Fuksja - kształtowanie drzewka
Re: Fuksja - kształtowanie drzewka
Zostaw, korona powinna odrosnać, obrywaj tylko to co zacznie wyrastać poniżej
Al 56 - Ogród Alicji
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janku kwiat?w szkoda ale jeśli chcesz dalej prowadzić na drzewko to nic straconego.Widać po lewej stronie przyszły wierzchołek i zn?w resztę musisz obrywać.Nie będzie idealnie proste ale jak się postarasz i odpowiednio podetniesz to będzie wyglądać pięknie.Ja tak zrobiłam z tą środkową ze zdjęcia:-)
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Dziękuję wam wszystkim , też myślałem o wywaleniu ale mi szkoda, zobaczę niech stoi jak odbije to było by dobrze.
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Jak chcesz z tego mieć drzewko to wszystkie liscie i odrosty trzeba oderwać i zostawic tylko listki i pączki na wierzchołku
Al 56 - Ogród Alicji
- janek45
Ja swojego badylka po złamanym drzewku wywaliłem po prostu, bo zauważyłem że wypuszczające listki po bokach zaczęły usychać.
- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Tak wygląda moje drzewko fuksjowe, ze starej odmiany... Jeszcze nie kwitnie, bo późno skracałam pędy, ale za chwilkę pokaże kwiaty...
Mam jeszcze Fuksję, z której chcę uzyskać drzewko, nazywa Fuksja F.Arborescens... Próbował ktoś z niej zrobić drzewko..? Ma dosyć duże, błyszczące liście i ciekawe kwiaty, jak na Fuksję...
Mam jeszcze Fuksję, z której chcę uzyskać drzewko, nazywa Fuksja F.Arborescens... Próbował ktoś z niej zrobić drzewko..? Ma dosyć duże, błyszczące liście i ciekawe kwiaty, jak na Fuksję...
Przegapiłam pytanie:D 1,86m miało w chwili robienia zdjęcia. Oczywiście gałązki nie podnosiłam do góry - tak to byłoby ponad 2m Jak pięknie dzieciny wyglądały w salonieKirunia pisze:
Skrzacik3 myślę, że prawe drzewko to już do dwóch metrów dochodzi i najwyraźniej jeszcze nie skończyło. Masz rację że trzymasz je w domku, na zewnątrz byłoby bardzo narażone na złamanie. Po prostu super! Ciekawa jestem na jakiej wysokości się skończy?
Chciałam przyciąć po kwitnieniu, ale ona ciągle pączki wypuszczała przez co wydłużała się i szkoda było urok psuć. Niestety ukróciłam jej po drugim rzucie kwitnienia, przycięłam mocno i po wyprostowaniu będzie miała niecałe 1,80m:D Stoi z powrotem przy oknie, by czerpać promyki.
Teraz ma spoczynek, rozkrzewia się. Mamusia dumna na dworze stoi i ona teraz zachwyca kwitnieniem.
Dziecinek szkoda było na dwór, oj szkoda.
Zdjęć nowych nie mogę wrzucić, ponieważ zapchałam już sobie całą stronę Muszę coś pomyśleć.
Janku, szkoda, że wyrzuciłeś... Nie dowiemy się teraz na jaki kolor miała zakwitnąć Szkoda, że ułamanych części nie wsadziłeś do wody.
Moja Thalia znienawidzona też różnie żyje. Jednak zostawiłam ją i podlewam z innymi roślinkami, dając jej cały czas szansę. Obecnie ma patyczki na których są po dwa malusieńkie listki...
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
Dorkow0 a jaka to odmiana?
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Alicja46, dopiero dziś zobaczyłam, że pytasz...
To stare Fuksje, nie mają nazwy... Rosną za to bez problemów i kwitną co roku... Bardzo łatwo się ukorzeniają i łatwo je zimować... Zawsze są obsypane mnóstwem kwiatów...
A to drzewko ma kilka lat... Najpierw był prosty pień, ale coś mu się stało i odbił z boku taką długą łodygą, którą uformowałam i tak wygląda...
To stare Fuksje, nie mają nazwy... Rosną za to bez problemów i kwitną co roku... Bardzo łatwo się ukorzeniają i łatwo je zimować... Zawsze są obsypane mnóstwem kwiatów...
A to drzewko ma kilka lat... Najpierw był prosty pień, ale coś mu się stało i odbił z boku taką długą łodygą, którą uformowałam i tak wygląda...
- janek45
Dorotko piękny okaz , jakie moje już by było gdyby donica zwalona przez wiatr nie złamała mi jego