Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Odszedlem2
200p
200p
Od: 13 cze 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

Takiej odpowiedzi się niestety spodziewałem ;:223
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

elik_49 pisze:rozglądaj się za odpowiednią odmianą bo niedługo będzie czas ich sadzenia...
Sadzić truskawki można od kwietnia do września. Ja osobiście praktykuje termin wiosenny. Jak najwcześniej, kiedy tylko da się uprawiać glebę. One są na wiosnę prawie jak sadzonki frigo. Jeszcze tego samego roku mają owoce ,a na następny rok owocują już jak dwuletnie.
Początkujących informuje że początkiem września upływa termin sadzenia truskawek.

Pozdrawiam
Odszedlem2
200p
200p

Post »

SKOCZOW woj slaskie. Wie ktos moze gdzie w tej okolicy kupic takie kwalifikowane truskawki?? A te z sklepow ogrodniczych są pewne czy lepiej je sobie darowac(tylko u producenta)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wat25 pisze:Witam.
Rodzice mieli kiedys truskawki na dzierżawionym polu. Potem zrezygnowali z uprawy i zarosło to trawą. Poszedłem tam na wiosnę i nazbierałem czegos jakby szczepek. Teraz myslę że to mogły być skarłowaciałe truskawki bo rosły w buszu trawy. Czytałem że powinno się zbierac szczepki z rocznych roslin ze względu na choroby. Czy coś z szczepek pobranych z tych mutantow będzie??. Chciałem tak sentymentalnie miec truskawki ktore sadził SP. tato.
Oczywistym jest, że sadzonki powinno się brać z jednorocznych truskawek. Załóż sobie "plantację" z nowo zakupionych odmian.

Jednak na Twoim miejscu posadziłabym tak ze cztery sadzonki pobrane z tego pola. Najlepiej z dala od nowo zakupionej odmiany. Truskawki urosną z każdej sadzonki nawet pobranej ze starego krzaka ale mogą być mało dorodne. W kolejnym roku pobrać sadzonki z tych jednorocznych, wyrzucając jednoroczne. Po dwóch latach można sie będzie przekonać, czy smak tych truskawek jest tylko sentymentalny, czy rzeczywiście dobry.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Odszedlem2
200p
200p

Post »

ostatnia szansa pisze:
Wat25 pisze:Witam.

Jednak na Twoim miejscu posadziłabym tak ze cztery sadzonki pobrane z tego pola. Najlepiej z dala od nowo zakupionej odmiany. Truskawki urosną z każdej sadzonki nawet pobranej ze starego krzaka ale mogą być mało dorodne. W kolejnym roku pobrać sadzonki z tych jednorocznych, wyrzucając jednoroczne. Po dwóch latach można sie będzie przekonać, czy smak tych truskawek jest tylko sentymentalny, czy rzeczywiście dobry.
Ja tak właśnie chciałem zrobić. One już rosną od wiosny i źle nie wyglądają.
Obrazek

Obrazek

Fasolka trochę za blisko rośnie :D ale jej dni już policzone.

Myślę że zostawię je jako experyment. A tak jak mówisz ostatnia szansa posadzę inne w innym miejscu.(jak dopadnę szczepki)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Wyglądają na zdrowe, podejrzewam jednak ze wielkość i smak owocow z tych sadzonek będzie troszkę inny niż orginalu. Co do sadzenia truskawek jestem za sadzeniem wiosna, ja jednak osuwam kwiatostany i nie pozawalam im owocowac. Młoda sadzonka owocująca w pierwszym roku jest bardzo osłabiona cala sila potrzebna do wzrostu skierowana jest w owoce. Truskawki sadzone wiosna mające owocować jesienią to tz. sadzonki A+(takie będą sadzonki leniawki)
Jestem na małym urlopie, po powrocie postaram się wstawić fotki gdzie widoczna jest kolosalna różnica pomiędzy sadzonkami pozbawionymi kwiatostanu a tymi które zaowocowały.
brak polskich znaków
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Re: Pomocy temat truskawki

