Kwiatki u Beatki ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki u Beatki ;)

Post »

Beatko kolorowo już masz na balkonie, jak się wszystko rozrośnie to będzie bajecznie, ciekawy pomysł z konewką a u mnie stara konewka poszła na złom :(.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Balkon już teraz pięknie wygląda a jak się roślinki rozrosną to dopiero będzie widok zapierający dech w piersi.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny zamiokulkas...dorodny ;)
Śliczny balkonik się szykuje ;:108 Będzie kolorowe lato...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzynastka dziękuję za miłe słowa :) balkonik miał być mini dżunglą, niestety nie będzie, ale mam nadzieję, że i tak będzie budził zachwyt sąsiadów :)
Doniczki wypatrzyłam w casto kilka lat temu. Teraz konsekwentnie je dokupuję, bo po 1 bardzo mi się podobają, po 2 podobają się i są akceptowane przez mojego M. :) po 3. świetnie pasują do mieszkania :)

Welkam tak jest tam jeden pomarańczowy. Najlepsze, że jak kupowałam całą tę "kiść" to myślałam że jest tam 3 rodzaje million bells. W domu się okazało że 4, a jak zaczęłam je rozdzialać to było z 6 rodzaji :)

Elcia, Nuta :) dzięki, codziennie je doglądam i patrzę jak rosną i ładnie kwitną :)

Elik mam tylko nadzieję, że lawenda nie wyrośnie zbyt wysoko ;)

Justuś oj będzie kolorowo :) oby jak najwicej kwiatków :D

Zamki są 2 w tej jednej doniczce. Długo na nią polowałam, a dokłądnie na podstawkę do niej, bo w sklepie dłuuugo nie mieli dostawy. Jak już się udało zakupić komplet, to zaczęłam się zastanawiać czy aby dobrze zrbiłam że poszłam w wysokość doniczki a nie na szerokość. Na razie musi tak być dobrze kwiatuchowi :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja uwielbiam taki typ donic. Są eleganckie, a jak na dno da się kamienie rzeczne (wyparzone we wrzątku) super stabilizują nawet bardzo wysokie rośliny ;) U mnie czasami można coś fajnego kupić w sklepie "Pepco" i w sklepach typu "wszystko po 4zł". Ostatnio śliczną, ceramiczną osłonkę kupiłam, biało-czarną z eleganckim wzorem. Za niebagatelną sumę 3,50zł :D
parapetowce
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

O raju, cena niesamowita :)

Jak na dno każdej doniczki wrzucam jakieś kamienie, ostatnio z sąsiedniej budowy (często takie same są wysypywane przy alejkach czy wokół bloków ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam rzekę "pod ręką"... Są też inne osłonki ceramiczne po 3,50zl/szt a większe po 6,50zł/szt ;) Trzeba umieć szukać, a wiele ciekawych rzeczy można znaleźć..
parapetowce
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Balkon wygląda świetnie ;:138, aż strach pomyśleć, co będzie kiedy rośliny się rozrosną :wink: . Też bym tak chciała: kupić trzy, a dzień później mieć
sześć :D.
"Domownicy" mają bardzo gustowne doniczki ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Wiktoria strach to pomyśleć co sąsiad z dołu będzie mówił jak mu kwiatki przekwitnięte będą spadały ;)
Justuś trzeba mieć jeszcze czas żeby po takich miejscach szukać okazji. Całe szczęście mam blisko casto (tam wypatrzyłam moje kremowe doniczki).

Odnośnie balkonu to nie wiem od czego zacząć. Od tego że mój M sam nie wie czego chce? Najpierw chciał clematisy, potem cisy :shock: , teraz clematisy są be. Ale że sąsiad nam zagląda na balkon też jest złe. Postanowiłam, że sprawy biorę w swoje ręce. Temat clematisowy zostawiam odkładam do jesieni (i tak dopnę swego ;) ). Na razie szukam pnączy jednorocznych które urosną do mi ok 1 m wysokości (na wysokość barierki).
Pomidorki mi padły ... trudno, za rok kolejna sposobność do wyhodowania własnych.
Szczawik ślicznie się rozwija, ale tylko z rana? Ma wtedy ładnie rozłożone liście i otwarte kwiaty. Później chyba mu za gorąco albo za jasno?
Jakiś czas temu postanowiłam zrobić swój własny nawóz z pokrzyw. Bosz ... ten smród jest tragiczny. Kombinuję teraz jak i czym odmierzać "porcje" z pojemnika z węższym wieczkiem od reszty pojemnika. Wpadłam na pomysł zakupienia dużej strzykawki ;) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Teściowa chyba bardzo mnie wspiera w kwestii roślinnej, bo chce mnie obdarzyć kolejnym kwiatkiem. Średnio lubię dostawać kwiatki, które nie wiem jak się nazywają i jak się się pielęgnuje. Dlatego prośba do wszystkich ... to co rośnie na pierwszym planie to co to za roślinka?

Obrazek
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Mój mąż interesuje sie balkonem tylko w kwestii zieleniny do zupy. Stale narzeka, że kwiatki jakieś hoduję a on nie ma co do zupy włożyć. ( On jest z gatunku gotujących )
Nie rezygnuj z pomidorków. Na pewno uda Ci sie kupić jeszcze rozsadę koktajlowych.
Pnącza - może spróbuj z fasolą... Jest ciepło i wilgotno. Powinna szybko wykiełkowac i rosnąc jak szalona. Liście ma ładne, duże to nieco zasłoni balkon.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Beatko roślinka którą chce Ci podarowac teściowa to Alokazja :D
Jest to roślinka z rodziny obrazkowatych. Powinna miec stanowisko jasne, ale nie mocno nasłonecznione, może byc nawet półcieniste. Koniecznie wilgotne i ciepłe. W zimie temperatura nie może spasc poniżej 18 st C.
Podlewac należy miękką letnią wodą i nawozic co dwa tygodnie małą dawką nawozu. Trzeba utrzymywac stałą wilgotnośc
podłoża (nie przesuszac).
Są to ogólne wiadomości z jednej z moich książek. Sporo wiadomości znajdziesz w necie i również na naszym Forum. :wink:
Ja kupiłam Alokazję jesienią. Niestety nie dałam rady utrzymac jej przez zimę.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Welkam dobrze masz ze swoim mężem :) Wybór chyba padł na tunbergię, choć myślalam też o tytoniu ozdobnym.
Dziś będę pod halą strzegomską i postaram się wyszukać jakieś pomidorki. Tylko obawiam się, że sprzedawca coś mi wciśnie dziwnego, bo ja średnio nazwy kojarzę. Najwyżej ;) będę miała krzaczora pomidorowego :D

Elcia dzięki wielkie za rozszyfrowanie mojej zagadki. Teściowa trzyma tego kwiatka w pokoju bardzo zacienionym, co do wilgotności to nie wiem. Ale myślę, że okno w sypialni (zachodnie) będzie dobrym rozwiązaniem :)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Beatko :wit
Pięknie ukwieciłaś swój balkonik :D a będzie jeszcze piękniej jak roślinki się rozrosną ;:108
Zamiokulkas świetnie Ci rośnie i paproteczka też bardzo ładna :D Mam taką samą ale coś się z nią dzieje,bo co wypuści listka to jest jakiś taki poszarpany :roll: Dobrze,że chociaż stare liście wyglądają ładnie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”