Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi
To może podasz jeszcze przepis na sałatkę?
Proszę bardzo:05-kg pieczarek,jedna pora może być większa(biała część)lub lepiej jak jest, dwa pęczki szczypiorku,sześć jajek na twardo,Mały majonez z małym jogurtem,ok.10-listków czosnku .
Pieczarki ugotować w posolonej wodzie 15min.-wycedzić ,ostudzić i pokroić wszystko w drobną kostkę,liście czosnku (ok 10-dużych liści) mogą być pokrojone w bardzo cieniutkie paseczki.Sól,pieprz do smaku,wszystko razem połączyć mieszając.
Zaznaczam że kto raz spróbuje tej sałatki będzie czekał baaaaardzo niecierpliwie na wiosenne listki czosneczku.Porę najlepiej sparzyć.Święta bez tej sałatki ,to tak jakby zabrakło jajek.
Można zrobić bez czosnku ale to nie to (według mnie)
Życzę smacznego
Pieczarki ugotować w posolonej wodzie 15min.-wycedzić ,ostudzić i pokroić wszystko w drobną kostkę,liście czosnku (ok 10-dużych liści) mogą być pokrojone w bardzo cieniutkie paseczki.Sól,pieprz do smaku,wszystko razem połączyć mieszając.
Zaznaczam że kto raz spróbuje tej sałatki będzie czekał baaaaardzo niecierpliwie na wiosenne listki czosneczku.Porę najlepiej sparzyć.Święta bez tej sałatki ,to tak jakby zabrakło jajek.
Można zrobić bez czosnku ale to nie to (według mnie)
Życzę smacznego
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
oliwka, to jeszcze:
- 2-3 razy tyle młodych pokrzyw co liści czosnku (liczyć garściami)
- twaróg lub ser typu feta (w kostce) wyciśniety przez praskę do ziemniaków
- czarne oliwki pokrojone w krążki (dowolnie)
Pokrzywę sparz na sicie wrzątkiem i przelej zimną wodą, osusz delikatnie lub niech odcieknie na sicie, pokrój w paseczki. Czosnek też w paski, wymieszaj z oliwą (może być jakiś ulubiony olej), sokiem z cytyny, odrobiną soli z pieprzem (jeśli "feta", to soli minimalnie).
Na talerzu układaj warstwy (ile ich chcesz):
- czosnek,
- wyciśnięty twaróg,
- pokrzywy - skrop oliwą i odrobinę posól,
- wyciśnięty twaróg
Kończ warstwą twarogu posypana (okręgi) czosnkiem, pokrzywą, oliwkami.
W zależności od grubości warstw sera, jest to danie pożywne lub lekkie. Jakoby zamiast pokrzywy może być surowy mniszek (liście), ale jeszcze nie próbowałam. Mooże być też twaróg ze śmietaną lub jogurtem, zamiast kruszonego.
Smacznego
- 2-3 razy tyle młodych pokrzyw co liści czosnku (liczyć garściami)
- twaróg lub ser typu feta (w kostce) wyciśniety przez praskę do ziemniaków
- czarne oliwki pokrojone w krążki (dowolnie)
Pokrzywę sparz na sicie wrzątkiem i przelej zimną wodą, osusz delikatnie lub niech odcieknie na sicie, pokrój w paseczki. Czosnek też w paski, wymieszaj z oliwą (może być jakiś ulubiony olej), sokiem z cytyny, odrobiną soli z pieprzem (jeśli "feta", to soli minimalnie).
Na talerzu układaj warstwy (ile ich chcesz):
- czosnek,
- wyciśnięty twaróg,
- pokrzywy - skrop oliwą i odrobinę posól,
- wyciśnięty twaróg
Kończ warstwą twarogu posypana (okręgi) czosnkiem, pokrzywą, oliwkami.
W zależności od grubości warstw sera, jest to danie pożywne lub lekkie. Jakoby zamiast pokrzywy może być surowy mniszek (liście), ale jeszcze nie próbowałam. Mooże być też twaróg ze śmietaną lub jogurtem, zamiast kruszonego.
