Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
Re: Deszczówka instalacja,odprowadzenie,zbiorniki
Z wiciokrzewem to rzecz gustu, ale mauzery też zarośnie.
Łał, jak profesjonalnie Ja tam muszę się przyznać, że z pojemnikami na deszczówkę poszłam na łatwiznę. Po prostu kupiłam gotowe i już. Nie ma kto mi zrobić takiej fajnej instalacji jak wy macie.
Spokojnie sama zrobisz. zdecydowana większość naszych pomysł wymaga więcej serca niż kasy.
-
- 50p
- Od: 15 sie 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawda. Z kasą to raczej się liczę bo robię wszystko sam. Pomału, ale do przodu. Słupy robiłem z tego co miałem, trochę cegieł, trochę bloczków betonowych i dużo cierpliwości. Mam okranowane 1/6 działki, reszta na 2 lata, bo lepiej raz a dobrze. W tym systemie grawitacyjnym jedynie poziomy są ważne bo na samym końcu gdzie masz najniżej daną linie musisz zrobić spust wody na zimę. Ja mam jak widać pod kranem z cegieł ( te kostki się wyjmuje na dole i można się dostać do spustu ). Trochę fantazji i do roboty ;)
Takie własne pomysły dają najwięcej satysfakcji.
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Mam pytanie z innej beczki
A mianowicie mam zainstalowaną beczkę na wodę i podpiętą do rynny, wszystko fajnie tylko z dachu spływa dużo śmieci i gromadzi się na dole beczki(piasek i mól) po jakims czasie woda zaczyna nieprzyjemnie śmierdzieć, myślałem nad instalacją jakiegos filtra przed beczką ale nie wiem zabardzo jaki i jak sobie z tym poradzić, dodam że zależy mi na kosztach, bo nie chcę ładować się w niewiadomo jakie....
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Mam pytanie z innej beczki
A mianowicie mam zainstalowaną beczkę na wodę i podpiętą do rynny, wszystko fajnie tylko z dachu spływa dużo śmieci i gromadzi się na dole beczki(piasek i mól) po jakims czasie woda zaczyna nieprzyjemnie śmierdzieć, myślałem nad instalacją jakiegos filtra przed beczką ale nie wiem zabardzo jaki i jak sobie z tym poradzić, dodam że zależy mi na kosztach, bo nie chcę ładować się w niewiadomo jakie....
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie ktoś Ci doradzi, a ja powiem, że mimo założenia siatek wyłapujących resztki liści i in. zawsze muł zbiera się na dnie. Drobiny przelatują. Już kiedyś zrobiłam akcję płukania wężem jednego mauzera, musiałam go przewrócić, żeby wypłukać jak najwięcej i wylać tym dużym wylewem.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 50p
System czyszczenia zbiornika to już mam opracowany, mój baniak nie jest taki duży - chyba koło 150l
Myślałem żeby wsadzić między rurę dolotową a zbiornik jakąś szmatkę jako filtr ale nie wiem czy to się sprawdzi.
Myślałem żeby wsadzić między rurę dolotową a zbiornik jakąś szmatkę jako filtr ale nie wiem czy to się sprawdzi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wg mnie ta szmatka szybko się zatka/zamuli i woda będzie się wylewać wszystkimi możliwymi szczelinami albo i górą rynny. Myślałam, że masz większy zbiornik, bo z takim maleństwem to można walczyć po każdym opróżnieniu . Wiem, że to denerwujące
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 50p
Co do szmatki to też tak myślę że się szybko zatka, a czyścić banke po kazdymn opróżnieniu to też mi się nie uśmiecha.
No nic poczekam co inni napiszą, może jest jakiś filtr do auta który można użyć(coś jak filtr paliwa może?)
No nic poczekam co inni napiszą, może jest jakiś filtr do auta który można użyć(coś jak filtr paliwa może?)
-
- 50p
- Od: 15 sie 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kwestia $$ i wszystko jest możliwe. Możesz np zrobić większe korytko ( np z rury kanalizacyjnej 160 przeciętej na pół) i wypełnić to gąbką tapicerską. Co jakiś czas gąbkę wyjąć, namoczyć, wycisnąć piach i ponownie założyć. Kolejny pomysł - FF first flush ( paczaj na internety ). Ogólnie będę do tego podchodził na przyszły rok, to się zobaczy co lepsze
-
- 50p
Wow, patrzyłem tak na szybko na FF i wygląda bardzo imponująco, ale myślę że na razie prostrze rozwiązanie mi wystarczy, ten pomysł z filtrem z gąbki to całkiem niezły jest, mam gdzieś kawałek rury i takie filtry pod kwiaty to mogę to zastosować, na pewno cześć przefiltruje.
Jak zrobię to się pochwalę oczywiście
Dzięki za podpowiedź.
Jak zrobię to się pochwalę oczywiście
Dzięki za podpowiedź.
Witam, podepnę się pod temat. Przez wyszukiwarkę nie znalazłem.
Chcę kupić kilka beczek pod deszczówkę. Najtaniej wychodzą beczki używane. W większości są to beczki po oleju. Czy takie beczki nadają się do zbierania deszczówki? Ewentualnie czym wyczyścić beczki?
Chcę kupić kilka beczek pod deszczówkę. Najtaniej wychodzą beczki używane. W większości są to beczki po oleju. Czy takie beczki nadają się do zbierania deszczówki? Ewentualnie czym wyczyścić beczki?