Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

selli7 pisze:Może to tez być H.macrophylla 'Mariesii Variegata'. . .
Mariesii Variegata to właśnie Maculata, :wink: funkcjonująca również pod nazwą Hydrangea macrophylla 'Variegata'.
Niektóre hortensje funkcjonują pod bardzo wieloma nazwami, np. popularne Blaumeise i Blue Sky to jedno i to samo. Równie popularna Masja to także Sibilla.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chwascik ma racje to Maculata cos sobie przypomniałam, ja na zime jej nie przykrywałam, nie przemarzła, jutro zrobię fotkę, kupiłam małą sadzonkę i ma się dobrze, nie widziałam żadnych chorób łodyg i liści.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tara pisze:. . . ja na zime jej nie przykrywałam, nie przemarzła,
Z tym przykrywaniem zimowym to jest tak, że dopiero bardzo mocne mrozy mogą wyrządzić krzywdę hortensjom a wiele zależy od miejsca gdzie się mieszka nie tylko geograficznie ale i lokalnych uwarunkowań. A biorąc pod uwagę gdzie mieszka Igiełka to jakiekolwiek okrywanie zimowe wydaje się zupełnie zbędne. ;)

Warto przypomnieć, że to co jest najgorsze dla hortensji ogrodowych to wcale nie zima a wiosna, nawet przymrozek -1 potrafi wyrządzić szkody.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgadzam się u mnie własnie biała hortensja tak pięknie rozwijała się po zimie a tu przymrozek, odbiła ale to nie jest to na co czekałam, teraz problem kiedy przykrywać na zimę czy na wiosnę :?:
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No gdyby miało być -30 to pewnie bym okrył o ile śnieg nie zrobiłby tego za mnie. Kiedyś okrywałem nawet gdy było minus kilkanaście ale zarzuciłem to i koncentruje się wyłącznie na przymrozkach. Wtedy okrycie jest naprawdę niezbędne i niestety DUŻO trudniejsze i bardziej wyczerpujące niż zimowe gdzie praktycznie wystarczy raz okryć i koniec, tutaj trzeba śledzić prognozę, a czasami i to nie pomaga i trzeba samemu wyczuć. :?

Oczywiście to wszystko powyżej dotyczy hortensji gruntowych.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje donicowe hortensje:

Tegoroczne nabytki:

Bicolor vel Harlequin (27l) . . . dopiero się wybarwia na razie jest biała :D
Obrazek

Green Shadow (27l) (jak widać pozazdrościłem Eli ;)
Obrazek

Bluebird (27l) na razie jest mało fotogeniczna więc zdjęcia nie zamieszczam

A to stare:

Nikko Blue (40l) . . . no może trochę nie blue ale róż też jest ładny ;)
Obrazek

Renate (20l)
Obrazek

Jeszcze Hortensja kosmata Macrophylla jest w donicy 40l ale w tym roku doprowadziła mnie do rozpaczy tak się rozrosła, że nie wiem co ja z nią zrobię, kolos normalnie a w ogródku miejsca brak ;:145
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chwaściku masz rację, to będzie hortensja ogrodowa. Znalazłam taką w ogrodzie u kocicy i ona też potwierdziła, że to Tricolor. Jak to trzeba patrzec przez palce na słowa niektórych ogrodników :oops: .
Teraz przynajmniej wiem gdzie ją posadzic, żeby się nie męczyła.
elizabeta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2009, o 16:15

Post »

Taro- bardzo dziękuje :)
Aniu- ja kupowałam NICO BLUE , a że jestem laikiem w wiedzy o hortensji
musiałam się dowiedzieć dlaczego tak dziwnie dla mnie kwitnie, na początku na zielono póżniej zaczeła się przebarwiać na bordowo. Dlatego trafiłam na no bardzo sympatyczne forum, i mi wyjaśniono , że to może być odmiana Green Shadow.
Oczywiście zwróciłam się też z tym zapytaniem do sprzedawcy, i otrzymałam odpowiedż, że pierwsze kwiaty moą być koloru bordowego a następnię będą Blue, oczywiście teraz jak widze ten bordowy kolorek to juz nie chcę Nico Blue :lol:
Chwaściku- hortensja jest śliczna , obserwowanie jak ten kolor wybarwia sie na bordo bardzo wciąga.
Przy mojej hortensji spędzałam prawie godzine dziennie tak mnie oczarował ten kolor
i to że co dzień się zmienia na bardziej intensywny :lol:
pozdrawiam Ela
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chwaściku śliczne nabytki, godne pozazdroszczenia! :wink:
Ja też bym chciała żeby w ten sposób hortensje doprowadzały mnie do rozpaczy! :D
Serdecznie pozdrawiam
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu :)
Co do tej kosmatej to gdyby mi rosła w gruncie to ja również bym się cieszył jej pokaźnymi rozmiarami ale ona jest w donicy :? (i z malutkiej hortensyjki w ciągu roku rozrosła się na 2 m średnicy!), to utrudnia jej przeniesienie nawet w dwie osoby a do tego jeszcze nie mam pojęcia jak ja coś takiego zabezpieczę na zimę, do pomieszczenia wnieść się nie da bo w drzwiach się nie zmieści, pędy ma zbyt sztywne a do gruntu nie mam gdzie wsadzić. To naprawdę nie jest śmieszne. Nic to, do zimy jeszcze trochę czasu może coś wymyślę... :roll:

