowanie za jasno, za dużo słońca. To są rośliny rosnące w lesie tropikalnym, gdzie silne słońce jest dopiero w koronach drzew. Przestaw poza obręb działania promieni słonecznych, czyli gdzieś metr, półtora od okna.
Dwa, co to za podlewanie małą ilością wody, czy to jest sukulent rosnący w klimacie półpustynnym? No, nie. Znowu wracamy do lasu tropikalnego gdzie opady mogą być obfite i długotrwałe. Te rośliny w obecnym okresie podlewamy obficie, podłoże przy obecnych temperaturach w zasadzie powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne. Jedynie przy niższych wartościach można pozwalać przesychać wierzchniej warstwie podłoża.
Trzy, nawożenie. Nie nawozimy roślin od razu po przesadzeniu, nawet niewielką ilością nawozu. W nowym podłożu masz wystarczającą ilość składników odżywczych naokoło 3 - 4 tygodnie. Oczywiście wszystko zależy od danej rośliny, bo różne mają różne wymagania pokarmowe. W przypadku Monstery pierwsze nawożenie po 3 tygodniach.
Cztery, co do dokładnie za podłoże? Nie zawsze podłoże nawet dedykowane będzie prawidłowe. Jaki ma dokładnie skład?
Podsumowując, zmiany na liściach u konkretnie tych roślin mogą wskazywać na niedobory, czasami na spontaniczne wybarwienia oraz rzadko na wirus mozaiki, ale wtedy roślina po prostu nie będzie rosnąć.
Jeśli chodzi o niedobory, to nie oczekuj że niemal od razu po pierwszym nawożeniu (jeśli to niedobory) zmiany znikną. Na to potrzeba o wiele dłuższego czasu, może nawet kilka tygodni, a zmiany te mogą również zostać. Istotne jest, żeby nie pojawiały się nowe przy regularnym czyli co 2 tygodnie nawożeniu.
I na koniec dobra rada, od razu zapewnij podporę. Będziesz miała większe liście i bardziej gęstą (mniejsze odległości między kolejnymi węzłami).
Dwa, co to za podlewanie małą ilością wody, czy to jest sukulent rosnący w klimacie półpustynnym? No, nie. Znowu wracamy do lasu tropikalnego gdzie opady mogą być obfite i długotrwałe. Te rośliny w obecnym okresie podlewamy obficie, podłoże przy obecnych temperaturach w zasadzie powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne. Jedynie przy niższych wartościach można pozwalać przesychać wierzchniej warstwie podłoża.
Trzy, nawożenie. Nie nawozimy roślin od razu po przesadzeniu, nawet niewielką ilością nawozu. W nowym podłożu masz wystarczającą ilość składników odżywczych naokoło 3 - 4 tygodnie. Oczywiście wszystko zależy od danej rośliny, bo różne mają różne wymagania pokarmowe. W przypadku Monstery pierwsze nawożenie po 3 tygodniach.
Cztery, co do dokładnie za podłoże? Nie zawsze podłoże nawet dedykowane będzie prawidłowe. Jaki ma dokładnie skład?
Podsumowując, zmiany na liściach u konkretnie tych roślin mogą wskazywać na niedobory, czasami na spontaniczne wybarwienia oraz rzadko na wirus mozaiki, ale wtedy roślina po prostu nie będzie rosnąć.
Jeśli chodzi o niedobory, to nie oczekuj że niemal od razu po pierwszym nawożeniu (jeśli to niedobory) zmiany znikną. Na to potrzeba o wiele dłuższego czasu, może nawet kilka tygodni, a zmiany te mogą również zostać. Istotne jest, żeby nie pojawiały się nowe przy regularnym czyli co 2 tygodnie nawożeniu.
I na koniec dobra rada, od razu zapewnij podporę. Będziesz miała większe liście i bardziej gęstą (mniejsze odległości między kolejnymi węzłami).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podłoże zmieszkałam sama: ziemia do roślin doniczkowych, perlit i podłoże do storczyków w proporcjach 3:1:1. Aktualnie postawiłam roślinę nieco dalej + stoi w cieniu dużej monstery + na podstawce z namoczonym keramzytem.
Mimo wszystko przesadzić po raz kolejny (żeby zniwelować ewentualne efekty przenawożenia i od razu fax podporę)?
Mimo wszystko przesadzić po raz kolejny (żeby zniwelować ewentualne efekty przenawożenia i od razu fax podporę)?
- norbert76
Po jednej dawce nawozu nie przenawozisz, ale... podłoże bym wymienił, bo dałaś mieszankę ze zbyt dużym udziałem ziemi. Powinnaś dać 1:1:1, wtedy takie podłoże będzie odpowiednio przepuszczalne i dopasowane pod epifity. Przy okazji dasz palik, najlepiej taki w oplocie włókna kokosowego.
Druga sprawa nie wsypujesz keramzytu na podstawkę, tylko na dużą tackę, wtedy dopiero na keramzycie dajesz podstawkę i doniczkę. Inaczej to raz, nie zda większego egzaminu, a dwa będzie utrudniony dostęp powietrza do bryły korzeniowej. Natomiast jeśli poziom wody będzie powyżej dna doniczki, to wtedy bardzo łatwo o przelanie - woda będzie podsiąkać w górę w stronę bryły korzeniowej.
Inna sprawa, że to rozwiązanie mocno połowiczne, bo w niewielkim stopniu podnosi wilgotność powietrza. Najlepiej sprawdza się nawilżacz.
Druga sprawa nie wsypujesz keramzytu na podstawkę, tylko na dużą tackę, wtedy dopiero na keramzycie dajesz podstawkę i doniczkę. Inaczej to raz, nie zda większego egzaminu, a dwa będzie utrudniony dostęp powietrza do bryły korzeniowej. Natomiast jeśli poziom wody będzie powyżej dna doniczki, to wtedy bardzo łatwo o przelanie - woda będzie podsiąkać w górę w stronę bryły korzeniowej.
Inna sprawa, że to rozwiązanie mocno połowiczne, bo w niewielkim stopniu podnosi wilgotność powietrza. Najlepiej sprawdza się nawilżacz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zrobione, dzięki!
Najgorzej, gdy będzie to ten cały wirus mozaiki... Chociaż takie mozaikowe są tylko najstarsze liście.
Najgorzej, gdy będzie to ten cały wirus mozaiki... Chociaż takie mozaikowe są tylko najstarsze liście.
- norbert76
Rzadko ona występuje w przypadku tych roślin, ale jeśli chodzi o adansonii to zdarza się. Ale wtedy roślina praktycznie nie rośnie albo bardzo słabo i zmiany pojawiają się na nowych liściach
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W sumie to jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia: lepiej podlewać z góry czy z dołu? Czy na przemian?
- norbert76
A w naturze deszcz jak pada? To nie są sukulenty z kaudeksem albo fiołki, które mają wrażliwą szyjkę korzeniową żeby podlewać do podstawki, normalnie podlewasz od góry.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta