Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 5

Post »

Obrazek
anulab pisze: 29 gru 2024, o 22:08 Niska 5 lub 6 . Miałam nadzieję , że ktoś pociągnął dalej . Miałam ją od Agi i następne pokolenie jej odesłałam .
Miałam pokolenie f6 od Wojteki, wszystkie 6 krzaków było okrągłych mimo, że liczyłam na rozrzut częsty dla tego pokolenia. Grona zbite po kilkanaście ciemnych pomidorków trochę mniejszych od pingponga. Ciemne. Poszukuję podłużnych kiełbasek. Pokazywała je kiedyś Dorcinda. Dostałam od niej nawet nasiona. Niestety były chyba z miąższem i tak zasuszone, że nie skiełkowały.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pewnym czasie uświadomiłam sobie , że pomyliłam krzyżówki . Pomidor , o którym pisałam to krzyżówka
Kasencji Kas14 .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

MagdaMisia pisze: 26 sty 2025, o 19:31
Kamilu, przepraszam, że odpisuję z opóźnieniem. U mnie K/46F1 były okrągłe, średniej wielkości, dymne. Smak zdecydowany i skoncentrowany.
Póki co jeszcze nie siałam kolejnego pokolenia. Jestem ciekawa co wyjdzie z tej krzyżówki.
:wit Super dzięki za opisanie F1, mam zaplanowane 2 krzaki tej krzyżówki F2, ciekawe, czy wyskoczy zebra. Zdaje się, że nasiona Twojej produkcji
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

No więc, jakie kozulowe plany na 2025 r.?

Planuję wskrzesić ze stanu głębokiej hibernacji wszystkie F1 które jeszcze zebrałam po ludziach. Nie ważne, że już je uprawiałam. Powtórzę, zwłaszcza te, które były krzyżówkami odmiany ustalonej z nieustaloną lub dwóch nieustalonych. Powód: rozstrzał cech pojawia się już w pokoleniu F1, stąd zwiększę bazę linii hodowlanych... Z kiełkowaniem już jest naprawdę ciężko, ale coś jeszcze skiełkuje, skoro w zeszłym sezonie się udało!

I tak naukowa-krzyżówkowa zabawa trwa już od 2009 r. - dzięki temu mam "swoją i pewną" bazę nasion, dokładnie opisaną, bez pomyłek.
Nie byłoby tak gdybym nie wysiewała nasion z aptekarką dokładnością "na sztuki".

W ubiegłym sezonie 2024 udało mi się obudzić F1: K/7 Copię, K/38, K/58, K/81, K/82, K/85, K/103, K/132 F2 (tych mam wysiwanych sukcesywnie przez wiele sezonów kilkanaście ciekawych linii zielonych i zielono-paskowanych bardzo smacznych), K/147, K/148, K/158, K/167, K/169, K/170.

W tym miejscu dziękuję za ogromy wkład w Kozule: Beatce Whitedame, Tereni Teniak, Anetce y_y i pozostałym osobom, z których zasobów udało się mrówczą pracą zreanimować i podtrzymać Kozulowy szał krzyżówkowy. Kozule są na całym świecie, jednak ktoś musiał robić tę robotę "na dole". ;:4

Dziękuję również i przede wszystkim Tobie Aniu - Kozulo, za cierpliwość i mailowe wsparcie, za użyczanie przeogromnej wiedzy. ;:167 ;:304

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”