Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: stratyfikacja nasion

Post »

No właśnie ja chcę zrobić rozsadę w domu, na parapecie... na razie znalazła miejsce koło marchewki w lodówce ;:oj
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie

Post »

Witam,
kilka dni temu zacząłem stratyfikacje nasion świerka srebrnego.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Nasiona świerka srebrnego (kłującego) nie wymagają stratyfikacji
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

A ja się pogubiłem w tym wszystkim ;:223

Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.. Chcę uzyskać siewki świerku pospolitego, więc zabieram się do roboty:

Szyszki spędziły już zimę na drzewie, zrywam je, wkładam do torebki papierowej i kładę w ciepłym miejscu, czekam aż szyszki się otworzą i wysypią się do torebki nasiona, następnie bez żadnej stratyfikacji (ponieważ była naturalna w zimę) mogę wysiewać nasiona.

Dobrze to zrozumiałem?
Ministerstwo Książki
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Tak można siać, pomocz je 24h w wodzie i można siać, ale teraz to jeszcze za wcześnie. Świerk nie wymaga stratyfikacji więc możesz go sobie wysiać w dowolnej chwili w odpowiednich warunkach lub przechowywać i wysiać np. na przyszłą wiosnę. Zapraw nasiona od grzybów, wysiej IV-V i przykryj 0,5 cm warstwą piachu lub torfu z piachem z przewagą tego drugiego, lekko przyklep i dbaj o wilnotność
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Post »

A dlaczego za wcześnie? Jak chce ktoś wysiać w domu to wg. mnie w sam raz, po zimnych ogrodnikach zostawiać już na dworze przez 24h, żeby się zaczęły hartować, lub nawet można trzymać do połowy czerwca w warunkach ,,zamkniętych" (czyli parapet, szklarnia etc.). Dzięki temu wydłuży się okres wegetacji :D
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Lesnik89 zrób eksperyment, wykonaj siew świkerka bez wahań temperatury - czyli stała około 19-22C i porównaj wschody oraz jakość siewek zasianych normalnie z wahaniem temperatur. ;:224
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Obserwuję ten wątek uważnie, sam zamierzam sprawdzić samego siebie w zakresie siewów roślin, planuję wysiać wiosną ponad 100 gatunków lub odmian tylko teraz nieco zaniepokoiłem się danymi na temat okresu stratyfikacji na przykład derenia Kousa, czy skaryfikacji nasion glediczji.. Postawione pytania zostały bez odpowiedzi więc pozwolę sobie zadać je ponownie, jak to jest na ten przykład z dereniem Kousa? Czy ktoś siał go po krótszej stratyfikacji? Wiem że są małe szkółki leśne gdzie czasami sieją takie ciekawostki na życzenie pobliskiego szkółkarza i z tego jak te jednostki funkcjonują przypuszczam że nikt nie zaprząta tam sobie głowy naprzemiennymi stratyfikacjami ciepło-zimnymi - ot po prostu sieją jak leci i prawie zawsze mają ładne efekty..
Jak wspomniałem mam sporo nasion ale zaczynam mieć lęki czy niektóre partie nie zostaną zmarnowane. Mogę także dodać, że wszystkie nasiona stratyfikuję w ten sam sposób, w zamrażalniku oraz lodówce, bez pilnowania temperatur tak jak to opisuje literatura - wychodzę z założenia, że natura też nie pilnuje temperatur a nasiona zwyczajnie są dostosowane do takich warunków.
A co do opisanych tutaj prób szybszego wysiewania świerka czy innych rzeczy myślę, że roślinom to nie zaszkodzi jeśli będą miały dobrze odwzorowane warunki, sam kiedyś kompletnie amatorsko i bez większego pojęcia siałem rośliny jesienią do doniczek z kwiatkami, po czym przeżywały całą zimę wiosnę i lato (od wiosny w gruncie) bez najmniejszych kłopotów. Okres wegetacyjny świerka także jest tutaj moim zdaniem sprawą problematyczną, jeśli będzie miał dobre warunki to może dać nawet 4 duże przyrosty w ciągu roku, więc zapas jest ogromny.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja stratyfikuję nasiona różnych sosen i jodły koreańskiej od 25 stycznia w temperaturze + kilka stopni w lodówce.
Mam zamiar wyciągnąć je i wysiać w najbliższym czasie.
Nie wiem czy to dobrze czy źle, za dużo sprzecznych informacji uzyskałem.
Zobaczymy wkrótce co z tego będzie :)
Pozdrawiam, Jacek
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Czy macie podobne obserwacje, że nasiona stratyfikowane rokitnika śmierdzą? Inne gatunki w tych samych warunkach wilgotności itd nie mają zapachu a ewidentnie rokitnik jest odpychający
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Dziś wysiałem stratyfikowane od 11 lutego w lodówce nasiona jodły koreańskiej. Nie zauważyłem żadnych kiełków na nasionach. Zobaczymy co z tego będzie.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

tomekb1 a w jakich warunkach? W domu na parapecie czy do inspektu?
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Do szklarni. W dzień gorąco, w nocy ostatnio nawet -2
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