Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
Sparks
Jeszcze nie uprawiam..a już mi jej za mało ;)
Asiu..
Ja to na chwile obecną działam po omacku
Ostatnio na działce odkryłam jakieś rośliny spod śniegu.. myślałam że to pory ale za mało łodyg mają..
Będę musiała sobie byłą właścicielkę zaprosić jak roztopią się śniegi aby mi powiedziała gdzie co rośnie
Boję się że za dużo bylin będzie i zostanie mi na warzywa 3 grządki..a mam ich 6
Jeszcze nie uprawiam..a już mi jej za mało ;)
Asiu..
Ja to na chwile obecną działam po omacku
Ostatnio na działce odkryłam jakieś rośliny spod śniegu.. myślałam że to pory ale za mało łodyg mają..
Będę musiała sobie byłą właścicielkę zaprosić jak roztopią się śniegi aby mi powiedziała gdzie co rośnie
Boję się że za dużo bylin będzie i zostanie mi na warzywa 3 grządki..a mam ich 6
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
sparks25 dokladnie tak jest ..masz racje...Ale ostrze sobie ząbki na działkę Sąsiadki...nic na niej nie robi,nie kosi trawy, zarośnięta jest jak dzika łąka.Wspominała mi ,że chce ją sprzedać.Zastanawiam się na kupnem jej,moja działka sąsiaduje z jej działką.Ale nie wiem co powie mój Mąż ,jak się dowie o moich planach
Pozdrawaim
Joanna
Pozdrawaim
Joanna
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Rusalka pisze:Tadeuszu..
A jak sądzisz..
Te robaczki bywają wszędzie czy może tylko mają ulubione tereny..
Bo nie spotkałam się z tym na działce, teście nigdy nić nie mówili -ale istnieje duże prawdopodobieństwo że w trawach nie widzieli tego..
Piszesz o doniczkach.. ja pomyślałam o butelkach po napojach, wodzie mineralnej..
Czy grubość tworzywa ma znaczenie..?
ANIU, turkuci trzeba wypatrywać na wilgotnych terenach, w pobliżu cieków wodnych ( rzek ,strumyków), stawów, osuszonych ziemiach bagiennych, wilgotnych zagłębieniach terenu.
A najlepsze doniczki do osłony przed turkuciami to doniczki po wrzosach ,czy innych niedużych sadzonkach( tak 0.3- 0.5 litra.). Butelki po napojach też mogą być, trzeba z nich zrobić tylko 10 cm walec bez szyjki i denka.
-
- Kontakt:
Zawsze możesz wykopać to co Ci nie pasuje ,a w to miejsce posiać albo posadzić swoje warzywka
- Rusalka
- 1000p
Wiecie co..
A ja się dziwie trochę ludziom..
Na działkach np są ludzie którzy maja zasiana tylko trawę
Szkoda by mi było tak "marnować" teren i okazje aby mieć coś swojego..
Asiu..
Ja też bym chciała aby sąsiad obok ze swojej zrezygnował, była właścicielka mówiła że na tą działkę naprawdę sporadycznie przychodzi ktoś..
No ale mąż by protestował przed kolejnym zakupem bo nie są tanie działeczki niestety..
Ale jakby tak mieć taka dużą...
Tadeuszu..
no nie bardzo wiem czy to teren podmokły raczej nie ..rzeczka jakaś płynie ale spory kawałek dalej.. będę wyglądać na te robaki.. i dla bezpieczeństwa roślin pozakopuje w ziemię albo doniczki (mam sporo takich o szerokości 8cm) -coś się wymyśli
A ja się dziwie trochę ludziom..
Na działkach np są ludzie którzy maja zasiana tylko trawę
Szkoda by mi było tak "marnować" teren i okazje aby mieć coś swojego..
Asiu..
Ja też bym chciała aby sąsiad obok ze swojej zrezygnował, była właścicielka mówiła że na tą działkę naprawdę sporadycznie przychodzi ktoś..
No ale mąż by protestował przed kolejnym zakupem bo nie są tanie działeczki niestety..
Ale jakby tak mieć taka dużą...
Tadeuszu..
no nie bardzo wiem czy to teren podmokły raczej nie ..rzeczka jakaś płynie ale spory kawałek dalej.. będę wyglądać na te robaki.. i dla bezpieczeństwa roślin pozakopuje w ziemię albo doniczki (mam sporo takich o szerokości 8cm) -coś się wymyśli
-
- Kontakt:
Aniu..niech sobie i mają kwiatki i trawę.. byle by kosili tą trawę i dbali .A moi sąsiedzi naprawdę nic nie robią na niej....no raz w roku przyjdą z kosą spalinową i skoszą trawę. A Właścicielka przychodzi rwać owoce.Jest w sezonie 4-5 razy. A trawa kwitnie.... :r
- Rusalka
- 1000p
Asiu
A co sadzisz w tym roku w ogródku..?
