Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Nie mam ostatnio 'weny' do pisania nie tylko na Forum, ale w ogóle jakoś brak mi energii. Tęsknię za wiosną, a tu zima na całego.
Dziś brnęłam do pracy w zaspach śnieżnych i w zawiei, a marzy mi się ;:3 ... :roll:

Nieco aktualności storczykowych. Jedne robią postępy, inne gubią pąki nawet z tej niewielkiej ilości jakie udało im się utworzyć.
Chronię wyjątkowo pąki Phal. 'Schilleriana', pamiętając ile zgubiła w ubiegłym roku.
Ponieważ akwarium stoi w kuchni, a tam domownicy uwielbiają wietrzyć, mają surowy 'prikaz', żeby zakładać wymyśloną przeze mnie
osłonkę z tektury. Póki co zdaje ona egzamin (choć z estetyką ma niewiele wspólnego):

Obrazek Obrazek

Ciekawe, czy uda mi się uchować do rozkwitu wszystkie 11 pąków ?? Obok, postępy jakie zrobił Sabotek.
Bardzo podoba mi się włochata łodyżka kwiatowa. W tle widać pierwszy rozkwitający pąk różowej hybrydy, czyli mój niedoszły "Phal. Red Jaguar" :?

Wciąż kwitnie Masdevallia i popularne hybrydy falenopsis -
pierwszego nazywam niezmordowanym, bo kwitł 6 miesięcy i zaraz po przekwitnięciu wydał drugi pęd:

Obrazek Obrazek

Drugi ma takie śmieszne w kształcie kwiaty:

Obrazek Obrazek

I na koniec kwiaty na drugim pędzie Phal. mannii black. Na pierwszym wygląda podobnie. Obok ciekawie wywinięte płatki na 'rewersie' kwiatuszka:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu to co się widzę to oczywiście piękne, zważając na to co obserwujemy za oknem :) Niestety nie wszystkie fotki u mnie się wyświetlają :(
Trzymam kciuki za pąki ;:108 ;:215 ;:92
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, dobrze doczytałam wcześniej,że ta Masdevallia to Sunset Jaguar? Rzeczywiście jest jak zachodzące słoneczko :roll:

Teraz na estetykę nie ma miejsca, ja też osłaniałam storczyki. Przez te mrozy i problem z piecem miałam w nocy w domu 15-16*C, w dzień 2-3 stopnie więcej a na oknie było pewnie jeszcze mniej. I niestety dwa pąki poszły ale inne się jak na razie trzymają. Natomiast zauważyłam,że takie warunki bardzo odpowiadają cattleyą - południowe okno ze słoneczkiem jak na razie i różnica temperatur. Rosną,że aż miło.

Niestety, ja też nie widzę wszystkich Twoich zdjęć :(
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Witam.
Ja nie widzę trzech zdjęć.
Mam nadzieję że uda Ci się ochronić Phal. 'Schilleriana', nie wiem czy dobrze pamiętam ale czy to ten który zgubił pączusie prze pomarańczę z goździkami?
Masdevallia prześliczna, ma bardzo wdzięczne kwiatuszki.
Czy Phal. mannii black pachnie? Masz może zdjęcie całej roślinki? tak dla porównania wielkości kwiatostanu i liści...
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu,ten pęd Phal. 'Schilleriany' to prawie końca nie widać! :wink: ;:215 dla niej.
Widzę za akwarium cieniówkę.Czyżbyś już osłaniała przed słońcem?Już trzeba?
Sabotkowi widać,że zima też już doskwiera.Futerko ma gęściutkie. :D Spokojnie przetrwa resztę zimy.
Phal. mannii black bardzo wyrazisty,sliczny.
Domyślam się,że jedna z tych niewidocznych fotek to Masdevallia.Szkoda.A taka jest ognista.

