Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Chciałam uszczknąć jedną z większych na próbę i zbastowałam. Nie mam pewności, czy ucięłam wszystko, co konieczne. :lol: Trzeba jeszcze troszkę poczekać. ;:224

edit: A czy wysiewaliście w poprzednich latach może surfinię :?: :D Bo ich mam najwięcej, marzą mi się kaskady kwiatów, ale nie wiem, czy samemu można osiągnąć taki efekt jak z kupionych sadzonek... Jeśli ktoś wyprodukował swoje surfinie, to proszę o zdjęcia, żebym widziała, czego się mam spodziewać. :wink:
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się jeszcze pochwale bo rozkwitła kolejna
U tej w paseczki kwitną już kolejne kwiatuszki
A druga jest ciut ciemniejsza niż na zdjęciach i średniacy 10 cm
Obrazek Obrazek
A to jeszcze pozostałe Obrazek
Pięknie dziękuje za gratulacje ;:180
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

A tutaj moja Petunia z pączkiem kwiatowym.
Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Kolejna uzdolniona ogrodniczka. :wink: Moje już od prawie misiąca wystawiam do ogrodu na pełne Słonko i... ech... Wczoraj uszczykiwałam je pierwszy raz. :D Miałam dylemat, bo o ile petunie się same z siebie rozkrzewiać nie zaczęły (z pojedynczymi wyjątkami), to u surfinii widać dość dużo rozwijających się bocznych pąków. Nie wiedziałam, czy je też uszczykiwać, czy zostawić (dlatego chciałam, by ktoś wysiewający surfinię w poprzednich latach się wypowiedział), bo może w ich wypadku ten zabieg jest zbędny. Tak czy inaczej nie eksperymentowałam i wszystkie poszły pod cążki. :wink: Lada dzień chyba powinnam też im zrobić drugie pikowanie, bo się zagęściło...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Moje też już mają pączki :tan i stwierdziłam, że te nieuszczykiwane same bardzo ładnie się rozkrzewiają. ;:108
Ach, jeszcze dwa tygodnie i na taras. ;:138
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
pomidorowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2011, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze wy już macie pączki, pierwsze kwiaty, a moje petuńki dalej malutkie :( Siedzą teraz każda osobno w doniczkach 'roboczych', słonka mają pod dostatkiem a mimo wszystko nie zachwycają wielkością...
Lubię patrzeć jak rośliny się puszczają..
Pozdrawiam - Ania.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Pieknie kwitną ale ile przy nich pracy teraz ze wzgledu że sa duze wynoszenie przenoszenie ale ostrożnie bo tu paczek i tam też , a z podlewaniem tez zabawa nawet 2 razy dziennie ... teraz czekam by minęła zimna Zośka i na taras z nimi :tan
Obrazek Obrazek

Mam jedno pytanie czy wiecie co to za odmiana zakupiłam ostatnio w sklepie ogrodniczym ale nazwy brak
Obrazek kwiaty ciemno fioletowa z pieknymi limonkowymi obrzezami...
Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

zjawko - to odmiana Pretty Much Picasso
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj robię moim petuniom drugie pikowanie. :tan I w tym roku uszczykiwanie zakończyło się wyraźnym sukcesem, wszystkie powypuszczały dużo bocznych pączków. No i chyba najwyższa pora, bym zaczęła je czymś zasilać, tak samo jak resztę ferajny...
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Mam do Was pytanie, tylko nie śmiać się, jestem w tym naprawdę zielona..
Moja siostra ma piękne petunie, chciałabym wsiąść z nich trochę nasion, tylko nie wiem jak to zrobić, żeby jej kwiatów nie zniszczyć ;:14
Możecie mi dać jakąś radę ?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Zwiędnięte kwiaty Petuni obcina się lub uszczykuje aby obficiej kwitły. Jeśli chcesz zebrać nasionka musisz zostawić kilka kwiatów, nie obcinać ich i poczekać aż obeschną i odpadną. W środku kwiatu wytwarza się taki 'koszyczek' nasienny, jak kwiat już odpadnie, to będzie go widać. Najpierw będzie zielony, a z czasem będzie zasychał. Jak już zaschnie, utnij łodyżkę z tym koszyczkiem i do kubeczka, czy na talerzyk wysyp nasionka. Pamiętaj, że nasionka Petuni są bardzo malutkie. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
pomidorowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2011, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem co się dzieje. Listki zaczynają mi marnieć i żółknąć. Czy ktoś spotkał się z tym kiedyś u siebie i wie jaka jest tego przyczyna i jak temu zaradzić? :?: :?: Będę wdzięczna za pomoc. Poza tym jakby wcale nie rosną. Jestem trochę zrezygnowana. Chucham, dmucham i zaczynam wątpić, że pokażą mi kwiaty :(
Lubię patrzeć jak rośliny się puszczają..
Pozdrawiam - Ania.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

A możesz coś więcej napisać? Trudno tak odpowiadać w ciemno. :? Listki mogą żółknąć, jeśli niezahartowane stoją na ostrym Słońcu. Podobnie może się dziać po przepikowaniu, gdy jeszcze nie zdążą się na nowo ukorzenić i trafią na "patelnianą" wystawę, wtedy są klapnięte i bledną. Może brak żelaza, bo zbyt uboga ziemia. Itd...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”