Rozumiem że te trawy się wysiewają w czasie kwitnienia u ciebie..? :-/
A co sadzisz w tym roku w ogródku..?
Rozumiem że te trawy się wysiewają w czasie kwitnienia u ciebie..? :-/
-
- Kontakt:
będę miała fasolkę szparagową,płaską i okrągłą, ogórki (w tym roku z korzystam z patentu Gieni, wiesz jaki?), pomidory z 30 krzaczków(z nasion Kozuli ),marchewka, pietruszka korzeniowa, buraczki czerwone, sałata, rzodkiewka, cebula z dymki i nasion, myślę też o fasoli tycznej (wykorzystam rusztowanie na ogórki...te pręty metalowe),rukole mam juz wysianą jesienią (uwielbiam rukole) no i czosnek... no i oczywiście zioła.Mam zrobiony taki mały inspekt (skrzynia 1.5m na 1 m) i tam wysiewam zioła:bazylie,szczypiorek,pietruszka naciowa (już rośnie) oregano, tymianek,rozmaryn.No i w tym roku pierwszy raz dynie...pisałam dzisiaj o tym w watku o dyniach. aaaaa oczywiście znajdę miejsce na cukinie ze dwa,trzy krzaczki
Pozdrawaim
Pozdrawaim
-
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o nasiona trawy mojej sąsiadki,to właśnie zasiewają moje warzywka
No i perz przełazi od niej do mnie
Joanna
No i perz przełazi od niej do mnie
Joanna
- Rusalka
- 1000p
Asiu
a jak masz działkę rozplanowana?
cala to grządki czy pas zieleni tez jest z domkiem jakimś..
Pytam bo aż drżę jak ja swoje "plany" zasieje i gdzie
Chciałam i ja fasolkę kupić na tyczki.. ale ja lubię zieloną a te tylko karłowate były..
a jak masz działkę rozplanowana?
cala to grządki czy pas zieleni tez jest z domkiem jakimś..
Pytam bo aż drżę jak ja swoje "plany" zasieje i gdzie
Chciałam i ja fasolkę kupić na tyczki.. ale ja lubię zieloną a te tylko karłowate były..
- Rusalka
- 1000p
i mam pytanie do doświadczonych ogrodników..
Wczoraj kupiłam sobie do ogorasków koper szmaragd (wyczytałam że ten właśnie ma być na ogórki..)
I zdziwiłam się -przyznam szczerze - bo na opakowaniu wygląda on jak wcześniejszy normalny koperek..
Czy to znaczy że każdy koperek rośnie "na tyczki" i nasionka? czy jednak tylko ta właśnie odmiana?
Wczoraj kupiłam sobie do ogorasków koper szmaragd (wyczytałam że ten właśnie ma być na ogórki..)
I zdziwiłam się -przyznam szczerze - bo na opakowaniu wygląda on jak wcześniejszy normalny koperek..
Czy to znaczy że każdy koperek rośnie "na tyczki" i nasionka? czy jednak tylko ta właśnie odmiana?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Każdy koperek kwitnie i ma nasiona, bez obaw, ale obrazek na opakowaniu najczęściej przedstawia młodą zieloną nać. Z fasoli szparagowej tycznej miałam smaczną odmianę Blauhilde, fioletowy strąk, zielony po ugotowaniu.
-
- Kontakt:
Rusałko...moja działka jest podzielona na dwie nierówne części. 2/3 to trawa a jedna trzecia to właśnie grządki.To są pasy. Na części trawiastej stoi domek.
Teraz to się zmieni, bo wydrę trawnikowi prostokąt 5m x 3m czyli 15 m2
No i oczywiście mam rabatkę kwiatową, gdzie wiosną rosną tulipany i żonkile,a latem pikuje astry i cynie. Po obrzeżu działki rosną słoneczniki, maliny....muszę zrobić zdjęcie
Pozdrawiam
Joanna
Teraz to się zmieni, bo wydrę trawnikowi prostokąt 5m x 3m czyli 15 m2
No i oczywiście mam rabatkę kwiatową, gdzie wiosną rosną tulipany i żonkile,a latem pikuje astry i cynie. Po obrzeżu działki rosną słoneczniki, maliny....muszę zrobić zdjęcie
Pozdrawiam
Joanna