Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
Witam,
Tak wygląda moja pierwsza rozsada kalafiora do pikowania do gruntu
Trochę jakaś taka wybiegnięta - jak to sadzić - głęboko pod liście czy płycej?
I kiedy sadzić - za 2/3 dni będzie ok, czy czekać dłużej?
Tak wygląda moja pierwsza rozsada kalafiora do pikowania do gruntu
Trochę jakaś taka wybiegnięta - jak to sadzić - głęboko pod liście czy płycej?
I kiedy sadzić - za 2/3 dni będzie ok, czy czekać dłużej?
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czegoś nie rozumiem , Ty chcesz ją przepikować do gruntu, czy wysadzić? Na wysadzenie jest jeszcze za mała, kapustne wysadza się, jak mają dobrze rozwinięte 3 liścieZbyszek T pisze: do pikowania do gruntu
Chodziło mi o przesadzenie tych roślinek do gruntu. Czyli czekać na 3 liście?
Mam do was pytanie, jak sie pozbyc szczypawek bo zjadaja mi kalafiory, z poczatku nie wiedzialem co je zajada, ogladalem je za dnia kilka razy bardzo dokladnie i nic, nawet jednego robaczka nie bylo, w koncu zaczalem zagladac w nocy i widzialem szczypawki chodzace po lisciach i po glebie ale z powodu mojej niewiedzy nie skojarzylem ich z szkodnikami, dopiero po lekturze "internet" okazalo sie ze to one zjadly niemal polowe roslin, od tego czasu codziennie o polnocy wychodze i zabijam wszystkie ktore zobacze ale nie sposob ich sie pozbyc bo codziennie pojawiaja sie nowe oraz mlode osobniki dlatego latwiej by mi bylo czyms spryskac albo cos bo to buszowanie po nocy odbija sie na mnie z powodu niewyspania, poza tym sasiedzi juz chyba mysla ze powinienem sie leczyc bo po nocy z latarka po ogrodku biegam , nie mam duzo tych kalafiorow, moze 15 sztuk ale chcialbym chociaz jednego wychodowac do konca i tu jest problem bo chyba wyjadly serca i nie zawiazuja roz (oprocz 3 sztuk) a i tak po zwiazaniu lisci okazalo sie ze siedzialy na rozy w dzien i ja wcinaly bo zrobilem im z tych zawiazanych kalafiorow fajna kryjowke .
Dzięki z gory.
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego jezyka w komp. z ktorego pisze.
A tu fotka zniszczen dokonanych przez szczypawki:
A te zasieki to przeciw kotom ktore chcialy zrobic sobie toalete z tej niby grzadki .
Dzięki z gory.
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego jezyka w komp. z ktorego pisze.
A tu fotka zniszczen dokonanych przez szczypawki:
A te zasieki to przeciw kotom ktore chcialy zrobic sobie toalete z tej niby grzadki .
Witam,
Kalafiory na jesienny zbiór mam już od około miesiąca w gruncie. Ładnie rosną, ale nie widać żadnych zalążków róż kwiatowych - czy to normalne? Czy coś z nich urośnie? Moja mama stwierdziła, że to "samce" i nic z nich nie będzie
Kalafiory na jesienny zbiór mam już od około miesiąca w gruncie. Ładnie rosną, ale nie widać żadnych zalążków róż kwiatowych - czy to normalne? Czy coś z nich urośnie? Moja mama stwierdziła, że to "samce" i nic z nich nie będzie
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To świetnie że nie wiążą róż, bo im więcej liści,to później będzie większa róża, na ogół przy wyższych temperaturach jest problem, że za szybko zakwitają.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
W tym roku zostałam obdarzona nasionami kalafiora (brokuła ?) Romanesco. Ponieważ są w opakowaniu z innej strefy klimatycznej nie bardzo wiem jak z nimi postąpić u nas . Czy mam teraz wysiać i przesadzić do gruntu w maju czy jeszcze czekać - czy ktoś bardziej zorientowany mógłby mi podpowiedzieć .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dzięki forumowicz
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje kalafiory i kalarepa przestały więdnąć po przeniesieniu do chłodniejszego pomieszczenia.
Tutaj kilka słów o rozsadzie kalafiora, może się przyda
http://www.agronews.com.pl/print.php?id=0&aid=2945
Tutaj kilka słów o rozsadzie kalafiora, może się przyda
http://www.agronews.com.pl/print.php?id=0&aid=2945
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Tylko, że ja mam problem z chłodnym pomieszczeniem i do tego z oknem, no cóż chyba wyniosę do szwagra do piwnicy. Może coś z tego wyrośnie.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
patrząc na pogodę, wstrzymam się jednak jeszcze z wysiewem. Mam odmianę PIONIER