Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
Proszę o pomoc! problem z palmą !
Szukałam w tematach ale nie mogłam nigdzie znaleźć porady co zrobić gdy na mojej palmie areka pojawiły się na łodygach małe pomarańczowo-brązowe robaczki. co to może być? proszę o pomoc! Schną jej również końcówki liści. Czy ktoś wie jak się tego pozbyć?
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o pomoc! problem z palmą !
Pewnie przędziorki. Oprysk ACTELLIC 500 EC i zwiększenie wilgotności palmie, bo przędziorki tego nie lubią. Można też wsadzić palmę do worka, spryskać wszystko w środku wodą i zamknąć.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Kupiłam dzisiaj jakiś środek który ma ponoć pomóc, tak powiedziała Pani w sklepie ;] zobaczymy bo mam również na dwóch dracenach i szeflerze wełnowce , których się nie mogę pozbyć od jakiegoś czasu. Najierw miałam na jednej dracenie która miała z 10 lat i teraz rośnie od nowa bo wszystko uschło udało mi się ich pozbyć i pojawiły się znowu jak ich się pozbyć raz na zawsze? woda z denaturatem jak widać nie pomogła.Delete pisze:Pewnie przędziorki. Oprysk ACTELLIC 500 EC i zwiększenie wilgotności palmie, bo przędziorki tego nie lubią. Można też wsadzić palmę do worka, spryskać wszystko w środku wodą i zamknąć.
- Delete
Na wełnowce zaś naprzemian Magmus i Actellic. Denaturat to tak na początek, ale potem trzeba i tak opryskać.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sie 2010, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Areka
Witam!
ok pół roku temu kupiłam w biedronce areke, na początku pięknie rosła ale któregoś dnia zaczęła schnąć. w tej chwili nie ma już liści, wszystkie były uschnięte więc je pościnałam, tylko jedna łodyżka jest jeszcze zielona, więc ją zostawiłam z tym suchym liściem na wierzchołku, mam go obciąć? obejżałam korzenie ( cebulke) i nie wygląda na zgnitą, jak myślicie wypuści od nowa liście? co mogę zrobić? bo nie chcę jej jeszcze wyrzucać, cały czas licze na to że ona jeszcze będzie rosnąc...
Pozdrawiam
ok pół roku temu kupiłam w biedronce areke, na początku pięknie rosła ale któregoś dnia zaczęła schnąć. w tej chwili nie ma już liści, wszystkie były uschnięte więc je pościnałam, tylko jedna łodyżka jest jeszcze zielona, więc ją zostawiłam z tym suchym liściem na wierzchołku, mam go obciąć? obejżałam korzenie ( cebulke) i nie wygląda na zgnitą, jak myślicie wypuści od nowa liście? co mogę zrobić? bo nie chcę jej jeszcze wyrzucać, cały czas licze na to że ona jeszcze będzie rosnąc...
Pozdrawiam
Re: Areca (Chrysalidocarpus lutescens) - WSPARCIE.
Czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć co to są za białe plamki?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wg mnie Twoja arece zaatakowały wełnowce i tarczniki jednocześnie.
Za późno na izolację drugiej,rośliny,za późno na walkę z nimi metodami przyjaznymi dla środowiska (miksturą z denaturatu,płynu do naczyń etc)
Musisz zastosować ciężką chemię i to dla obydwu roślin.
Może to być Actellic 500 EC 0,1% - 5ml środka w 2,5 l wody,należy powtórzyć oprysk za 6-7 dni
Za późno na izolację drugiej,rośliny,za późno na walkę z nimi metodami przyjaznymi dla środowiska (miksturą z denaturatu,płynu do naczyń etc)
Musisz zastosować ciężką chemię i to dla obydwu roślin.
Może to być Actellic 500 EC 0,1% - 5ml środka w 2,5 l wody,należy powtórzyć oprysk za 6-7 dni
- Delete
Re: Areka
Też kupywałem w Biedronce i miałem ten sam problem. Schły jej liście. Przesadziłem do ziemi dla palm firmy Kronen, postawiłem na tacce z kermazytem i spryskuję. Od czasu do czasu prysznic. Już nie schnie.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 0p - Nowonarodzony
Spryskiwałam co jakiś czas, ale niezbyt regularnie. Tak jak wcześniej pisałam wszystkie liście pousychały i je pościnałam i teraz nie wiem czy jest sens czekać aż wypuści nowe listki? została tylko jedna łodyżka bo tylko ona była zielona wiec jej nie ucinałam ale liść na jej wierzchu i tak schnie.....
Areki to dość kapryśne palmy.Najczęściej schną w ciepłym pokoju zwłaszcza zimą.
U mnie wyschła połowa palmy w zimę,po przeniesieniu jej do chłodnego salonu palma rośnie świetnie.
Ogólnie trzeba dbać o wilgotność,nie zalewać i nie przesuszać,chociaż przesuszenie raz na jakiś czas dobrze jej robi,wtedy korzenie dostają tlenu...
Prawdopodobnie palma odrośnie,ale na to potrzeba czasu i troszkę się zakręcić koło niej...
U mnie wyschła połowa palmy w zimę,po przeniesieniu jej do chłodnego salonu palma rośnie świetnie.
Ogólnie trzeba dbać o wilgotność,nie zalewać i nie przesuszać,chociaż przesuszenie raz na jakiś czas dobrze jej robi,wtedy korzenie dostają tlenu...
Prawdopodobnie palma odrośnie,ale na to potrzeba czasu i troszkę się zakręcić koło niej...
KaRo ma rację masz atak wełnowca .Te brązowe plamki są charakterystyczne dla Areki.
Polecam Actellic lub Magmus.Oprysk co trzy dni,trzy razy po tym porządny prysznic i po szkodnikach.
Kiedy będziesz pryskał to nie zraszaj palm dopiero po wojnie....
Palmy piękne tylko zadbaj o wilgotne otoczenie dla nich np zraszanie lub mokre kamyki lub keramzyt na podstawce.
Polecam Actellic lub Magmus.Oprysk co trzy dni,trzy razy po tym porządny prysznic i po szkodnikach.
Kiedy będziesz pryskał to nie zraszaj palm dopiero po wojnie....
Palmy piękne tylko zadbaj o wilgotne otoczenie dla nich np zraszanie lub mokre kamyki lub keramzyt na podstawce.
-
- 0p - Nowonarodzony
a co mi radzisz? jak powinnam ją teraz najlepiej pielęgnować? jak często podlewać?