Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Popiz ja też miałam takie plamki na dolnych liściach i po prostu je oberwałam. Do tej pory jest ok.
Oparzenia od słonca i wody , nic im nie będzie , mozesz popryskac je miedzianem , albo czymś na grzyba .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok, dzięki za porady, faktycznie parę dni temu zwolniło mi się miejsce na parapecie południowym i może słońce dało mu się we znaki. Może na razie odstąpić od oprysków? Będę miał go na oku Mam jeszcze jedno małe pytanko czy robicie oprysk z mleka na sadzonki i ewentualnie kiedy, bo teraz to jeszcze pewnie za wcześnie. Jeszcze raz dzięki
czas to .......ryba
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
ekologicznym?
a od kiedy metale ciężkie są ekologiczne?
a od kiedy metale ciężkie są ekologiczne?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Miedzian sprzedawany jako tlenochlorek miedzi. Wg. karty charakterystyki tej substancji szkodliwy dla ludzi przy spożyciu i kontaktu z oczami. Do ekologicznych środków trochę mu daleko, ale jest często stosowanym fungicydem.
Pozdrawiam, Monika
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może nie ekologiczny ale o niskiej szkodliwości
W zeszłym sezonie opryskałem moje pomidory dopiero pod koniec czerwca [miedzian, w gruncie], wcześniej nic nie stosowałem i było ok. No ale różnie bywa, miej je po prostu na oku
W zeszłym sezonie opryskałem moje pomidory dopiero pod koniec czerwca [miedzian, w gruncie], wcześniej nic nie stosowałem i było ok. No ale różnie bywa, miej je po prostu na oku
Pozdrawiam, Maciek.
Witam chcialabym sie poradzić,ponieważ będę wysadzac pomidorki pod folia gdzies po 1 maja i dostalam worek 10kg obornika gołebiego i moje pytanko polega na tym:
-czy jeśli wykopie głęboki dołek na pomidora wrzuce w niego troszke odchodow gołebich i na to ziemie i dopiero posadze na tym rosline czy im to nie zaszkodzi?
Dostałam ten obornik i nieiwem jak go wykorzystac do czego sie nadaje?
czy mzona go teraz przekopac pod warzywniak?,gdyz jeszcze nie mam posianych warzyw.
Bardzo proszę o pomoc
-czy jeśli wykopie głęboki dołek na pomidora wrzuce w niego troszke odchodow gołebich i na to ziemie i dopiero posadze na tym rosline czy im to nie zaszkodzi?
czy mzona go teraz przekopac pod warzywniak?,gdyz jeszcze nie mam posianych warzyw.
Bardzo proszę o pomoc
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Witam, obornik gołębi i kurzy jest b. bogaty w różne składniki pokarmowe. Nie mniej jednak nie poleca się go do używania bez wtępnej fermentacji lub przekompostowaniu. Można go użyć tak jak napisałaś ale zmieszać go z glebą i dać do dołka następnie dać ziemię ogrodniczą i posadzić pomidory. Można również obornik poddać fermentacji przez 2 tygodnie. Rozięczyć z wodą w wiadrze i po 2 lub 3 tygodniach nawozić pogłównie tą cieczą w stosunku 1:10 tzn (1) nawóz :(10)woda. Oczywiście nie wcześniej niż 3 tygodnie po posadzeniu pomidorów. Nawozić doglebowo. Tak właśnie nawożę kurzakiem.ruda147 pisze:Witam chcialabym sie poradzić,ponieważ będę wysadzac pomidorki pod folia gdzies po 1 maja i dostalam worek 10kg obornika gołebiego i moje pytanko polega na tym:
Bardzo proszę o pomoc
Pamiętajcie o ogrodach...
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
ekologiczny to nie znaczy mało szkodliwy dla człowieka...
najważniejsze jest środowisko - w tym przypadku miedź jest substancją szczególnie niebezpieczną dla środowiska wodnego... to metal ciężki, który ma taką właściwość, że nie dopuszcza do rozwoju niektórych grzybów ;)
najważniejsze jest środowisko - w tym przypadku miedź jest substancją szczególnie niebezpieczną dla środowiska wodnego... to metal ciężki, który ma taką właściwość, że nie dopuszcza do rozwoju niektórych grzybów ;)
- Wilhelm
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2009, o 21:11
To kolejny paradoks tzw. rolnictwa ekologicznego, bo rzeczywiście Miedzian 50 jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznych.ewikk77 pisze:miedzian jest środkiem ekologicznym
Człowiek idzie do sklepu, sięga po jakiś produkt opatrzony logo "rolnictwo ekologiczne", myśli, że jakaś tam certyfikacja EU, więc zdrowe, bez chemii, a okazuje się, że obok nawożenia zakażoną parazytami gnojowicą, mączką z kości, krwi i innymi odpadami z rzeźni produkty podsypane Miedzianem.
Smacznego.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czytałam,że jak Miedzian dostanie się do organizmu to miedż odkłada się w mózgu.Ku przestrodze.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyrzuć tego pomidora wraz z kubkiem i podłożem czym prędzej . To choroba bakteryjna , na tym etapie trudno rozróżnić która . Przenosi się m.in. z nasionami i chyba ta drogą ją ,,dostałeś'' . Jeśli nie dotykałeś za często swoich sadzonek , jest szansa że w warunkach domowych pozostałe rośliny jeszcze się zaraziły . Masz do wyboru albo opryskać sadzonki środkiem miedziowym , albo poprzestać na obserwacji pomidorów . Gdyby jeszcze na którymś pojawiły się charakterystyczne regularne , okrągłe plamki wyrzuć od razu .popiz pisze:A co się dzieje z moim pomidorem Bawole serce( póki co tylko jedna sadzonka wysokość około 20 cm) ma jakieś plamki na liściach tych starszych. Też mam podlać tym previcurem- chciałem unikać wszelakiej chemii
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... 4018124738
Pozdrawiam , kozula .