Moje storczyki,widzę,też już mają dosyć zimy.Chyba nawet bardziej niż tej poprzedniej,'normalnej".
Ty dajesz osłonkę z kartonu,ja przy wietrzeniu story,poduszki,koce i co tylko. :D ,ale i tak bez szkód się nie obeszło.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Twoj manni black czarujacy tez mam phal.manni niestety nie wiem jaki ma paki wiec czekam az zakwitnie ;:65
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze :)
Mam nadzieję, że wszystkie fotki już widać. Dopiero dzisiaj doszłam do tego co źle zrobiłam przy wstawianiu. Jutro odpowiem na pytania ;:100
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, czy Twój pielęgnowany od małej sadzonki (od 2008 r.) falenopsis zakupiony jako 'Red Jaguar' też okazał się
taką ładną różową hybrydą ? Obrazek
Ja żałuję, że nastąpiła taka pomyłka, tym bardziej, że mam już dwie takie same w domu oprócz niej. Może chociaż Ty się nie nacięłaś tak jak Anabell i ja...

Małgosiu - Merghen, moje katlejki lubią dokładnie te same warunki jakie opisujesz - cyt. "południowe okno ze słoneczkiem jak na razie i różnica temperatur. Rosną,że aż miło."

W takich warunkach dojrzewają pąki mojej Epicattleyi. Nawet z tej zasuszonej pochewki 'łebki' wychyliło aż 6 pąków. Z tej drugiej - 11 :heja

Obrazek Obrazek

Zaskoczyła mnie w tym roku wigorność tego storczyka :)

Za to Promenea chyba odpoczywa od kwitnienia w tym sezonie. utworzyła AŻ 3 pączki (ostatnio było chyba z 20).
Pierwszy może wkrótce rozkwitnie:Obrazek

KwiAnno, To nie 'Schilleriana' zgubiła kiedyś pąki od 'zapachów' pomarańczy naszpikowanej goździkami, tylko inny falenopsis.
Phal. schilleriana rozwija pąki zawsze w środku zimy i stąd zwykle te spustoszenia w pąkach.
Do zdj. wyjęłam ją z akwarium. Teraz ma jeszcze wszystkie, ale czy dotrwa do końca ?? Obok na Twoją prośbę cała Phal. mannii black

Obrazek Obrazek

Henryku, to mnie pocieszyłeś z tymi poduszkami i kocami. Myślałam, że to ja tylko tak 'upiększam' mieszkanko :D
Ale co tam... jak zakwitną storczyki, to wynagrodzą rodzince te wszystkie cierpienia :wink:
Natomiast cieniówkę na oknie mam cały okrągły rok. ściągam tylko domycia okna. Bystry jesteś, że ją na tym zdj. wypatrzyłeś ;:63
Zresztą latem ona nie wystarcza. Zakładam wtedy za akwarium dodatkowo firankę.

Natalkastl, też czekam na kwiaty Twojego 'Mannii'. I trzymam kciuki, żeby nic im nie przeszkodziło w rozkwicie.
Zobaczymy jaka tajemnicę skrywają :)

Na koniec zdjęcie dla Madzi. Phal equestris od Ciebie Madziu. On jest niesamowity - tworzy wszystko co tylko może -
2 X basal keiki, nowy listek i dwa pędy. Jeden z tyłu widać, drugi jeszcze ukryty (chyba, że to będzie trzecie keiki (?))

Obrazek

To niesamowite, że wszystkie storczyki, które mi podarowałaś - nawet ich maleńkie cząsteczki - tak ładnie mi rosną.
Widać, ofiarowane od ;:167 . ;:196 dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super masz kwitnienia.Gratuluje 8-)
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzymam w takim razie kciuki za Schillerianę, bo zapowiada się pięknie.
Dzięki za zdjęcie Phal.manii.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przepraszam że tak piszę post pod postem ale prosiłabym o poradę u mnie w wątku :oops:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Może i za oknem zima, ale u Ciebie na parapetach wiosna na całego. Jak rozkwitnie ta cattleya to będzie widok ;:63
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zaserwuję na tę szarzyznę za oknem trochę gorących kolorów ;:55

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To Laeliocattleya 'Rojo' (bez fiszki, więc raczej powinnam napisać, że podobna do niej). Drugie kwitnienie moje, poprzednio tylko na jednym pędzie.
Teraz naliczyłam 11 + 6 kwiatów na dwóch pędach :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”