Post »

a moze ktos jednak udzieli odpowiedzi?
ehh ta ortografia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na plantacji owocującej wąsy powinny być usuwane. Chyba, że jak to bywa za oceanem, uprawia się truskawkę metodą dywanową.
Młode roślinki z wąsów powinny się ukorzenić. Wystarczy im pozostawić 1 liść. Ja tak robię z sadzonkami- łatwiej się przyjmują.
Chcąc mieć rokrocznie własne sadzonki można część jednego rzędu nie zakładać włókniną i jeszcze na dodatek obrywać z rośliny matecznej kwiaty. Lub założyć rozsadnik w zupełnie innym miejscu chroniąc intensywnie rośliny środkami chemicznymi. To łatwiej, niż bawić się w doniczki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu działają fotki. Donczki są bardzo dobre. Nawet te male wypuszcza korzonki, musisz się jednak liczyć ze stratami. Resztę napisałem w innym wątku.

rianoks Oprócz pierwszych trzech linków do fotek reszta niechodzi.
Myślę ze się nie pogniewasz za parę krytycznych uwag.
Bardzo mały odstęp w międzyrzędziach
-podczas zbiorów owoce na sąsiednich krzakach mogą zostać podeptane.
-zbytnie zagęszczenie i utrzymująca się wilgoć to warunki wymarzone dla szarej pleśni.
-podsciolkowanie słomą będzie bardzo utrudnione(te krzaczki jeszcze urosną)
Co do rozłogów(brak zdjęć) można obcinać nawet te bez korzeni i wysadzać do wielodonic, zapewnić im odpowiednia wilgotność. Ala tunel z białej foli lub agro jest dobrym rozwiązaniem, musimy go tylko przewietrzać w upalne dni. I ustawic w miejscu niezbyt naslonecznionym.
Co sie stalo z tymi sadzonkami na pierwszej fotce, czemu ich tyle brakuje?
Co do liści obcinamy liście tylko na plantacjach 2 letnich i starszych. Obcina się liście tak aby nie uszkodzić środka truskawki, a następnie usuwa z pola ( ja załatwiam to reglanem)
Obcinanie liści ma na celu pozbycia się pasożytów, grzybów zamieszkujących stare liście i zwiększenie plonów w roku następnym.
Pozdrawiam.

Plantacje dywanowe odchodzą w zapomnienie, szara pleśń w tym bardzo pomogła. Mateczniki to super sprawa na swoje wlasne sadzonki czasami brakuje jednak gruntu a jak już jest to szkoda obcinać kwiatki owoce będą to się sprzeda i ani z tego owoców ani sadzonek.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Zamierzam przenieść swoje truskawki Senga Sengana najpóżniej w następnym roku, a teraz znalazłem trzy samosiejki (oczywiście nie odmianowe, a jedna może być nawet poziomką). Dwie przeniosłem dziś, bo pogoda sprzyja, a ostatnia roślina jest bardzo blisko miejsca docelowego. Na razie mam tam kwitnące rzodkiewki, i albo trzeba je wyrwać albo zbierać nasiona.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy nie lepiej odmłodzić zagonek truskawkowy i wsadzić nowe sadzonki?
brak polskich znaków
rianoks
100p
100p

Post »

majs możesz mi podac swój e-mail lub numer gg??

Oto sadzonka której odciołem liscie a zostawiłem serduszko i mały listek bo chciałbym się troche co nieco popytacczy ukorzeni sie mając małe korzonki?
Obrazek
Obrazek

Tak wsadzone w doniczki poukładane z boku i przykryłem białą włokniną czy będą miały dobrze??
Obrazek

gdy w przyszłym roku bendą owocować mam podkładać sciółke aby owoce były większe??
Obrazek

Teraz Liście truskawek się zwijają i nie wiem czy to jakas zaraza czy za mało wody?? moge wstawić zdj
ehh ta ortografia
rianoks
100p
100p

Post »

[*] widać ze niektóre już się przyjęły ale inne bez zmian będę czekał i je podlewał w przeciwnym przypadku spisze na strate

Majs a ty jaką odmianę masz u siebie posadzoną ?

a co do plantacji to w jakim systemie powinny być sadzone? mogą być 2 rzędy jeden od drugiego 50cm potem 80cm-100cm rajka i znowu 2 rzędy w środku międzyrzędy 50cm
ehh ta ortografia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”