Sukulenty i kaktusy fiolimeny
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
Też mi się wydaje, że to Ferocactus emoryi. U Echinocactus platyacanthus zazwyczaj można się dopatrzyć paskowatych przebarwień i mniej nasyconego koloru cierni, taki szaro-brązowy.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Krzysztof i Darek dziękuję za pomoc . Ja też stawiam jednak na to, że to Ferocactus emoryi .
Chciałabym pokazać Wam jeszcze jedną niezidentyfikowaną rodzinkę kaktusów. Jeden mi się bardzo wyciąga w góre . Miał takie same warunki jak dwa pozostałe, tylko troszkę mniej miejsca. Chyba zaniedbałam biedaka nie przesadzając do nowej doniczki . A może ten typ tak ma
Chciałabym pokazać Wam jeszcze jedną niezidentyfikowaną rodzinkę kaktusów. Jeden mi się bardzo wyciąga w góre . Miał takie same warunki jak dwa pozostałe, tylko troszkę mniej miejsca. Chyba zaniedbałam biedaka nie przesadzając do nowej doniczki . A może ten typ tak ma
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Widzę dwa pędy Echinopsis eyriesii/multiplex i kępkę hybrydy Chamaecereus silvestrii. Wyglądają ok. Choć mam wrażenie, że są teraz w stanie wzrostu, a powinny już spać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomek - Dziękuję ślicznie . Od niedawna przestałam je podlewać, więc idą powolutku lulu . Cieszę się, że to nie ja zawiniłam i ten typ tak ma .
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kaktusy niech idą lulu co się odwdzięczą wiosną
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Być może ta hybryda ma za ciepło... Miałem coś takiego w kolekcji i nawet jak nie była podlewana to rosła ze względu na zbyt wysoką temperaturę, przynajmniej tak mi się wydaje. Co do wilgotności powietrza, to była ona niska, a hybrydka rosła sobie na całego...
Pozdrawiam, Darek.
Aneta - miejmy nadzieję, że się odwdzięczą i pokażą cały swój urok .
Darek
Darek
U mnie jest od wiosny. Dostałam od sąsiadki taką tyci tyci ale jak widać sporo już urosła i wypuściła nowe maleństwa. Zimuje z pozostałymi na zewnątrz, a temperatura nocą nie spada jeszcze poniżej 10. Jeśli chodzi o wilgotność, to sporo pada ostatnimi czasy. Dziś np jest 75% wilgotności na balkonach.darekcn42 pisze:Być może ta hybryda ma za ciepło... Miałem coś takiego w kolekcji i nawet jak nie była podlewana to rosła ze względu na zbyt wysoką temperaturę, przynajmniej tak mi się wydaje. Co do wilgotności powietrza, to była ona niska, a hybrydka rosła sobie na całego...
- darekcn42
- 1000p
Ot, cała przyczyna tych przyrostów, czyli wilgotność.
Pozdrawiam, Darek.
Dzisiaj w końcu kupiłam doniczki dla moich nowych maleństw . A, że po doniczki pojechałam do tego samego centrum, gdzie zawsze kupuję kaktusy, to oczywiście bez nowych zielonych nie wróciłam do domu . Doniczek mi zabrakło, bo okazało się, że niektóre roślinki po dokładniejszym obejrzeniu potrzebują nowych, więc będę musiała się tam wybrać ponownie . Mój śmieje się, że w takim tempie, to trzeba by dokupić i nową folię .
A oto one:
A oto one:
- darekcn42
- 1000p
Świetne. Jesteś pasjonatką rodzaju Gymnocalycium???
Pozdrawiam, Darek.
Darek
Pasjonatką wszystkich zielonych . W tym roku zakwitło mi poraz pierwszy moje stare i jedyne dotychczas Gymnocalycium więc postanowiłam powiększyć rodzinkę. Nie jestem tylko pewna, czy i ten trzeci to Gymnocalycium Kaktusy zazwyczaj kupuję bez nazwy .darekcn42 pisze: Jesteś pasjonatką rodzaju Gymnocalycium???
- julita20
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładnie w takim tępie pokwięszać kolekcje
To jak pojedziesz znowu po doniczki to pewnie znowu coś dokupisz, więc pamiętaj o kupnie doniczki podójnie.
Ja się zastanawiam na kupnie kolejnych tych biedactw i ich ratowanie.
A ty masz takie piękności, na mnie czekają tylko jakieś niedobitki,z wełnowcami i żadne pożądne rodzaje.
To jak pojedziesz znowu po doniczki to pewnie znowu coś dokupisz, więc pamiętaj o kupnie doniczki podójnie.
Ja się zastanawiam na kupnie kolejnych tych biedactw i ich ratowanie.
A ty masz takie piękności, na mnie czekają tylko jakieś niedobitki,z wełnowcami i żadne pożądne rodzaje.