Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Jak mamy gości, to żona zawsze mówi "zobacz jak mi ładnie kwiatki rosną"
Najważniejsze, że wszyscy są zadowoleni.
Najważniejsze, że wszyscy są zadowoleni.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
Jacku przez 6 godzin namaczać?
Ja mam instrukcję, w której pisze, żeby nasionka moczyć 10 d0 12 godzin
I właśnie się zaczęłam zastanawiać czy aby przez to nie zabiłam kilku nasionek
Faktycznie zdam się na Twoją poradę bo wydaje mi się, że te nasionka lepiej moczyć w wodzie krócej
Ja mam instrukcję, w której pisze, żeby nasionka moczyć 10 d0 12 godzin
I właśnie się zaczęłam zastanawiać czy aby przez to nie zabiłam kilku nasionek
Faktycznie zdam się na Twoją poradę bo wydaje mi się, że te nasionka lepiej moczyć w wodzie krócej
- JacekCich
- 200p
W instrukcji podanej przez sprzedawcę, pisze 6 godzin. Ja tak robię.
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
Jacku co ile trzeba podlewac te doniczki z keramzytem? mi szybko chyba woda ucieka ..
- JacekCich
- 200p
Utrzymuj ok. 0,5 cm wody na dnie.
Ja tylko raz zalewałem wodą. Całość miałem w szklarence więc tak szybko woda nie parowała.
Ja tylko raz zalewałem wodą. Całość miałem w szklarence więc tak szybko woda nie parowała.
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
a ja miałam jakieś 3 cm wody na dnie naczynia, dzięki za pomoc
Jacku dziekuje za podpowiedz o keramzycie , w srode posiałam adenia i wczoraj wszystkie zeszly.
;)
;)
- JacekCich
- 200p
super
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
Witajcie
Już jakies dwa tygodnie, moze ciut więcej, mam plumcie w hydroponice i nic...
A tego samego dnia wysiała tez plumcie do ziemii i jedna już wyszła...
Już jakies dwa tygodnie, moze ciut więcej, mam plumcie w hydroponice i nic...
A tego samego dnia wysiała tez plumcie do ziemii i jedna już wyszła...
Mi z 6 szt wyszły 3:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich Plumeriomaniaków Już od jakiegoś czasu śledzę forum aż wreszcie do niego dołączyłam.
Moja przygoda z Plumeriami zaczęła się dwa lata temu, kiedy wyjechałam na wycieczkę do Grecji. Podczas zwiedzania wyspy Nissyros zabłąkałam się w jedną uliczkę i po raz pierwszy zobaczyłam tą cudowną roślinkę Tam rosła ogromna i miała chyba setki wspaniale pachnących biało żółtych kwiatów. Zakochałam się od razu! Wtedy nawet nie wiedziałam jak się nazywa, więc obfotografowałam ją, zachłannie zerwałam sobie jeden boski kwiatuszek i chodziłam z nim wpiętym we włosy przez cały dzień.
Po powrocie do Polski szybciutko znalazłam nazwę i poczytałam o hodowli. Z początku nie byłam pewna czy siać, jako że długo się czeka na kwiatuszki itd., ale w końcu po długim czasie miłość wygrała i zamówiłam sobie nasionka z Allegro. Cztery odmiany po 5 nasionek: Aztec gold, Gold Op, Lemon Chifon oraz Black Tiger. Niestety nigdy wcześniej, aż wstyd przyznać, nie sadziłam sobie nasionek, więc byłam zielona w temacie Użyłam zwykłej czarnej ziemi do kwiatów i wymieszałam ją z tą do storczyków. Nasionka posadziłam dobre 2-3 miesiące temu, ale przez ten cały czas nic - już myślałam, ze nic z nich nie będzie, ale nie poddawałam się i mówiłam do nich, że bardzo na nie czekam, że będą śliczne itp. I nareszcie!!! Jakiś tydzień temu wykiełkowały pierwsze dwa nasionka Black Tigera! Potem było jeszcze jedno BT, a wczoraj wykluło się jedno Lemon i jedno Aztec!!! Jestem prze szczęśliwa!!! Są śliczniutkie i rosną jak na drożdżach. Gold Op na razie nie widać, a w doniczce wyrosło zamiast grubiutkich listków, jakieś cienkie chudziutkie, na długiej nóżce - zakładam, ze to nie to ;)
Przeczytałam, że jak po trzech tygodniach nie wykiełkują to można sobie dać spokój, a tu taka niespodzianka!!!
Teraz mam pewną wątpliwość - te trzy (już mniej więcej 4 listkowe) sadzoneczki Black Tigera są ściśnięte w jednej plastikowej doniczce na ok 1-2 cm od siebie. Czy powinnam je już rozdzielić?
Niecierpliwie czekam na odpowiedź, bo rosną szybciutko ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Moja przygoda z Plumeriami zaczęła się dwa lata temu, kiedy wyjechałam na wycieczkę do Grecji. Podczas zwiedzania wyspy Nissyros zabłąkałam się w jedną uliczkę i po raz pierwszy zobaczyłam tą cudowną roślinkę Tam rosła ogromna i miała chyba setki wspaniale pachnących biało żółtych kwiatów. Zakochałam się od razu! Wtedy nawet nie wiedziałam jak się nazywa, więc obfotografowałam ją, zachłannie zerwałam sobie jeden boski kwiatuszek i chodziłam z nim wpiętym we włosy przez cały dzień.
Po powrocie do Polski szybciutko znalazłam nazwę i poczytałam o hodowli. Z początku nie byłam pewna czy siać, jako że długo się czeka na kwiatuszki itd., ale w końcu po długim czasie miłość wygrała i zamówiłam sobie nasionka z Allegro. Cztery odmiany po 5 nasionek: Aztec gold, Gold Op, Lemon Chifon oraz Black Tiger. Niestety nigdy wcześniej, aż wstyd przyznać, nie sadziłam sobie nasionek, więc byłam zielona w temacie Użyłam zwykłej czarnej ziemi do kwiatów i wymieszałam ją z tą do storczyków. Nasionka posadziłam dobre 2-3 miesiące temu, ale przez ten cały czas nic - już myślałam, ze nic z nich nie będzie, ale nie poddawałam się i mówiłam do nich, że bardzo na nie czekam, że będą śliczne itp. I nareszcie!!! Jakiś tydzień temu wykiełkowały pierwsze dwa nasionka Black Tigera! Potem było jeszcze jedno BT, a wczoraj wykluło się jedno Lemon i jedno Aztec!!! Jestem prze szczęśliwa!!! Są śliczniutkie i rosną jak na drożdżach. Gold Op na razie nie widać, a w doniczce wyrosło zamiast grubiutkich listków, jakieś cienkie chudziutkie, na długiej nóżce - zakładam, ze to nie to ;)
Przeczytałam, że jak po trzech tygodniach nie wykiełkują to można sobie dać spokój, a tu taka niespodzianka!!!
Teraz mam pewną wątpliwość - te trzy (już mniej więcej 4 listkowe) sadzoneczki Black Tigera są ściśnięte w jednej plastikowej doniczce na ok 1-2 cm od siebie. Czy powinnam je już rozdzielić?
Niecierpliwie czekam na odpowiedź, bo rosną szybciutko ;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2010, o 15:05
Witajcie, właśnie zakupiłam na allegro nasionka plumerii, powiecie mi jak je uprawiać, zamówiłam u tego pana co ma do wyboru 64 kolory i świeże nasionka. Zobaczymy co mi z nich wyjdzie