Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo piękne drzewko - i w tej chwili nie ma tam nic do ulepszania. Problemem będzie na pewno znalezienie mu odpowiedniej donicy.
Jeżeli nie jest to kłopotliwe - to zdradź nam cenę tego cudeńka. Holender, że ja nie mam takiego farta...
Jeżeli nie jest to kłopotliwe - to zdradź nam cenę tego cudeńka. Holender, że ja nie mam takiego farta...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Jestem laikiem w temacie bonsai. Nie znam się na formach, drutowaniu itp.
Od września ubiegłego roku mam takie oto coś. Zakupione w szkółce ogrodniczej. Wyglądało jak jakiś cyprys i miało kształt stożka walcowatego czy coś w tym stylu nie pamiętam co to za drzewko. Wziąłem je poprzycinałem, odrutowałem po swojemu i obecnie prezentuje się tak.
Możecie coś mi doradzić i podpowiedziec w prowadzeniu tego drzewka?
ALBUM Z DUŻYMI ZDJĘCIAMI
Od września ubiegłego roku mam takie oto coś. Zakupione w szkółce ogrodniczej. Wyglądało jak jakiś cyprys i miało kształt stożka walcowatego czy coś w tym stylu nie pamiętam co to za drzewko. Wziąłem je poprzycinałem, odrutowałem po swojemu i obecnie prezentuje się tak.
Możecie coś mi doradzić i podpowiedziec w prowadzeniu tego drzewka?
ALBUM Z DUŻYMI ZDJĘCIAMI
- karpek
LeNka - zdecydowanie tak. O ile nie masz specjalnego haka typu "pazurki" można to zrobić dłońmi, oburącz rozkruszać delikatnie bryłę korzeniową. Następnie ostrymi nożycami przyciąć całość o ok. 1 centymetr, do max. 2-ch.
Volcowitch - Twoje drzewo "smagane silnym wiatrem" wymaga (przynajmniej dla mnie) pewnego przemyślenia. Nie wiem dlaczego ale mi to wygląda na jałowiec. Tyle, że ja "lubię" się mylić w ocenie gatunków. Może ktoś dopowie.
Na pierwszy rzut oka - zdjęcie nr 1 - ta strona wydaje się najbardziej perspektywiczna, można ją uznać za "frontową". Pierwszą gałąź na lewo (tą długą) i na prawo bym usunął. Niejako - wysmukli to pień drzewka. Po za tym trzeba obciąć po jednej z gałęzi wyrastających na tym samym poziomie (zdj. nr 5) a jest takich par 2 lub nawet 3. Już po usunięciu tych gałęzi drzewko będzie niejako prześwietlone i dalsza korekta może nie będzie konieczna.
Inna sprawa to taka, że mogłeś (możesz) to drzewko przesadzić do doniczki przynajmniej o połowę niższej niż jest obecnie. Przycinając jednocześnie nieco korzenie i odkrywając podstawę pnia. Jest młode i zdrowe co widać po wyrastających nowych pędach i bez problemu zniesie taki zabieg.
W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
Volcowitch - Twoje drzewo "smagane silnym wiatrem" wymaga (przynajmniej dla mnie) pewnego przemyślenia. Nie wiem dlaczego ale mi to wygląda na jałowiec. Tyle, że ja "lubię" się mylić w ocenie gatunków. Może ktoś dopowie.
Na pierwszy rzut oka - zdjęcie nr 1 - ta strona wydaje się najbardziej perspektywiczna, można ją uznać za "frontową". Pierwszą gałąź na lewo (tą długą) i na prawo bym usunął. Niejako - wysmukli to pień drzewka. Po za tym trzeba obciąć po jednej z gałęzi wyrastających na tym samym poziomie (zdj. nr 5) a jest takich par 2 lub nawet 3. Już po usunięciu tych gałęzi drzewko będzie niejako prześwietlone i dalsza korekta może nie będzie konieczna.
Inna sprawa to taka, że mogłeś (możesz) to drzewko przesadzić do doniczki przynajmniej o połowę niższej niż jest obecnie. Przycinając jednocześnie nieco korzenie i odkrywając podstawę pnia. Jest młode i zdrowe co widać po wyrastających nowych pędach i bez problemu zniesie taki zabieg.
W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Możesz. Możesz także delikatnie trzeć opuszkami palców - ziemia także będzie ustępować i delikatnie się osypywać. Pamiętaj, że przesadzone drzewka muszą mieć stale wilgotne podłoże ale nie mogą być zalane.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny.
Tylko tyle, że na początek to zbyt ciężki styl. Trzeba go rozumieć i czuć, nawet osoby zajmujące się bonsai profesjonalnie tak uważają. Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.karpek pisze:W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
Jałowiec ma do tego predyspozycje, jeśli chodzi o przyrosty i formowanie jest bardzo dobry właśnie do tego stylu, na pewno jest przy nim sporo pracy ale jałowiec świetnie się do tego stylu nadaje, szybko przyrasta, świetnie znosi cięcie góry i korzeni, łatwo się formuje i szybko usztywnia drutowane gałęzie. Mam jałowiec w ogrodzie, bonsai to nie przypomina ale strzygę go kiedy chcę i jak chcę.carol1 pisze: Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Zdjęcia w dużej rozdzielczości podane są w Albumie Picasa, a do tego link jest pod zdjęciami.Czarodziej_ pisze:Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny.
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady. Muszę je na razie przetrawić.