Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
To działa ? Metoda znana , ale wyśmiewana . Ja drucik w pomidorach stosowałam .
Jurku , napisz coś więcej .
Jurku , napisz coś więcej .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jurek, jak to " powiesiłem" ? Jak to wygląda?
Ja wyciągałam z kabla i cięłam drucik miedziany na króciutkie 1 cm kawałeczki , wbijałam je pod korę wiśni i czereśni. Ma to niby zapobiegać chorobom bakteryjnym. Ciężko było, bo drucik miękki, w starą wiśnię w ogóle nie udało mi się wbić. Na młodszych czereśniach wzięłam się na sposób, nacinałam lekko korę i wciskałam drucik, zarosło, śladu nie ma. To było w 2020 r, nie mam pojęcia czy to coś daje, pewne jest, że nie zaszkodziło. Teraz to nawet tego miejsca z drucikiem nie znajdę.
Ja wyciągałam z kabla i cięłam drucik miedziany na króciutkie 1 cm kawałeczki , wbijałam je pod korę wiśni i czereśni. Ma to niby zapobiegać chorobom bakteryjnym. Ciężko było, bo drucik miękki, w starą wiśnię w ogóle nie udało mi się wbić. Na młodszych czereśniach wzięłam się na sposób, nacinałam lekko korę i wciskałam drucik, zarosło, śladu nie ma. To było w 2020 r, nie mam pojęcia czy to coś daje, pewne jest, że nie zaszkodziło. Teraz to nawet tego miejsca z drucikiem nie znajdę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napiszcie coś sensownego a nie o drucikach miedzianych 1cm wieszanych, o lecytynach; itp itd. To forum schodzi na .......
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zuzia, jesteś na forum niewiele krócej niż ja i wiesz, ze czasem jakaś bzdurna z pozoru wiadomość/ nowinka okazuje się jednak istotna i pomocna.
Druciki przetestowałam i jednak coś w tym jest. Ktoś bardziej ogarnięty w chemii niż ja potrafi to jakoś wytłumaczyć.
Druciki przetestowałam i jednak coś w tym jest. Ktoś bardziej ogarnięty w chemii niż ja potrafi to jakoś wytłumaczyć.
Pozdrawiam! Gienia.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
przyłączam się do pytania gienigienia1230 pisze:Ktoś bardziej ogarnięty w chemii niż ja potrafi to jakoś wytłumaczyć.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Po prostu wieszam na górnych gałęziach zwoje opalonego drutu miedzianego ... np. na konferencji miałem problem z rdzą , po rozwieszeniu kłębków drutu jest spokój z rdzą. Do pomidorów też wbijałem , ale lepiej reagują jak nad krzewem wisi zwitek drutu miedzianego.
Najlepiej jednak sprawdza się na winorośli, już nie muszę pryskać miedzią, jedynie siarką.
Najlepiej jednak sprawdza się na winorośli, już nie muszę pryskać miedzią, jedynie siarką.
per aspera ad astra
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Darelecki,
odnośnie tych wcześniejszych Twoich zdjęć brzoskwini : wydaje mi się, że to początki raka, miałam tak na czereśni, liczyłam , że nie rak, tego roku już takie zaawansowane zmiany się porobiły , że ostrym nożem wyczyściłam, wycięłam do białego, dużo tego było. Czereśnia zabudowuje ubytki, ale przez ten rok jeszcze nie zalała wszystkiego. Po wycięciu posmarowałam pastą ogrodniczą z jakimś środkiem, są takie gotowe. Żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ty o tej porze nie możesz wycinać, posmaruj to czymś a na wiosnę wyczyść. Choroba rozniosła Ci się na drzewku.
Ja czereśnię- rany, posmaruję taraz jeszcze raz tą pastą na zimę.
odnośnie tych wcześniejszych Twoich zdjęć brzoskwini : wydaje mi się, że to początki raka, miałam tak na czereśni, liczyłam , że nie rak, tego roku już takie zaawansowane zmiany się porobiły , że ostrym nożem wyczyściłam, wycięłam do białego, dużo tego było. Czereśnia zabudowuje ubytki, ale przez ten rok jeszcze nie zalała wszystkiego. Po wycięciu posmarowałam pastą ogrodniczą z jakimś środkiem, są takie gotowe. Żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ty o tej porze nie możesz wycinać, posmaruj to czymś a na wiosnę wyczyść. Choroba rozniosła Ci się na drzewku.
Ja czereśnię- rany, posmaruję taraz jeszcze raz tą pastą na zimę.
-
Dzięki za info o miedzi .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anulab jak miewają się te miniaturowe brzoskwinie które sadziłaś wiosną?
-
Kamil , mini drzewka żyją . Wiosną kwitły i zawiązały owoce .
Większość zawiązków usunęłam , te które zostawiłam same opadły .
Nie wiem czy je okrywać , może w grudniu zrobię im parawan .
Większość zawiązków usunęłam , te które zostawiłam same opadły .
Nie wiem czy je okrywać , może w grudniu zrobię im parawan .
-
Jakie duże dały przyrosty, bo ciekaw jestem czy w gruncie będą rosły jak zwykłe brzoskwinie.
-
anulab Krótkie krępe przyrosty z ogromną ilością pąków, jak będą kwitnąć, to będzie bardzo pięknie wyglądało, ciekawe jaką podkładkę użyli, Pumiselect, czy coś innego?