Fuksja - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja - choroby i szkodniki

Post »

A może i mnie ktos pomoże. Moje ukochane fuksje też chyba trochę się pochorowały. Na pierwszej dziwnie zaczęły się podwijać liście, na drugiej też (to inna odmiana ale objawy takie same)- podwijają się zewnętrzne krawędzie pod spód, liście jakby matowe pozbawione blasku: była pryskana z m-c temu na mączniaka i robale (prewencyjnie po zakupie), żadnych robali nie zauważyłam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I jeszcze jedna fuksja z dziwnie rozjaśnionymi listkami od środka - myslałam że to mączniak rzekomy ew. prawdziwy ale nie znalazlam ani na spodniej stronie liści ani na wierzchniej żandego nalotu, brak szkodników:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12

Post »

;:131 Wszystkim bardzo dziękuję za fachową pomoc.......
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Fuksja - zmiany na liściach

Post »

Chciałabym się podpiąć pod ten wątek, bo również mam problem z dolnymi liśćmi moich fuksji. Mam nadzieję, że jak zamieszczę zdjęcia to pomożecie mi zidentyfikować chorobę oraz poradzicie jak skutecznie jej zaradzić ;:218 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam, że już dwa razy pryskałam środkiem na szarą pleśń i mączniaka o nazwie Target. Może nie zadziałał a może ja robię to nieumiejętnie.
Z góry dziękuje za odpowiedź :wit
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podobno wszelkie robactwo atakuje młode liście w szczególności, tu widać liście dolne, starsze, więc może to grzyb?
W jakich warunkach stoi fuksja? Może ma za ciemno?
Na Twoim miejscu, wyjęłabym ją z doniczki, by obejrzeć korzenie, czy nie gniją, czy nie zbiła się ziemia..Później podlałabym Previcurem. Nie zaszkodzi obejrzeć dokładnie listków czy nic żeruje, ale raczej stawiam na grzyba :(

P.S. U mnie target nie pomagał..Zawsze ratował mnie Previcur,Topsin, nawet Mildex.
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Dziękuje za odpowiedź. Liście oglądam codziennie i nic na nich nie widzę tzn. żadnych żyjątek. Również bym stawiała na grzyba, muszę poszukać jakiegoś skutecznego środka. :(
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Przepraszam że się podepnę pod wątek ale ten przeznaczony na fuksje został zamknięty

otworzyliśmy kolejną jego część i zapraszamy tutaj... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lit=fuksje
Proszę korzystać z wyszukiwarki a wszystko będzie jasne /KaRo

Mam problem z fuksją
Opadają jej liście
Liście które na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe
Przy dotknięciu sypią się lawiną
Po obejrzeniu znalazłam pajączka
Czy to może być przędziorek ?
Na wszelki wypadek opryskałam vertimecem
Przy pryskaniu opadła druga część liści

Jak często pryskać roślinkę ?
Czy listki odrosną?
Pozdrawiam Beata :)
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Przędziorek uwielbia fuksje,więc to raczej przędziorek,najlepiej pryskać raz w tygodniu,szczególnie od spodu lisci.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

A potem jak się już drania pozbędę to pryskać też profilaktycznie raz w tygodniu ?
Pozdrawiam Beata :)
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Można ale nie tak często wystarczy raz na 2 tygodnie.
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Późną wiosną pobierałam szczepki tych fuksyjek.Wszystko do tego czasu było ok rosły ładnie ale tydzień temu zauważyłam,że dosłownie w ciągu jednego dnia listki zaczęły się podwijać i to w kazdej doniczce.
Obrazek
Obrazek

Zaznaczę tu,że zraszam je dwa a nawet trzy razy dziennie,bo mimo podlewania co 2 dzień ziemia się szybko przesusza a stoją nad grzejnikiem (parapet cieniutki).Na jednej widziałam pajęczynkę przędziorka.Proszę, poradźcie mi jak odratować kwiatuszki i czym,Do wiosny daleko a nie wiem czy mamuśki dobrze się przechowają w piwnicy-jak do tej pory mają się dobrze ;:108.Z góry za pomoc dziękuję ;:196
Pozdrawiam Bożena
AleksandraJulia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2014, o 13:14

Post »

Dzień dobry wszystkim :) postanowiłam się zalogować ponieważ przeryłam internet i forum i nie znalazłam odpowiedzi co niszczy mi moją fuksję Blacky, obok rośnie biała dark purple i nic ma piękne ogromne pąki tuż przed otworzeniem, śliczne liście. Czarnej odpadają pąki, giną czubki gałązek i w zawiniętych liściach siedzą czarne robaki przypominące zminimalizowane larwy biedronek, mają segmnenciki i z przodu zgrupowane nóżki. Zamieszczam zdjęcia i bardzo proszę o pomoc. znalazłam, że podobny robak bywa na liliach - szarynka grzybienówka, ale ona jest większa i ma żółte przerwy w pancerzyku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
AleksandraJulia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2014, o 13:14

Post »

Już wiem, że larwy to biedronka, ale skąd do czernienie i odpadanie mładych pędów, oraz odpadanie młodych wykształconych już pąków i skąd te zmiany na liściach, Coś ją chyba toczy od wewnątrz. Przyciełam mocno tą roślinkę i czekam na specyfiki do odrobaczania. :wink:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Aleksandra spryskaj środkiem przeciwgrzybowym. Takie objawy dają choroby grzybowe - może rdza się szykuje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”