Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
ciekawy wąteczek zapisuję aby nie uciekł
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę.
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Agata
- kocurek
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ścinam po przekwitnięciu, nawet o połowę (mam na pniu). Cuuudnie kwitnie, bo kwitnie na nowych przyrostach, i po cięciu się zagęszcza.kawika pisze:witam
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Migdałka tnie się zaraz po kwitnieniu, on szybko zaczyna wypuszczać liście .Nieraz nawet pod koniec kwitnienia.Po co ma się wysilać na nowe liście jak mamy je później ściąć i wyrzucić.Lepiej niech energię włoży w tworzenie nowych pędów.Mój teraz wygląda tak.
Migdałek
Migdałek
dziękuję za odpowiedź będę spać spokojnie
Dziękuję. Włażnie zajrzałam do poleconego ogrodu. Krzewuszka Ursulki jest naprawdę piękna, mam nadzieję,ż e i mnie też się tak uda swoją poprowadzić.riane pisze:Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę.
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
- rogo
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)
Pytanie ogólne- czym zabezpieczacie rany po cięciu krzewów czy drzew? Czy są jakieś domowe sposoby- kiedyś chyba po prostu smarowano wapnem- bielono- prawda? Czy trzeba koniecznie stosować przeciwgrzybowe środki chemiczne?
Amatorka ogrodu
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Witam.
Dużo cięcia mnie czeka w moim ogrodzie. Dopisuje wątek do listy by nie pominąć cenny rad
Dużo cięcia mnie czeka w moim ogrodzie. Dopisuje wątek do listy by nie pominąć cenny rad
Ministerstwo Książki
- AnnaBlue
- 50p
- Od: 6 lip 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam na działce jarzębinkę, ma już z 5 lat, ze 2 m wzrostu i cały czas sterczy taki długi patyk. Nawet kwitnąć nie raczy. Czy można jej obciąć przewodnika by się trochę rozrosła na boki, tzn. rozbudowała koronę? A jeśli można to kiedy najlepiej to zrobić?
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Isadora Duncan.
Ja tam tnę go jak i kiedy mi się spodobarogo pisze:czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)
co najmniej dwa razy w roku mu czubek przycinam -a nich kombinuje sobie nowy przewodnik
Ja bym przycięła
Pozdrawiam-Jola
Sprzedam - zamienię itp.
Sprzedam - zamienię itp.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
czy mogę teraz przyciąć 2gi raz swoją wierzbę hakuro? wiosną nie przycięłam jej należycie i teraz chciałabym skorygowac cięcie. Może jednak lepiej całą ją od nowa ciachnąć?
Czy mógł by mi ktoś dać fachową rade co zrobić z tą sosną? czy da się ją jeszcze jakoś uformować?
Sosna jest zaniedbana nie była nigdy przycinana jest to samosiejka z racji że to pierwsze i największe drzewo na działce mam do niej sentyment.
Otóż chciał przyciąć boki powiedzmy o połowę i systematycznie przycinać aby za kilka lat się zagęściła tylko czy nie jest już za późno?
kolejne pytanie w jakim miesiącu najlepiej to robić?
Sosna jest zaniedbana nie była nigdy przycinana jest to samosiejka z racji że to pierwsze i największe drzewo na działce mam do niej sentyment.
Otóż chciał przyciąć boki powiedzmy o połowę i systematycznie przycinać aby za kilka lat się zagęściła tylko czy nie jest już za późno?
kolejne pytanie w jakim miesiącu najlepiej to robić?