Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompostownik

Post »

Spoko;) Muszę zrobić taki drewniany i zobaczymy jak to będzie szło ;)
jata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę poczytałam o kompostowaniu w starych postach, no i ogarnęły mnie watpliwości. Czuję, że nic z tego nie będzie. Mam kompostownik plastikowy zakupiony na początku czerwca w castoramie chyba 600 litrowy, taki największy z tych plastikowych. Stoi bezpośrednio na ziemi pod leszczyną w miejscu zacienionym, obok rosnie czarny bez. Na dno połozyłam galązki, ale nie za dużo, potem troche ziemi, a dalej to sypałam skoszoną trawę i to w dużych ilościach, bo mam działkę 1700 m, i spora jej cześć to trawnik, z tym że nie jest to siana trawka, więc sporo na nim chwastów, poza tym dorzucałam trochę chwastów z rabat, ściętych i pociachanych gałązek, odpadów kuchennych prawie w ogóle (ze dwa razy skorupki jajka i fusy po herbacie). Pod koniec czerwca zaczęłam dodawać radivit przyspieszający kompostowanie. W tym tygodniu zaczęło śmierdzieć .... Próbowałam widłami trochę przerzucić, ale za bardzo zbite, mimo że sporo sypałam trawy, opada na dno i trudno mi tam machać widłami. Jak się dogrzebałam trochę, to stwierdziłam że jest jakiś biały nalot (ale też i buchało takie jakby ciepło), na dole jak zajrzałam trawa mokra gnijąca. I moje pytanie Czy z samej trawy (z chwastami) w dużych ilościach wyjdzie kompost, a jak nie to co mam z tym zrobić... Zaczynam żałować ekologii, trzeba było wyrzucać trawsko jak wszyscy na osiedlu, po krzakach w lesie...
Pozdrawiam
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05

Post »

Witam znów :)
Ja mam troszkę inny kompostownik, bardziej nazwał bym to pryzmą. Ma ona 5 m na 10 m i na 1,5 m wys. Wrzucam na nią wszystko od trawy przez chwasty aż do odpadów biologicznych z domu. Trawa szybko się rozkłada na kompoście ale potrzebuje wilgoci bo inaczej zeschnie się w taką bryje. No i jak tylko zaczyna śmierdzieć to posypuje kompostownik tymi bakteriami co Ci wcześniej pisałem. Na ziemię z kompostu musisz troszkę poczekać tak około 1 roku ja jeszcze dodatkowo tą ziemię przesiewam przez sito aby oddzielić ziemię od nierozłożonych cząstek z kompostu. Ziemię zabieram a to co nie przegniło daje znów na kompost.
jata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2010, o 21:22

Post »

Dzięki, czyli się na razie nie przejmować, tylko zaopatrzeć w bakterie i cierpliwie czekać. Najwcześniej rozumiem w czerwcu przyszłego roku coś z tego będzie...
Pozdrawiam
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05

Post »

Oczywiście nie przejmować się. A czym dłuzej kompostownik poleży tym więcej się rozłoży i mniej do przesiewania. A pamiętajmy że kompost przerobiony to czarne złoto dla ogrodnika :)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Dziwne,po co używać bakterii,tylko sama "chemia" :roll:
Mój kompost służy mi tyle lat, wrzucam na niego wszystko co mi wpadnie w rece, trawę skoszoną, młode gałązki, chwasty, resztki organiczne, jest pod śliwą w cieniu i od czasu do czasu, podczas porządnej ulewy ma mokro, no i każdego roku z takiego kompostu wykopuje dosłownie po 30 wiader pięknej, czarnej ziemi, a jak rośliny na nim rosną no i jest bez żadnych bakterii, sama natura,więc jata nie używaj żadnej "chemii" tylko poczekaj do wiosny a potem ciesz się własną ziemią :wit

Literówki, kropkowanie, pomid.
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Post »

A ziemią przysypujesz ?
x-S-l
---

Post »

Nie, celowo nie przysypuje, bo po co, czasami jak np. trawę czy chwasty wyrywam to zawsze tak czy owak zostanie trochę ziemi, to co mi się uda otrząsnać zaś reszta do wiadra i na kompost :D

Literówki, kropkowanie, pomid.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

W innym wątku przeczytałam, że kompost należy przerzucić ze 2 razy w roku. W jakich miesiącach najlepiej to robić?
x-S-l
---

Post »

Szczerze powiem, że nie wiem bo tego nie robię, może ktoś inny Ci odpowie :uszy
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mniej więcej co 6 miesięcy, od momentu założenia pryzmy, jeśli oczywiście kompostujesz na pryźmie. Jeśli w kompostowniku, to nie trzeba przerzucać.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Kompost mam na pryźmie, ale nie wiem, kiedy została założona - działkę wraz z kompostem mam od pary miesięcy. Poprzedni właściciel polecał ją "przerobić" raz w roku, cokolwiek by to znaczyło....
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co 6 miesięcy, to właśnie te raz w roku, bo następne będzie już w następnym roku, czyli po 12 miesiącach od założenia.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”