Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Jeszcze nie mam odwagi wynieść na całą dobę na zewnątrz. Owszem, wystawiam , niektóre w ciągu dnia. Te wystawiane mają piękne, sztywne liście.
Dzisiaj rozwinął pąki Red Peacock.Ta cebula ma już chyba ponad 5 lat i kwitnie corocznie. W tym roku kwiat jest pół pełny, mnie to nie przeszkadza.
Zdjęcie nie oddaje faktury i koloru płatków kwiatu. Człowiek w swojej pysze, nie potrafi odtworzyć, tego co stworzyła Matka Natura.
Dzisiaj rozwinął pąki Red Peacock.Ta cebula ma już chyba ponad 5 lat i kwitnie corocznie. W tym roku kwiat jest pół pełny, mnie to nie przeszkadza.
Zdjęcie nie oddaje faktury i koloru płatków kwiatu. Człowiek w swojej pysze, nie potrafi odtworzyć, tego co stworzyła Matka Natura.
Witam, potrzebuje porady.
Co robicie już z przekwitniętym kwiatem. Wiem że łodygi się nie obcina, ale co z kwiatami? Bo zawsze po przekwitnięciu zaczynają się tworzyć nasiona, których nie chce i nie wiem jak z tym postępować.
Co robicie już z przekwitniętym kwiatem. Wiem że łodygi się nie obcina, ale co z kwiatami? Bo zawsze po przekwitnięciu zaczynają się tworzyć nasiona, których nie chce i nie wiem jak z tym postępować.
Ja po prostu obrywam lub ucinam sam przekwitnięty kwiat
Czyli mogę smiało obrywać po przekwitnieciu? Bo nie wiem czy czekać aż całkowicie zaschnie
Tak, tylko utnij sam kwiat, pęd zostaw
- dukra13
- 200p
Wyłamuję kwiat z pędu. Pęd zostawiam do całkowitego zaschnięcia.
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje trzy cebule przesadzilam do jednej wielkiej donicy i też poszły na balkon.Będzie się zapowiadał przymrozek to folią je przykryję lub wniosę do domu.Pierwszy raz wynioslam na dwór zawsze trzymalam w domu ale miejsca sporo zajmują.Czytałam,że też wynosicie cebule na dwór i jak Wam rosną?czy lepiej w domu trzymać?
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja "od zawsze" trzymam na balkonie i rosną pięknie, nigdy nie zasypiają i kwitną kilka razy w roku.
Pozdrawiam - BabajAGA
- dukra13
- 200p
No cóż, zasypianie hippeastrum to dla mnie przymus, bo gdzie w zimie pomieszczę ponad 40 doniczek i to raczej z dużymi roślinami. W niektórych donicach mam po kilka cebul. Są też pojemniki z siewkami w różnym stadium.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja też wynoszę po przekwitnięciu na taras. Powód zawsze ten sam - potrzebuję wolne parapety na rozsady papryk i pomidorów.
Zawsze mi się udawało, że nie wyrządziłam żadnej krzywdy moim chipeastrum mimo nocnych spadków temperatur.
Czy ktoś z Was wie jaką minimalną temperaturę wytrzymają bez uszczerbku na zdrowiu?
Zawsze mi się udawało, że nie wyrządziłam żadnej krzywdy moim chipeastrum mimo nocnych spadków temperatur.
Czy ktoś z Was wie jaką minimalną temperaturę wytrzymają bez uszczerbku na zdrowiu?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
W maju trzeba uważać zwłaszcza na cebule trzymane na dworze, gdyż może je zaatakować pobzyga cebularz. Ta muchówka składa w tym czasie jaja... Oczywiście przy anomialiach pogodowych ten okres może się przesunąć. Wiem, że na parapetach brakuje miejsca, sama mam z tym problem, ale najbezpieczniej wystawić rośliny trochę później na słoneczne wakacje. Ja akurat miałam tego pecha, że znalazłam w dwóch cebulach larwy
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki za radę, będę bardzo uważać, szkoda by było mojej kolekcji gdyby mi się taki lokator wpanoszył, nie dość że czynszu nie zapłaci to jeszcze ......
Beata
- dukra13
- 200p
Hippeastrum Evergreen i biały NN z marketu
Jeszcze mam trochę kwitnień.