Smacznego
anador ,sałatka zapowiada się smakowicie.Już nie mogę się doczekać,żeby spróbować
Dzięki za przepis
akl62,Twój przepis też wygląda świetnie!Tym bardziej,że zawiera pokrzywę.Właśnie szukałam jakiegoś przepisu z wykorzystaniem wiosennej pokrzywy,więc dwa w jednym
Dzięki za przepis
akl62,Twój przepis też wygląda świetnie!Tym bardziej,że zawiera pokrzywę.Właśnie szukałam jakiegoś przepisu z wykorzystaniem wiosennej pokrzywy,więc dwa w jednym
Martika
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Świetne przepisy, powiedzcie mi tylko w jakim miesiącu liście tego czosnku będą się nadawać na sałatkę... Sadziłam jesienią, jeszcze nie smakowałam tego smacznego cuda...
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
Za przepis na sałatkę dziękuję na pewno skorzystam ,ta z pokrzywami tez,tylko M nie powiem z czym to sie je
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
akl62 - dziękuję serdecznie
Pewnie nie tylko ja wypróbuję.
Pewnie nie tylko ja wypróbuję.
Ja już dwa lata z rzędu staram się dochować czosnku niedźwiedziego. Sadziłam jesienią pod drzewami owocowymi (śliwy i grusze), powinien mieć sporo cienia, bo drzewa już mają kilkanaście lat, ziemia też w miarę wilgotna a on się uparł i znowu nosa nawet nie wyściubia. Czy mogę jeszcze mieć nadzieję, że się jednak zdecyduje pokazać, czy szukać kolejnego?
Martika68-Polecam moją sałatkę ale na waszą odpowiedzialność,nie opędzicie się później
akl62-Na pewno spróbuję twojego przepisu będzie trochę urozmajcenia.
Lorie-Im wcześniej zerwiesz liście tym są smaczniejsze,jak zakwitną robią się twarde i raczej nie polecam.
kasiu 2721-Już dziękowałaś cieszę się że mogłem być pomocny .
sirrah-Daj mu jeszcze szansę,to bardzo wytrzymała roślinka,powinna się pokazać.
akl62-Na pewno spróbuję twojego przepisu będzie trochę urozmajcenia.
Lorie-Im wcześniej zerwiesz liście tym są smaczniejsze,jak zakwitną robią się twarde i raczej nie polecam.
kasiu 2721-Już dziękowałaś cieszę się że mogłem być pomocny .
sirrah-Daj mu jeszcze szansę,to bardzo wytrzymała roślinka,powinna się pokazać.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Dopiero dziś kupiłam nasiona czosnku niedźwiedziego. Siac, czy nie siac - oto jest pytanie? Jeśli siac, to do lodówki, zamrażarki wstawic w pojemniku? Poczekac może raczej do czerwca? Jejku, chciałoby się już miec ten czosnek...
Z nasionami teraz to chyba lepiej zaczekać,nie wiadomo czy były stratyfikowane czy nie.Ja włożyłbym do lodówki i poczekał do października i wtedy posiał na miejsce.Chyba że się mylę to może ktoś podpowie inaczej.Teraz raczej sadziłbym cebulki.
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Ja sadziłem w zeszłym roku na wiosnę, posadziłem go w trzech różnych miejscach i wszystkie się przyjęły A nawet już kwiaty w zeszłym roku wypuściły. Ale mi je niestety ślimaki w większości zjadły i chyba nasion nie miały Ale ważne że wszystkie dobrze przezimowały i się pokazały. Co do przepisów to polecam go do jajecznicy.
Ja w tym roku kupiłem sadzonki(po wcześniejszych niepowodzeniach z wysiewaniem nasion) i też chyba zaliczę porażkę. W doniczce sadzonki były dorodne, wsadziłem je z 2-3 tygodnie temu do gruntu, ładnie wypuścił listki...i zaczął marnieć. Wykopałem parę sadzonek i okazuje się, że cebule gniją. Ziemia była wilgotna jak wsadzałem, nie podlewałem. Deszcz dopiero wczoraj. Nie wiem może jednak gleba u mnie nie dla czosnku