:?: :?: :?:

Z innej beczki. . . ja się pytam czemu jest tak cicho pod tym tematem? Tyle cudownych hortensji macie, często oryginalnych odmian i nic nie pokazujecie, zamknęliście się w tych swoich ogródkach i wszystko dla siebie, sknery! ;:78

A przecież szczególnie w przypadku ogrodówek jeden z najpiękniejszych okresów to wtedy gdy zaczynają rozkwitać i jeszcze nie w pełni się wybarwiły, wtedy te kolory są najbardziej niesamowite. Jest więc co pokazywać.

O, choćby moja ulubiona ogrodówka Masja (vel Sibilla lub Sybilla), przecudny bardzo intensywny kolor kwitnienia ale jak cudownie wygląda przed pełnym wybarwieniem!
Miodzio!
Obrazek

United Colours of Hydrangeas :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Zostaje Ci chyba Chwaściuku zabezpieczyć na zimę hortensję razem z doniczką ;:228
Ja mam zamiar właśnie dokupić w tym sezonie ze dwie sztuki do ogrodu i chyba jednak wkopię je do gruntu. :)

Czy ktoś orientuje się czy są już w OBI hortensje?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

chwaścik pisze: Z innej beczki. . . ja się pytam czemu jest tak cicho pod tym tematem? Tyle cudownych hortensji macie, często oryginalnych odmian i nic nie pokazujecie, zamknęliście się w tych swoich ogródkach i wszystko dla siebie, sknery! ;:78

A przecież szczególnie w przypadku ogrodówek jeden z najpiękniejszych okresów to wtedy gdy zaczynają rozkwitać i jeszcze nie w pełni się wybarwiły, wtedy te kolory są najbardziej niesamowite. Jest więc co pokazywać.
No to ja pokaże Wam moją jedyną (na razie) hortensję ogrodową, kupiłam ją w lipcu 2008 (z przeceny) - była przycięta... Wyglądała tak:
Obrazek
dzisiaj kwitnie...i wygląda tak:

Obrazek
Wzdłuż mojej ulicy rosną głównie hortensje różowe, ta jest niebieska i niebiesko-fioletowa (zdjęcie z komórki nie oddało w pełni intensywności kolorów)
A przy okazji zapytam: ma trochę pożółkłe liście od środka - czy mam się niepokoić?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Chwaściku, Awe - Obrazek

Obrazek

P.S. Chwaściku, ja bym z checią coś z hortensji pokazała, ale nie bardzo mam co.... Obrazek. Mam tylko trzy piłkowane i ciągle czekam na kwiaty. U piłkowanych jednak ciekawszy jest pełen rozkwit, niż jego początek, bo cały urok tkwi w tych maleńkich perełkach - kwiatkach płonnych (bodajże tak się nazywają... Obrazek).
No a poza tym, moje egzemplarze wolą inwestować w zielone, niż w kwiaty, nie wiem kurka dlaczegoObrazek .... , tak że moje będą rzekłabym symboliczne w porównaniu do Twoich, ale z chęcią pokażę, bo i tak jestem dumna, że ich po pierwsze przez 3-ci rok z rzędu nie ukatrupiłam, a po drugie odtrąbić mogę dodatkowy sukces, że każda będzie miała przynajmniej jeden kwiatostan, bo w ubiegłym roku zakwitła mi tylko jedna jednym pąkiem.

P.S.2. Jak Wy to robicie, że macie niebieskie kwiatki Obrazek?
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”