Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Ci Karpku za uwagi, postanowiłam jednak przesadzić i rozsadzić drzewka do większych donic. W doniczce było błoto myślałam, że przeschnie więc aby mi korzenie nie zgniły oczyściłam fikusa ze starej ziemi, jednego dałam pod foliówkę, drugi radzi sobie całkiem dobrze.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo piękne drzewko - i w tej chwili nie ma tam nic do ulepszania. Problemem będzie na pewno znalezienie mu odpowiedniej donicy.
Jeżeli nie jest to kłopotliwe - to zdradź nam cenę tego cudeńka. Holender, że ja nie mam takiego farta...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Jestem laikiem w temacie bonsai. Nie znam się na formach, drutowaniu itp.

Od września ubiegłego roku mam takie oto coś. Zakupione w szkółce ogrodniczej. Wyglądało jak jakiś cyprys i miało kształt stożka walcowatego czy coś w tym stylu nie pamiętam co to za drzewko. Wziąłem je poprzycinałem, odrutowałem po swojemu i obecnie prezentuje się tak.

Możecie coś mi doradzić i podpowiedziec w prowadzeniu tego drzewka?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ALBUM Z DUŻYMI ZDJĘCIAMI
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy powinnam mu przeceszać korzenie i podciąć. Bryła jest strasznie zbita.

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LeNka - zdecydowanie tak. O ile nie masz specjalnego haka typu "pazurki" można to zrobić dłońmi, oburącz rozkruszać delikatnie bryłę korzeniową. Następnie ostrymi nożycami przyciąć całość o ok. 1 centymetr, do max. 2-ch.

Volcowitch - Twoje drzewo "smagane silnym wiatrem" wymaga (przynajmniej dla mnie) pewnego przemyślenia. Nie wiem dlaczego ale mi to wygląda na jałowiec. Tyle, że ja "lubię" się mylić w ocenie gatunków. Może ktoś dopowie.
Na pierwszy rzut oka - zdjęcie nr 1 - ta strona wydaje się najbardziej perspektywiczna, można ją uznać za "frontową". Pierwszą gałąź na lewo (tą długą) i na prawo bym usunął. Niejako - wysmukli to pień drzewka. Po za tym trzeba obciąć po jednej z gałęzi wyrastających na tym samym poziomie (zdj. nr 5) a jest takich par 2 lub nawet 3. Już po usunięciu tych gałęzi drzewko będzie niejako prześwietlone i dalsza korekta może nie będzie konieczna.
Inna sprawa to taka, że mogłeś (możesz) to drzewko przesadzić do doniczki przynajmniej o połowę niższej niż jest obecnie. Przycinając jednocześnie nieco korzenie i odkrywając podstawę pnia. Jest młode i zdrowe co widać po wyrastających nowych pędach i bez problemu zniesie taki zabieg.

W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

A mogę go przeczesać patyczkiem do saszłyków. To jest ten którego przesłałam ci zdjęcie.
W drugim jak delikatnie dotknełam korzeni to same odpadały, ale chyba go zalałam, i dlatego stracił połowę małych wątłych korzeni.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz. Możesz także delikatnie trzeć opuszkami palców - ziemia także będzie ustępować i delikatnie się osypywać. Pamiętaj, że przesadzone drzewka muszą mieć stale wilgotne podłoże ale nie mogą być zalane.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Nie podlałam, tylko zpsikałam i to co spadło na ziemię powinno na razie mu wystarczyc :wink:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny. :wink:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

karpek pisze:W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
Tylko tyle, że na początek to zbyt ciężki styl. Trzeba go rozumieć i czuć, nawet osoby zajmujące się bonsai profesjonalnie tak uważają. Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.
x-C-j
---

Post »

carol1 pisze: Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.
Jałowiec ma do tego predyspozycje, jeśli chodzi o przyrosty i formowanie jest bardzo dobry właśnie do tego stylu, na pewno jest przy nim sporo pracy ale jałowiec świetnie się do tego stylu nadaje, szybko przyrasta, świetnie znosi cięcie góry i korzeni, łatwo się formuje i szybko usztywnia drutowane gałęzie. Mam jałowiec w ogrodzie, bonsai to nie przypomina ale strzygę go kiedy chcę i jak chcę.

Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Czarodziej_ pisze:Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny. :wink:
Zdjęcia w dużej rozdzielczości podane są w Albumie Picasa, a do tego link jest pod zdjęciami.

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady. Muszę je na razie przetrawić.
x-C-j
---

Post »

volcowitch pisze: Zdjęcia w dużej rozdzielczości podane są w Albumie Picasa, a do tego link jest pod zdjęciami.
To wiem ale nie można ich zapisać na dysku z tego albumu. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”