Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Może, może... Nie zapeszam i gratuluję. Z wątku powyżej wynika jednak, że strelicja niekiedy może się "rozdwoić" - rozbija się na dwie rośliny. Nigdy tak nie miałem więc nie wiem.
Moja natomiast doszła do stanu "liść za liść" - jeden wybija, drugi schnie. Nie wiem: czy mało wody, czy za dużo słońca ? Doradźcie coś i napiszcie jak podlewacie i gdzie stoją Wasze.
Moja natomiast doszła do stanu "liść za liść" - jeden wybija, drugi schnie. Nie wiem: czy mało wody, czy za dużo słońca ? Doradźcie coś i napiszcie jak podlewacie i gdzie stoją Wasze.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moja stoi na południowym oknie,ma więc słońce od ok.10 do ok.15.00
Chciałabym i mogłabym dać jej więcej ustawiając w ogrodzie ale niestety zbyt niszczą się jej tam liście,potem w domu raczej straszy niż zdobi ... więc pozostaje okno póki się tam mieści jeszcze
Aaaa i ma ciągle mokro...
Chciałabym i mogłabym dać jej więcej ustawiając w ogrodzie ale niestety zbyt niszczą się jej tam liście,potem w domu raczej straszy niż zdobi ... więc pozostaje okno póki się tam mieści jeszcze
Aaaa i ma ciągle mokro...
Karo, od czasu do czasu przesusz swoją strelicję, one to lubią. Moja ciocia cały czas od wiosny do późnej jesieni trzyma strelicję na dworze, mało kiedy podlewa i jak już dorosłą stała się rośliną to 2 razy do roku potrafi zakwiatnąć, a stoi cały czas w najwięksym słonku, to prawda liście z czasem stają się brzydsze, czasem poszarpane, pęknięte i od słonka kolor nie jest żywo zielony tylko taki jakby z szarawym nalotem .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Dzięki Pati.
Ta wilgotnośc to jedna ze zmian w uprawie bo ona nawet rosnąc u mnie nie chciała.
Bawiła się ze mną - jeden liść wypuszczała - jeden usychał i stało takie nieszczęście ciągle z 3 liśćmi....
Do tego poszarpanymi,w ciapki i w kolorze brudnej zieleni ...
Dopiero w tym roku, po uwagach wymienionych z karpkiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2868441 i wprowadzeniu zmian, widać jakąkolwiek zmianę w jej wyglądzie...
Oczywiście duża wilgotność to nie ciągle mokra ziemia w donicy zdaję sobie sprawę z tego ,
ale nie było rady by ją zmusić do czegokolwiek...
Myślałam w desperacji nad wyrzuceniem jej nawet
Poczekam oczywiście jak rozwinie się to to co wypuszcza a potem ewentualnie znowu coś zmienię?
Ta wilgotnośc to jedna ze zmian w uprawie bo ona nawet rosnąc u mnie nie chciała.
Bawiła się ze mną - jeden liść wypuszczała - jeden usychał i stało takie nieszczęście ciągle z 3 liśćmi....
Do tego poszarpanymi,w ciapki i w kolorze brudnej zieleni ...
Dopiero w tym roku, po uwagach wymienionych z karpkiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2868441 i wprowadzeniu zmian, widać jakąkolwiek zmianę w jej wyglądzie...
Oczywiście duża wilgotność to nie ciągle mokra ziemia w donicy zdaję sobie sprawę z tego ,
ale nie było rady by ją zmusić do czegokolwiek...
Myślałam w desperacji nad wyrzuceniem jej nawet
Poczekam oczywiście jak rozwinie się to to co wypuszcza a potem ewentualnie znowu coś zmienię?
Też hoduję strelicje, wielkie się robią nie wiem gdzie niedługo będę je trzymał
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Owszem ładne,ładne i na powietrzu...
Czy kwitła u Ciebie już,choćby ta starsza ?
Czy tę z prawej odsadzałeś od tej z lewej donicy czy to zupełnie inny egzemplarz?
Czy kwitła u Ciebie już,choćby ta starsza ?
Czy tę z prawej odsadzałeś od tej z lewej donicy czy to zupełnie inny egzemplarz?
Karo, spróbuj dać je na zewnątrz, ale w "kontrolowane" warunki.
Donica musi być odpowiednio duża, żeby ziemia ciągle nie przesychała.
Daj w miejsce, gdzie jest rozproszone światło, a bezpośrednie pada np. przez 2-3 godziny.
Na pewno będzie go tam więcej niż w pokoju.
W lipcu wystawiłem na dwór nawet skrzydłokwiat Mauna Loa i dobrze jest mu pod jabłonką.
Donica musi być odpowiednio duża, żeby ziemia ciągle nie przesychała.
Daj w miejsce, gdzie jest rozproszone światło, a bezpośrednie pada np. przez 2-3 godziny.
Na pewno będzie go tam więcej niż w pokoju.
W lipcu wystawiłem na dwór nawet skrzydłokwiat Mauna Loa i dobrze jest mu pod jabłonką.
Karo - te rośliny to równolatki, obie wyhodowane z nasion, mają po 4 lata. Różnią się wyglądem, ta z lewej ma ładniejszy, bardziej zwarty pokrój, ta druga trochę się "wyciąga" i ma tendencje do "pokładania". Musiałem ją przesadzić w środku sezonu bo się pochyliła po kątem 45 stopni. Co ciekawe obydwie kwitły jesienią ubiegłego roku. Poniżej zdjęcie kwiatu zrobione 30 września 2011
Z mojego doświadczenia widzę, że lubią pobyt na powietrzu, co sprzyja kwitnieniu po przeniesieniu jesienią do domu. Ostre słońce im jednak nie służy, bo w moim wypadku na południowej wystawie rośliny miały poparzone liście. Teraz trzymam je na wschodniej stronie co im dobrze służy.
Z mojego doświadczenia widzę, że lubią pobyt na powietrzu, co sprzyja kwitnieniu po przeniesieniu jesienią do domu. Ostre słońce im jednak nie służy, bo w moim wypadku na południowej wystawie rośliny miały poparzone liście. Teraz trzymam je na wschodniej stronie co im dobrze służy.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Obiecywałam sobie,że nie wystawię już jej na powietrze... ale co tam..
dam się Wam namówić
Już ją wystawiam,niech łapie powietrza przed kwitnieniem którego się nie mogę doczekać
dam się Wam namówić
Już ją wystawiam,niech łapie powietrza przed kwitnieniem którego się nie mogę doczekać
-
- 500p
- Od: 24 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę się przyznać możecie na mnie krzyczeć ale dzisiaj diabeł mnie skorcił i zajrzałam do mojej strelicji. Wiecie co w ziemi był taki maciupeńki, żywy korzoneczek, którego z ł a m a ł a m Cierpię
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam
Hej, mam do Was pytanie, czy nasiona strelicji przy wysiewie należy zasypywać ziemią czy tylko docisnąć do podłoża. Wydaje mi się to dość ważną kwestią....
Należy zasypać ziemią, możesz dzień pomoczyć przed ich wsadzeniem do ziemi.
Aha, dzięki za odpowiedź. Ciekawe czy się uda, bo z tego co czytałem to dość trudno wyhodować z nasionka