Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Re: Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Posiadam dużo roślin, w tym zwykłą mosterę i kolekcjonerskie filodendrony, więc myślę, że jakieś doświadczenie już mam, chciałam się tylko dowiedzieć, czy taka roślina jest w stanie wytworzyć kolejny stożek wzrostu.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stożek wzrostu jest w pędzie. W przypadku pnączy a taką jest Monstera, wystarczy węzeł z liściem, najlepiej dwoma (bo jeden liść często może obumrzeć po cięciu - przed, w trakcie lub krótko po ukorzenieniu, w tym w przypadku aklimatyzacji do nowych warunków), żeby wyrosła nowa roślina.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Norbercie zwrócę się jeszcze do Ciebie z takim pytaniem. Otóż dziś przyszła do mnie Monstera minima, tak wiem, że to błędna nazwa. Nie znalazłam osobnego wątku, dlatego napiszę tutaj. Roślinka wygląda tak jak na zdjęciach. Martwią mnie te czarno-brązowe brzegi na liściach, to chyba grzyb prawda? Ja wiem, wszędzie widzę grzyb. Druga sprawa, wyjęłam z doniczki, korzenie ok, ale ziemia bardzo mokra no i znalazłam takiego wijącego się robaka. Lepiej odesłać roślinę, niż się z nią męczyć, prawda?
- norbert76
Już chyba gdzieś pisałem, nie każda plamka musi oznaczać chorobę.
Uprawiając rośliny musimy wziąć pod uwagę, że ciężko będzie mieć wszystkie liście bez żadnych plamek, pęknięć, itd.
Krótko, na tym etapie nie widzę w przypadku tej Rhapidophora coś niepokojącego. Posadź do prawidłowego podłoża i obserwuj.
Uprawiając rośliny musimy wziąć pod uwagę, że ciężko będzie mieć wszystkie liście bez żadnych plamek, pęknięć, itd.
Krótko, na tym etapie nie widzę w przypadku tej Rhapidophora coś niepokojącego. Posadź do prawidłowego podłoża i obserwuj.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
A ten robak biały, był żywy, wił się i chciał wejść głębiej. To jakiś szkodnik?
Teraz to już sama nie wiem. Bo napisałam do sklepu, że odeślę.
Teraz to już sama nie wiem. Bo napisałam do sklepu, że odeślę.
- norbert76
Kupując żywe rośliny można również kupić z lokatorami, ale nie każdy robak musi być szkodliwy dla nich. Podczas przesadzania i tak wymieniasz podłoże, więc pozbędziesz się tego robaka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Już go spłukałam w toalecie
No to muszę się zastanowić. Nie wygląda tak pięknie jak na zdjęciach. Zastanawiam się czy odesłać czy zostawić, bo ponoć rośnie jak szalona.
No to muszę się zastanowić. Nie wygląda tak pięknie jak na zdjęciach. Zastanawiam się czy odesłać czy zostawić, bo ponoć rośnie jak szalona.
-
- 100p
-
- 100p
A myślisz Norbercie, że zrobić oprysk tak na wszelki wypadek, czy nie ma takiej konieczności?
- norbert76
Nie rozumiem, roślina wygląda w tym świetle bardzo dobrze, widać nowe rozwijające się liście, ładne korzenie. Tylko trzeba pozbyć się tego podłoża produkcyjnego i powinno być ok.
Nie widzę potrzeby robić oprysków na ten moment.
Ps. Cena nie musi być wyznacznikiem jakości danej rośliny, tylko po prostu ktoś chce więcej zarobić.
Nie widzę potrzeby robić oprysków na ten moment.
Ps. Cena nie musi być wyznacznikiem jakości danej rośliny, tylko po prostu ktoś chce więcej zarobić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Ok. Dziękuję Norbercie za cenne informacje. Pozdrawiam serdecznie.
- Dawid-x
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2021, o 10:17
Co polecacie jako podporę na mostere? myślę na tą rurką owiniętą włóknem bambusowym? chyba tak to się nazywa a możę macie coś ciekawszego lepszego. Drugie pytanie macie patent jakiś na podwiązywanie jakieś klipsy mocowania czy po prostu sznurek, taśma?
-
- 100p
Ja używam palika kokosowego dla dużej monstery. Teraz kupiłam sobie Rafidofore i się zastanawiam czy przesadzić ją z palikiem czy z tyczką bambusową. Podwiązałam sznurkiem, ale delikatnie i tak aby się nie wrzynał w roślinę. Słyszałam, że w tym celu można użyć drucików florystycznych, one są pokryte takim plastikiem? W każdym razie nie jest to goły drut. Pozdrawiam.