Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ciesze sie, ze jestes tu na forum bo jestes doswiadczona storczykomaniaczka i za to Ci chwala :wink: :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moni ja sie ucze caly czas tak jak my wszyscy. każdy z nas ma drogocenna widze :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Jolu na pierwszej stronie w pierwszym punkcie piszesz,że podlewasz swoje storczyki jak korzenie są siwe.Czy do wand też to się odnosi?

Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Powiedzialabym tak i nie, dlatego ze vanda po wyschnieciu korzeni ma je zawsze siwe tzn; latem przy wysokich temperaturach korzenie wysychaja bardzo szybko. Vanda by musiala byc spryskiwana co godzine albo i czesciej, kto jest w stanie to zrobic??? chyba z nas nikt. Dlatego wazne jest aby sie pozadnie napila i to jej starczy.

Prawda jednak jest ze siwe korzenie oznaczaja ze trzeba je namoczyc. Jednak w przypadku Vand nie jest to tak jak z Phalaenopsisami. Korzenie musza obeschnac a u Phalaenopsisa moze to obeschniecie trwadz kilka dni i nic mu nie bedzie. Jednak Vanda na dlugie utrzymywanie wilgoci reaguje gniciem korzeni, tym bardziej zima przy niskich temperaturach. Latem mozna sobie pozwolic na czestsze spryskiwanie czy kapanie.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Wiecie co? Czytam o tych Vandach w tę i nazad i chyba już coraz większy mętlik mam i stracha. Czy ja w ogóle tym swoim Vandom podołam i czy nie porwałam się z motyką na słońce?
Joluś dobrze, że tu jesteś, będziesz nam ratunkiem w chwilach niepewności i zwątpienia, tylko czasem nie ucieknij nam. :)
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Serdeczne dzięki.Właśnie to mnie najbardziej gnębiło.Teraz już wiem,że korzenie wand mają się napić do syta i szybko wyschnąć.Chyba trochę czasu upłynie,abym załapała,że moje wandy napiły się w sam raz.Im dłużej mam wandy tym więcej wątpliwości.

Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Ja swojego wąchałam dzisiaj i POTWIERDZAM że pachnie...

No to żeby Ci zakwitł jak najszybciej Jolu

Vandzie też lubię.. ;:6
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Jola a ja na razie nie czytam wszystkiego bo mnie to tez przerasta.... :lol: Chyba juz mam cos na oku dla swojej Vandy tzn. wazonik :wink:
Milego dnia zycze :)
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A ja czytam ,czytam, i czytam i chyba mam bóle porodowe ;:13 i panike w oczach.Boje sie ,ze zrobie im krzywde moją niewiedzą :cry: Jak tylko zauważe ze vandzie zaczynaja źle znosić moją pielegnację to oddam je w dobre ręce forumowiczek.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

PESTKA@ nie waz sie oddawac Vandy w inne rece ;:78 , . Tak jak wszyscy tak i ty podolasz. Jaki nie to pomozemy ;:79
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Pestko nie panikuj, bo nas tą paniką zarazisz.Ja też się boję,że mogę moim wandom zrobić krzywdę.Wierzę.,że tak się nie stanie,ale gdyby do tego doszło,to może się czegoś nauczę.

Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Wiecie juz prawie tydzien i mnie w domu nie ma, juz mnie ciekawosc gnebi co nowego u storczykow :lol: i u moich kocorkow. :wink:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

A kiedy wracasz Jolu? :)

Wiecie co, nie wiem czemu ale ja się w ogóle nie boję tej hodowli vandy... Może powinnam? ;) Wydaje się to b. proste i b. przyjemne, czego tu się bać?! Dopóki jest bez podłoża, zachodu z nią mniej niż z falkami, wszystko widać jak na dłoni, dostęp do każdego korzenia jest... Jola pisała, że są nawet łatwiejsze niż falki, jestem w stanie w to uwierzyć.
Ale przyznaję, z podłożem bardziej bym się bała, bo tu już trzeba większego wyczucia. Ja na początek pozostanę przy wazonie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”