Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2
selli7 - miała dwa duże krzewy i pewnej zimy padły, przetrwała ta o pełnych kwiatach i dlatego jeszcze rośnie. W naszych ROD-ach było ich dużo ale przez kolejne zimy padały i widzę, że już ich nie ma. Czekam jeszcze na kwitnienie bagiennego - mam po raz pierwszy, ale teraz pada i zimno
Jednak dla "przyjaciół" warto zachować krzew....
Jednak dla "przyjaciół" warto zachować krzew....
Pozdrawiam Krystyna
Kiedy najlepiej przesadzić ketmię? Mam ją od zeszłego roku, obecnie kwitnie, ale chyba posadziłam ją zbyt blisko innych krzewów i chcę ją przesadzić tylko kiedy? Czy teraz jesienią jeszcze? Czy lepiej dopiero wiosną?
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy dobrze mi się wydaje i to jest samosiejka ketmii? Jest jeszcze jedna obok i oczywiście rosną pod kilkuletnią ketmią o białych kwiatach.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
WiosnąNinia pisze:Kiedy najlepiej przesadzić ketmię? Mam ją od zeszłego roku, obecnie kwitnie, ale chyba posadziłam ją zbyt blisko innych krzewów i chcę ją przesadzić tylko kiedy? Czy teraz jesienią jeszcze? Czy lepiej dopiero wiosną?
MartisM tak to siewka ketmii.Nie wiem tylko czy oprócz gatunku odmianowe z nasion powtarzają kolor i cechy.
Dzięki. A jeszcze dopytam: czy wczesną wiosną, czy dopiero jak wypuści liście?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadza się zanim ruszy wegetacja, przed liśćmi. Ostrożnie, hibiskus nie lubi przesadzania.
Pozdrawiam Ela
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem tylko, czy takie młode siewki mają szansę przetrwać zimę? Czy lepiej je wykopać?selli7 pisze: MartisM tak to siewka ketmii.Nie wiem tylko czy oprócz gatunku odmianowe z nasion powtarzają kolor i cechy.
Pozdrawiam Marta
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
U mnie niewielka liczba samosiejek przeżywa zimę w gruncie. Jednak jak chcę mieć pewność przetrwania sadzę w lipcu, sierpniu do doniczki i zimuję w temperaturze nie niższej niż minus 2-3 stopnie.
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Ja postanowiłem zrobić sobie drzewka hibiskusa w ogrodzie trój i czterokolorowe poprzez szczepienie. Niestety nie wyglądało to najlepiej dlatego wpadłem na inny sposób, poprzez zaplatanie. Jeden zaplataniec rośnie już w ogrodzie dobrze zabezpieczony na zimę.
Późną jesienią zakupiłem trzy odmiany o kolorach: biały, niebieski i czerwony, a w grudniu cztery sztuki o kolorach: biały, niebieski, różowy i fioletowy.
Wszystkie rosną mi już w domu i są doświetlane. Chodzi mi o to, aby na wiosnę były jak najwyższe.
Tym sposobem będę miał dwa drzewka o trzech kolorach kwiatów i jedno o czterech. Pozostaje tylko odpowiednio je przycinać.
Późną jesienią zakupiłem trzy odmiany o kolorach: biały, niebieski i czerwony, a w grudniu cztery sztuki o kolorach: biały, niebieski, różowy i fioletowy.
Wszystkie rosną mi już w domu i są doświetlane. Chodzi mi o to, aby na wiosnę były jak najwyższe.
Tym sposobem będę miał dwa drzewka o trzech kolorach kwiatów i jedno o czterech. Pozostaje tylko odpowiednio je przycinać.
Pytanie tylko czy z biegiem czasu gdy pnie będą zwiększać swoją średnicę , nie zaczną się zaduszać nawzajem.
Pozdrawiam
Daro---
Daro---
- Senior
Znajomy tak ma już od 5-ciu lat, pieńki tak jakby powrastały do siebie, lecz dalej ma trzy kolory. Ja się tego obawiam więc przed posadzeniem do gruntu poluźnię dosyć mocno sploty.
- Senior
Zaplotłem cztery sadzonki o różnych kolorach kwiatów, niedługo powędrują na stałe do gruntu. W tym roku nie pozwolę im zakwitnąć, chcę aby rosły wzwyż w celu dalszego zaplatania. Docelowo pieniek ma osiągnąć 1,4 metra.