Śliwa - cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - cięcie
Co najmniej o połowę skróć przewodnik, bo korony na 3 metrach nie chcesz mieć.
Ja bym tak zrobił. Te co zaraz przy pniu całkiem pozostałe skrócić nad pakiem od zewnątrz.
Ja bym tak zrobił. Te co zaraz przy pniu całkiem pozostałe skrócić nad pakiem od zewnątrz.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Śliwa Dąbrowicka posadzona 19 października dziś przycięta. Wyciąłem pędy boczne do wysokości 90 cm od ziemi zostawiając na tej wysokości jedną gałązkę. Pęd główny przyciąłem na wysokości 140 cm.
Pozdrawiam Andrzej.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety tu jest taki busz, że ciężko na podstawie zdjęcia określić co wyciąć a co nie. Najlepiej jabyś znalazł kogoś kto się zna na cięciu i na żywo" pokazywałby Ci coś trzeba wyciąć.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masakra... i jak tu na takim badylu wyprowadzić koronę? Zobacz sobie dla porównania moją śliwę "Renkoldę Ulenę" posadzoną jesienią oczywiście przed skróceniem przewodnika.
Ja bym na twoim miejscu przyciął tą śliwę na wysokości około 70 cm nad ziemią żeby ona wypuściła silne grube przyrosty i w przyszłym roku można zacząć dopiero formować z tego koronę. Że też oni juz w szkółkach tych przewodnikow nie przycinają ale wtedy byłby problem bo drzewo by zaczęło się zagęszczać i za dużo miejsca podczas transportu zajmować Takie drzewka z przewodnikami zwykle można spotkać w marketach bo w szkółkach prywatnych nikt takich baboli nie robi bo przecież dla kupującego zanim takie drzewko doprowadzi do ładu musi minąć kilka lat.
Czy mogę jeszcze teraz obciąć śliwkę sasadzone 3 tygodnie temu ? chodzi mi czy mogę skrócić sam przewodnik o jakieś 60 cm ? drzewko ma około 2 m ? malutki listki pojawiają się na nim czy zaczekać do jesieni
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
A kto tnie drzewka jesienią... ? Żeby łatwiej przemarzały...? Pestkowe tnie się teraz lub latem. Ja zawsze tnę je na wiosnę tylko zabezpieczam funabenem każde cięcie przed chorobami.
Czyli teraz śmiało mogę jak zaczynają wychodzić malutkie listeczki ?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytanko mam bo już zgłupiałem.
Jurek16 radzi: Po sadzeniu skróć wszystko, oraz załóż klamerki i obciążniki na boczne gałązki.
Ja tak zrobiłem i powiedziano mi, że u śliw nie poziomuje się gałęzi i powinien być kąt ostry.
Ja po wypoziomowaniu pietra mam dużo pionowych gałęzi które wyglądają jak dziki u jabłonki.
Teraz nie wiem czy poziomować pozostałe śliwy i czy te odrosty to dziki faktycznie czy na nich będą się formować zawiązki?
Jurek16 radzi: Po sadzeniu skróć wszystko, oraz załóż klamerki i obciążniki na boczne gałązki.
Ja tak zrobiłem i powiedziano mi, że u śliw nie poziomuje się gałęzi i powinien być kąt ostry.
Ja po wypoziomowaniu pietra mam dużo pionowych gałęzi które wyglądają jak dziki u jabłonki.
Teraz nie wiem czy poziomować pozostałe śliwy i czy te odrosty to dziki faktycznie czy na nich będą się formować zawiązki?