Ogród Agnieszkir1978
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Re: Ogród Agnieszkir1978
Hej Agnieszko mnie niestety daturki od Ciebie też padły, została jedna jesień to chyba zły czas na ukorzenianie, bo przecież na wiosnę nie ma problemu, gdybys na wiosnę poratowała mnie innym kolorkiem niż biała i różowa, to chętnie wymienię się na agawę.
-
Agnieszko ciachne gałązki tych co mam i ukorzenie. Mysle że tak będzie lepiej i będziesz już miała gotowe sadzonki.Zrobie to już dziś i zobaczymy co będzie.
Witaj Marto
Witaj Marto
Niesamowite, ile jest odmian fuksji i datur. U mnie jakos nie przezywaja w zdrowiu rosliny doniczkowe na tarasie. Nie mam czasu ich podlewac, przestawiac zeby slonce ich nie spalilo. Widzisz, ja uwazam ze mniej pracy jest przy posadzonych w gruncie, mozna wlaczyc podlewanie i jest ok:-) Naprawde nie dasz sie namowic na stworzenie ogrodu na obrzezach trawnika:-)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko - ja w dalszym ciągu nie mogę wyjść z podziwu jak Ci się udaje dbać o tyle donic. Po prostu Cię podziwiam.
-
Dorbie pewnie kiedyś dam się namówić ale najpierw musimy wykonczyć dom.W zeszłym roku przy wykończeniach straciłam kilkanaście roślin i dla tego na razie musze się wstrzymać.Próbowałam do tej pory już dwa razy i zawsze kończyło się tak samo- same straty.
Ambo podlewanie zajmuje troche czasu ale to przyjemność. Lubie rośliny i kiedy się nimi zajmuje to odpoczywam.
Ambo podlewanie zajmuje troche czasu ale to przyjemność. Lubie rośliny i kiedy się nimi zajmuje to odpoczywam.
Ciesze sie starsznie ze nie wykluczas tego Super ci idzie z tymi doniczkami, ja bym ni epotrafila, u mnie wszystko w doniczkach jest traktowane po macoszemu, nie wiem dlaczego
-
Ja z kolei nie mam czasu na gruntowe i nie chce strat.
Teraz powolij zaczynam wysiewać nasionka, potem cebuleczki begoni, ismeny a na koniec pelargonie na balustrady ta na koniec kwietnia.
Jedyne na co choruje od dłuższego czasu to fuksja magiellana tą strasznie chciałabym mieć u siebie.Nawet miejsce na nią czeka
Teraz powolij zaczynam wysiewać nasionka, potem cebuleczki begoni, ismeny a na koniec pelargonie na balustrady ta na koniec kwietnia.
Jedyne na co choruje od dłuższego czasu to fuksja magiellana tą strasznie chciałabym mieć u siebie.Nawet miejsce na nią czeka
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Agnieszko . Jestem pod wrażeniem ogromu doniczkowców ; tych większych i tych z rozsady .
Pelargonie przepiękne . Powiedz mi , czy kupujesz co roku nowe , czy też z matecznych pozyskujesz młode sadzonki ? Ja swoje we wrześniu pobieram i ukorzeniam od razu do doniczek . W tym roku mam ponad 70 sadzonek , juz są rozkrzewione , mają po 30- 40 cm .
Też w ub. roku zamawiałam w Fuksjanie fuksje . Datury mam białą , pełną i bladoróżową . Nie mam variegatki . Znalazłam super stronę w Niemczech z daturami , ale chyba nie wysyłają . To Monika Gotschilk . Ma cudniaste , niespotykane u nas kolory .
Powoli , gdy uporządkujesz prace związane z domem ( bo ciągle jest coś do zrobienia ) , to i Ty zaczniesz robić rabaty z bylinami . Ogród w doniczkach jest dobry , urozmaica , wypelnia luki , ale z czasem staje się uciążliwy . Rośliny rosną , donice stają się coraz większe , przez to i coraz cięższe . No i lata lecą , z czasem i sił ubywa , by 2 metrowe drzewka przenosić do kwatery zimowej .
Pelargonie przepiękne . Powiedz mi , czy kupujesz co roku nowe , czy też z matecznych pozyskujesz młode sadzonki ? Ja swoje we wrześniu pobieram i ukorzeniam od razu do doniczek . W tym roku mam ponad 70 sadzonek , juz są rozkrzewione , mają po 30- 40 cm .
Też w ub. roku zamawiałam w Fuksjanie fuksje . Datury mam białą , pełną i bladoróżową . Nie mam variegatki . Znalazłam super stronę w Niemczech z daturami , ale chyba nie wysyłają . To Monika Gotschilk . Ma cudniaste , niespotykane u nas kolory .
Powoli , gdy uporządkujesz prace związane z domem ( bo ciągle jest coś do zrobienia ) , to i Ty zaczniesz robić rabaty z bylinami . Ogród w doniczkach jest dobry , urozmaica , wypelnia luki , ale z czasem staje się uciążliwy . Rośliny rosną , donice stają się coraz większe , przez to i coraz cięższe . No i lata lecą , z czasem i sił ubywa , by 2 metrowe drzewka przenosić do kwatery zimowej .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Wiem co to znaczy,sama mam 2 metrowe agawy i co roku muszę zabierać je z działki.Ale czego się nie robi dla urody działki.pozdrawiam
-
Jagódka ja nie przechowuje pelargoni bo nie mam tyle miejsca.Jeśli chodzi o rabatki to w tym roku chce posadzić liliowce i fuksje magiellana. Myśle też o liliach.Z resztą na razie musze poczekać bo szkoda niszczyć roslinki.
Wacławo ja już nie mam mojej agawy przez mojego M :x
Zostały mi tylko datury, 3 fuksje, koniczynka,jedna pelargonia rabatowa i chyba sundaviilla ale to się jeszcze okarze, cebulki begoni,calla i ismena, chortensja w donicy.
Wacławo ja już nie mam mojej agawy przez mojego M :x
Zostały mi tylko datury, 3 fuksje, koniczynka,jedna pelargonia rabatowa i chyba sundaviilla ale to się jeszcze okarze, cebulki begoni,calla i ismena, chortensja w donicy.
I mnie spotkała strata , wszystkie kłącza musiałam wyrzucić.przemarzły. Został tylko ananasowiec, 1 begonia i 1 dalia.Teraz muszę zaczynać od samego początku z kupnem ładnych odmian. Na jesieni zrobiłam sadzonki agawy,jeżeli nie będziesz miała chętnie oddam w dobre ręce/tylko troszkę podrośnie/ mam pytanie odnośnie sundavilli,przezimowała dobrze tylko jest trochę ogołocona z liści w dolnych partiach.Czy obciąć górę z liśćmi żeby odbiła od korzeni? pozdrawiam