Fasola na suche nasiona
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasola na suche nasiona
Ramdor ma czarne nasiona, ale to jest tyczna szparagówka i zjada się ją, zanim nasiona dojrzeją i wybarwią się.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jeszcze raz dzięki . Zamówiłam odmianę Super Nanogiallo .
Wydaje mi się , że kiedyś ją uprawiałam , bo pamiętam czarne fasolki .
Na opakowaniu fasoli do jedzenia jaką kupiłam szkoda , że nie ma nazwy odmiany .
Wydaje mi się , że kiedyś ją uprawiałam , bo pamiętam czarne fasolki .
Na opakowaniu fasoli do jedzenia jaką kupiłam szkoda , że nie ma nazwy odmiany .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przyznam się szczerze, że cały mój ,,fasolowy plan" po prostu upadł. Na początku był wielki zapał, a później po pierwsze zrobił się straszny brak miejsca, gdzie czekało na wysadzenie sporo innych rozsad, w dodatku 1.5mc susza mi dała w kość i fasole odpuściłem. Mam nadzieje, że w przyszłym roku jednak dopne swego, bo boje, się że fasole zaczną kiepsko kiełkować z roku na rok. A szkoda mi ich, bo choćby same rozmnożenie dla siebie, byłoby już przedłużeniem ich żywotności. Będzie trzeba przystopować z innymi warzywami, na korzyść fasol.
Jakie odmiany planujecie wysiać w tym roku? Będziecie robić rozsadę czy od razu do gruntu?
Ja planuję Aeron Purple Star, fasolę z monstrancją i fasolę niepodległości
Ja planuję Aeron Purple Star, fasolę z monstrancją i fasolę niepodległości
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Czy wysuszone nasiona fasoli i wrzucone do zamrażarki na noc są w stanie wykiełkować? Już nie wiem jak zabezpieczyć nasiona przed strąkowcem, wszystkie odmiany jakie miałem w tym roku są zakażone
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie kiełkowała taka fasola zostawiona na dwa tygodnie, bo o niej zapomniałem.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
To dobra wiadomość. U mnie również strąkowiec szaleje i planuję zamrozić fasole.
Czy przed mrożeniem musi być dobrze wysuszona, czy nie koniecznie?
Czy przed mrożeniem musi być dobrze wysuszona, czy nie koniecznie?
Pozdrawiam, Jacek
- BobejGS
- Kontakt:
Ja miałem wysuszoną. Zrób sobie próbę kontrolną z 10fasol na dwa dni i później próbę kiełkowania. Ja mroziłem sprowadzone z USA i nawet się nie spodziewałem że one się pokażą.
- BobejGS
- Kontakt:
Nie zauważyłem różnicy, z tym że to była tylko próba na kilku odmianach, także nie jest to jakaś 100% próba bo bym musiał corocznie jakąś mrozić i kontrole kiełkowania robic z nie mrożonymi.
-
Robiłem próbę kiełkowania nasion mrożonych, puszczały kiełki całkiem przyzwoicie. Mroziłem bodaj 2 tygodnie.
Przypadkowo znalazłem taką stronę z opisami odmian fasoli, niestety strona jest mało czytelna.
https://www.abeancollectorswindow.com/index.html
Przypadkowo znalazłem taką stronę z opisami odmian fasoli, niestety strona jest mało czytelna.
https://www.abeancollectorswindow.com/index.html
Kamil, dziękuję, bardzo fajna strona ! Gdy klikasz w napisy pod zdjęciem, pojawia się fotografia konkretnej odmiany i opis. W Ameryce tych odmian mają bardzo dużo. Przyznaję, że na etsy znalazłam ładne fasole z południowej Europy, kupiłam, i dostałam malutkie nasionka, z wyblakłymi kolorami Oczywiście, postaram się posadzić. Może rozmnożę i złość przejdzie
Anna
-
Przeglądałem tą stronę i mają kilka odmian z orzełkiem, niektóre są bardzo kolorowe.
Jakiej odmiany kupiłaś nasiona. Próbował ktoś uprawy fasoli mung? Widziałem w sklepie ostatnio pakowane nasiona tej fasoli i zastanawiałem się, czy wykiełkują.
Jakiej odmiany kupiłaś nasiona. Próbował ktoś uprawy fasoli mung? Widziałem w sklepie ostatnio pakowane nasiona tej fasoli i zastanawiałem się, czy wykiełkują.