Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena
Ja nigdy nie chłodzę werbeny i ładnie kiełkuje, w gruncie co prawda zima przechładza nasionka, które rozsiewają się same, także pewnie można i tak i tak.
- sylwana85
- 500p
Blady róż, fiolet, czerwień, ciemny róż. Mi się sama rozsiewają nasiona, najczęściej są blado róźowe nie wiem czy nie powtarzają werbeny cech, czy bledną od słońca. W tym roku małym czerwoną zobaczymy czy się rozsieje, kupiony mix nasion ładnie rośnie, ciekawe czy trafię na choć jeden fiolet ;)
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Jak długo kiełkowały Wasze werbenki? Ja posiałam zwisająca i zwykłą i juz nie mogę się doczekać kiedy wykiełkuja.
Pozdrawiam Ida
Ja bardzo ciekawa jestem co z tego mixa będzie.Tak jak pisałam wcześniej część zwisającej i zwykłej schłodziłam kilkanaście godzin,żeby sprawdzić czy po schłodzeniu szybciej wykiełkują.Z tej strony informacja:
http://www.kocham.kwiaty.pl/ogrodowe.php3?show=werbeny
Pozdrawiam,Basia
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to artykul z 1997 rokubasiabar pisze:Ja bardzo ciekawa jestem co z tego mixa będzie.Tak jak pisałam wcześniej część zwisającej i zwykłej schłodziłam kilkanaście godzin,żeby sprawdzić czy po schłodzeniu szybciej wykiełkują.Z tej strony informacja:
Nasiona werbeny wiszacej mozna obecnie kupic w kazdym rogu internetu za symbolicze 2 zl albo i mniej
Ja nie chlodzilam werbeny wiszacej w ubieglym roku (nic nie bylo o tym na opakowaniu). Nie wschodzila tez dluzej niz tydzien, bo bym to pamietala Jedynie truskawka wschodzila mi ponad dwa tygodnie, reszta nasion w ciagu max 7 dni
Zwisającej pewnie wtedy jeszcze nie było,wcześniej werbeny nie siałam więc jeśli mialo by to przyśpieszyć to czemu nie.Na opakowaniu często nie ma istotnych informacji dotyczących siewu.noriska pisze:to artykul z 1997 rokubasiabar pisze:Ja bardzo ciekawa jestem co z tego mixa będzie.Tak jak pisałam wcześniej część zwisającej i zwykłej schłodziłam kilkanaście godzin,żeby sprawdzić czy po schłodzeniu szybciej wykiełkują.Z tej strony informacja:
Nasiona werbeny wiszacej mozna obecnie kupic w kazdym rogu internetu za symbolicze 2 zl albo i mniej
Ja nie chlodzilam werbeny wiszacej w ubieglym roku (nic nie bylo o tym na opakowaniu). Nie wschodzila tez dluzej niz tydzien, bo bym to pamietala Jedynie truskawka wschodzila mi ponad dwa tygodnie, reszta nasion w ciagu max 7 dni
Pozdrawiam,Basia
- sylwana85
- 500p
Moja też wzeszła w miarę szybko- kilka dni, z tym że do wschodów trzymam na ogrzewanych parapecie, potem siewki wędrują do nieogrzewanego pokoju aby zapobiec wybiegnięciu w lutym.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja sie zastanawiam czemu werbena, pochadzaca z klimatu cieplego powinna byc schladzanabasiabar pisze: Zwisającej pewnie wtedy jeszcze nie było,wcześniej werbeny nie siałam więc jeśli mialo by to przyśpieszyć to czemu nie.Na opakowaniu często nie ma istotnych informacji dotyczących siewu.
Mialam werbene wiszaca rok temu, mam i teraz (innego producenta). Na obu opakowaniach bardzo dokladny opis siania. Wschody w cieplym potem dopiero obnizyc temperature. To obnizenie temperatury po wschodach ma na celu, o czym pisze Sylwana ale nie pisza na opakowaniach , zapobieganie wybiegniecu roslinek (siewek), poniewaz sieje sie je kiedy jeszcze jest za malo swiatla. Dotyczy to w zasadzie wszystkich roslin sianych do konca marca.
Nie wiem czemu,wiem że lawendę sie też schładza(stratyfikuje) i dzięki temu równo wschodzi i szybciej,z werbeną też może tak być,ale się nie upieram bo jeszcze tego nie wypraktykowałam tzn.jeszcze nie wzeszły.Jak piszecie,że nie ma problemu to dobrze.noriska pisze:Ja sie zastanawiam czemu werbena, pochadzaca z klimatu cieplego powinna być schladzanabasiabar pisze: Zwisającej pewnie wtedy jeszcze nie było,wcześniej werbeny nie siałam więc jeśli mialo by to przyśpieszyć to czemu nie.Na opakowaniu często nie ma istotnych informacji dotyczących siewu.
Mialam werbene wiszaca rok temu, mam i teraz (innego producenta). Na obu opakowaniach bardzo dokladny opis siania. Wschody w cieplym potem dopiero obnizyc temperature. To obnizenie temperatury po wschodach ma na celu, o czym pisze Sylwana ale nie pisza na opakowaniach , zapobieganie wybiegniecu roslinek (siewek), poniewaz sieje sie je kiedy jeszcze jest za malo swiatla. Dotyczy to w zasadzie wszystkich roslin sianych do konca marca.
Pozdrawiam,Basia
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Wczoraj pokazały mi się pierwsze kiełki - po 8 dniach. Nie schładzane, ostatnie kilka dni na kaloryferze
W zeszłym roku kupiłam już kwitnącą małą werbenę - miała różowe kwiatki, srebrzystozielone liście -mocno strzępione. Rozrosła się na boki, nie wzwyż. Chciałabym teraz ją wysiać- i pytanie - czy można gdzieś dostać nasiona roślin jednobarwnych? Znalazłam tylko miks kolorów.
Może te mniejsze odmiany jakoś specyficznie się nazywają i dlatego nie potrafię ich znaleźć? Kiedy szukałam przypołudnika stokrotkowego to tez średnio mi szlo do momentu, kiedy zorientowałam się, że handlowa nazwa to sam przypołudnik
Może te mniejsze odmiany jakoś specyficznie się nazywają i dlatego nie potrafię ich znaleźć? Kiedy szukałam przypołudnika stokrotkowego to tez średnio mi szlo do momentu, kiedy zorientowałam się, że handlowa nazwa to sam przypołudnik