Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne :) Takiego jak ten na pierwszym zdjęciu kupiłam w Biedronce i rozkwita mu właśnie ostatni pączek :)

Oby Ci jak najdłużej kwityły.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeanne, ja mam zaufanie do REALU na FORT WOLA, tam kwiaty zawsze są zadbane.
Kupuję tam też kaktusy i nigdy nie przywlokłam żadnej choroby.
Zanim tam zagnieździł się REAL to poprzednicy mieli tak samo. Po prostu tam chyba obsługa zna się na kwiatach.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Może jak kiedyś będę w tamtej okolicy to zajrzę :wink:
ale najczęściej bywam w Realu KING CROSS PRAGA i już parę razy widziałam hurtowe ilosci storczyków w przystępnych cenach...a nigdy nie udało mi się nic kupić bo ich stan za dobry nie był :?
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Nooooo jak rany :!: Obrazek :lol:
Pięć takich cuuuudów :!: za jedną wizytą w markecie zdobyć :shock: ... w tym musiały mieć udział moce nieczyste :wink: :lol:
Siedzę i gały wytrzeszczam :lol: na numer 1 i 4 :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Ależ kolorki.. Trójeczka powaliła mnie na kolana.. :) Oby Ci się rozchwaściły :)
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Danusiu, nowości śliczne :D u mnie wizyty w markecie po dostawie storczyków, z reguły kończą się bólem głowy i złością, że nie mogę kupić następnego, bo niestety z miejscem krucho.
Na dodatek błagalny wzrok mojej córki...nie kupuj więcej... która musi opiekować się nimi pupilkami w czasie mojej dłuższej nieobecności, skutecznie mnie stopuje.
Jak Ty sobie radzisz z opieką nad storczykami ...np w czasie wakacyjnych wyjazdów?
A propos wilgotności, to moje storczyki stoją na tackach z keramzytem, tylko niektóre mają większe szklane "wazony".
Do takich tacek włożyłam trzykrotki, które bardzo szybko się ukorzeniły i rosną sobie tylko w wodzie. Czasami zamgławiam tyko trzykrotki i falkom chyba to wystarcza...sama zobacz

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękności ;:152 Sa przepięknie ubarwione, tak inaczej ;:111 Chyba trzeba będzie do sklepu dzisiaj pojechać ;:183 Czwartek, to może jakież dostawy będą w Obi? :idea:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie tym 2, 3 i 4 nie mogę się napatrzeć. Zachwycają mnie nie tylko ich barwy, ale i kształty płatków.
Ten 3 o pastelowych odcieniach wielu barw jest przeuroczy.
Czują się dobrze, tylko 1 pąk u bordowego więdnie, ale wszystkie pozostałe ładnie się rozwijają.
Na prawdę miałam tego dnia niesamowite szczęście.

Guciu, już i u innych widziałam, że doniczki nie stoją bezpośrednio na keramzycie, tylko na jakichś podstawkach. Ale czy wtedy nie ma za mało przepływu powietrza przez korzenie w doniczce?
Ja mam je w koszyczkach na dnie z keramzytem, ale dlatego by nie stały w wodzie nie nalewam aż tak dużo wody, bo właśnie boję się, by korzenie na dole nie moczyły "nóg". Ale to daje chyba za małą wilgotność. Już sama nie wiem. :cry:
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Danusiu ale szczęściara z Ciebie :D Wszystkie cudne, a w 2 i 3 się zakochałam ;:166 pierwszy raz na oczy widzę takie śliczności :D Jak zobaczyłam twoje trofea to od razu sie wybrałam do mojego kieleckiego REALA, ale niestety ze storczyków nic nie było :roll:
Oby Ci pięknie rosły i cieszyły oko jak najdłużej :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ach nie ma to jak nowe nabytki, zawsze takie pociągające i zachwycające, a Twoje są wyjątkowe. :lol:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wiosennie.
:oops: Wstydem się oblewam, że nie odzywałam się tyle czasu.
Przyznaję się bez bicia, że jak już moje cuda straciły kwiaty, to bałam się, że nie dam sobie rady w tych niekorzystnych warunkach i będę płonąć ze wstydu po stracie ich.
Z wilgotnością nie dawałam sobie rady (kaloryfery), a zamgławianie jednak nie wszystkim wychodziło na zdrowie.
Straty zimowe jednak nie są aż takie wielkie - zgnił 1 Phealenopsis i Oncidium, z tego podwójnego Phealenopsisa z drobniutkimi kwiatkami jeden padł, a z drugim jeszcze walczę.
Mam ich teraz wszystkich 18, bo jeden podwójny został rozsadzony, a do tego dokupione 3 mini.
Wszystkim wychodzą nowe liście, nawet tym bardzo poranionym przez pazurki Portosa. :(
A jeden stracił zimą przez zamgławianie środkowe liście i myślałam, że wyląduje w koszu, a on na potęgę chce żyć i się odmładza.

Obrazek
Obrazek

Na większości pędy kwiatowe uschły, tylko na dwóch zostały i teraz widać, że zaczynają się przedłużać, a na dole widać nowy młodziutki :)
Obrazek

Codziennie obserwuję nowe korzonki. :) Najbardziej lubię te pojawiające się zgrubienia i czekanie, kiedy się przebije.
Biegnę teraz poczytać co u was.
Pozdrawiam
DAK
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Piękny widok jak widać, że roślina ratuje się w taki sposób, będziesz miała dwie roślinki w jednym. Ja też tak mam, u mnie basal keik jest już duży, ma 4 liście. Pędziki będą cieszyć oj będą. ;:1 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Gratulacje! To jest piękny widok, wiem coś o tym

A co do strat pojedynczych egzemplarzy - też mam takiego jednego (notabene pierwszy w mojej kolekcji), nad którym siedzę, chucham i dmucham, a on jakoś pada (więdną liście, zero nowych przyrostów). On chyba jest jakiś nie taki, bo uważam, żebym się nim źle opiekowała, a stoi wśród innych storczyków, które akurat mają się dobrze.
Wczoraj mu powiedziałam, że jak nie chce mnie to ok, mam go w głębokim poważaniu (i tak nie był zachwycający). Może to mu uzmysłowi co go czeka jak mu się nie zachce chcieć :;230
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”